Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. október 19.

2012. október 19.

2012. 10. 19.
Megosztás:

Deutsch-Kelemen-Toró összefejelés a Facebook-on
2012. október 18. – Krónika

Facebook-bejegyzésben bírálta Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt, mivel a szövetség vezetője románul mondott beszédet az Európai Néppárt bukarestben zajló kongresszusán. Kelemen Hunor válaszolt a bejegyzésre, a vitába több politikus is bekapcsolódott. Deutsch egy Twitter-bejegyzését osztotta meg szerdán a Facebok-falán is. „Bukarest, az Európai Néppárt Kongresszusa. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke román nyelven mondott beszédet. És nem sült le a bőr a képéről!” – írta a politikus, aki a Twitteren dajcstomi néven ír.

Borbély: hozzászoktunk Deutsch infantilis nyilatkozataihoz
2012. október 18. – maszol.ro

„Hozzászoktunk már Deutsch Tamás infantilis nyilatkozataihoz, nincs tisztában a nemzetközi konferenciákon bevett szokásokkal. Ha mi nem lennénk, akkor ő sem szólalhatna fel magyarul a kongresszuson, nekünk köszönheti, hogy ezt megteheti” – reagált a fideszes EP-képviselő Facebook-bejegyzésére Borbély László. Az RMDSZ politikai alelnöke rendkívül barátságtalan gesztusnak nevezte Deutsch „beszólását”, de nem tart attól, hogy emiatt elmérgesedne a Fidesz és az RMDSZ közötti, viszony, hiszen mint fogalmazott, „meg kell nézni, hogy ki mondta”.

Deutsch: nem a kongresszusi Kelemen-beszédet bíráltam
2012. október 18. – maszol.ro

„Természetesen én írtam a bejegyzést Kelemen Hunorról” – mondta a maszol.ro-nak Deutsch Tamás. Az EP-képviselő szerint bejegyzését nem Kelemen Hunornak a plenárison elmondott háromnyelvű – angol, román és magyar – beszéde váltotta ki, hanem a tulajdonképpen kongresszust megelőző, szerda reggeli EPP szeminárium, „ahol Vasile Blaga románul, Theodor Stolojan angolul és Kelemen Hunor mindenki meglepetésére és megrökönyödésére ugyancsak románul szólalt meg”.

Figyelemfelkeltő akciókkal sürgetné a restitúciót az EMNT
2012. október 18. – transindex.ro

Figyelemfelkeltő akciókkal akarja sürgetni az egykor államosított ingatlanok visszaszolgáltatását az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT). Az EMNT a "restitutio in integrum" ("előbbi állapotba visszahelyezés") jelszavával elindított országos kampány során több erdélyi városban a még vissza nem szolgáltatott ingatlanok előtt tartanak megmozdulásokat az elkövetkező hetekben.

Kerekes: Csegzi egy megbízatásnak tesz eleget
2012. október 18. – transindex.ro

Rontja Csegzi Sándor független jelöltként történő indulása a parlamenti választásokon Kerekes Károly képviselő esélyeit, hogy egy új mandátumot szerezzen. Marosvásárhely volt RMDSZ-es alpolgármestere indulásával csak azt éri el, hogy megosztja a magyar szavazókat, vizet hajtva ezzel Marius Paşcan malmára - derült ki Kerekes Transindexnek adott nyilatkozatából. A magyarellenességéről ismert volt Maros megyei prefektus a PDL színeiben indul abban a választókerületben, ahol Csegzi és Kerekes is megméretkezik.

Kizárták Csegzit az RMDSZ-ből
2012. október 18. – transindex.ro

A RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöksége mai ülésén eldöntötte: a szövetség alapszabályzatának 121. cikkelye alapján kizárja az RMDSZ soraiból Csegzi Sándort, miután a politikus tegnap este bejelentette, független jelöltként indul a parlamenti választáson az 1. számú marosvásárhelyi képviselői választókerületben.

Az EBESZ kisebbségi főbiztosát tájékoztatja Markó Attila a Mikó-ügyről
2012. október 18. – transindex.ro

Ezen a héten tartják Macedónia fővárosában az EBESZ „Kisebbségvédelem a Balkán térségben: trendek, kihívások, kilátások” c. konferenciáját, melyen részt vesz Markó Attila kisebbségügyi államtitkár. A konferencia idején tájékoztatni kívánja az EBESZ Kisebbségi Főbiztosát a Székely Mikó Kollégium épülete körül kialakult helyzetről.

Frunda: legyőzőm Floreát!
2012. október 18. – transindex.ro

Frunda György meggyőződése, hogy le fogja győzni Dorin Floreát a december 9-i parlamenti választásokon, ha Marosvásárhely polgármestere valóban indul a megmérettetésen. A szenátor ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy nem lesz meg a többsége, és a voksok visszaosztása eredményeként egy USL-s jelölt fog bejutni a parlamentbe.

Mesterséges feszültségkeltés
2012. október 18. – R. Kiss Edit – szekelyhon.ro

Egyoldalúan bemutatott és mesterségesen keltett problémának tartja Hargita megye prefektusa az egyik központi televízióban elhangzottakat, miszerint nincsenek kétnyelvűen megjelenítve a dokumentumok a Hargita Megyei Tanfelügyelőség honlapján. A prefektus közölte, utánanézett az ügynek és kiderült, hogy az elhangzottak nem igazak. A Hargita Megyei Tanfelügyelőség honlapjának kétnyelvű kiadása van, minden megjelenik románul és magyarul is.

Hunyad megyében is építkezik a Néppárt
2012. október 18. – Erdély Ma

Déván alapított helyi szervezetet az Erdélyi Magyar Néppárt október 17-én, szerdán. A Néppárt a december 9-i parlamenti választásokon Hunyad megyében is indít jelöltet. Az alakuló gyűlésen a dévai Néppárt elnökének László Gergely Pál helytörténészt választották, az alelnöki tisztéggel Móra Attilát és Serestély Leventét bízták meg.

A YEPP teljes jogú tagjává válhat a MIÉRT
2012. október 18. – maszol.ro

A Bukarestben zajló EPP Kongresszus keretében csütörtökön reggel került sor az RMDSZ, a Magyar Ifjúsági Értekezlet és a YEPP (az Európai Néppárt ifjúsági szervezete) vezetőségének találkozójára. A találkozó alkalmával a jelenlevők a MIÉRT teljes jogú YEPP taggá válásának procedúrája mellett a fiatal vállalkozók támogatásáról, az ifjúság körében fellelhető munkanélküliség csökkentéséről, valamint Kolozsvár 2015-ös európai ifjúsági fővárosi címre való pályázásáról is egyeztettek.

USL-nagygyűlés: magyarellenes felhangok
2012. október 18. – Krónika

A magyarellenes felhangok sem hiányoztak a kormányzó Szociálliberális Unió (USL) szerda esti, bukaresti rendezvényéről, amelyen a Nemzeti Arénában több tízezer, autóbuszokkal odaszállított szimpatizáns előtt mutatták be a balliberális szövetség képviselő- és szenátorjelöltjeit. A rendezvényen Victor Ponta, a PSD elnöke a magyar önrendelkezési törekvések ellen is szót emelt, kijelentve: „Románia nemzetiségtől függetlenül minden románé (sic!), nem Tőkés László európai parlamenti képviselőé vagy Traian Băsescu államfőé.”

Az esetleges választási együttműködésről tárgyalt az EMNP és az MPP
2012. október 18. – Erdély Ma

Az esetleges választási együttműködésükről tárgyalt csütörtök este Székelyudvarhelyen az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP). Papp Előd, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke, a párt tárgyalódelegációjának vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a csütörtök esti tárgyalásokat felfüggesztették. Hétfőn Marosvásárhelyen ülnek ismét tárgyalóasztalhoz azzal a reménnyel, hogy akkor már végleges eredményt közölhetnek. „Az álláspontjaink közeledtek; gondolom, hogy közel állunk a megállapodáshoz” – jegyezte meg Papp Előd. Bíró Zsolt, az MPP elnöke is megerősítette az MTI-nek, hogy közeledtek az álláspontok.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria