Kolozsvár

KolozsvárOktóber 20-án, szombaton a Bálványos Intézet keretében újabb egynapos képzésre került sor Kolozsváron. A Néppártos önkormányzati képviselők számára szervezett eseményt Mihály Ágnes, a Regionális Önkormányzati Tanács (RÖT) elnöke és Soós Sándor, az Erdélyi Magyar Néppárt közép-erdélyi regionális szervezési igazgatója nyitotta meg. A három megyéből is érkezők köszöntése és a nap főbb témaköreinek vázolása után a RÖT legfontosabb feladatköreit tisztázták, illetve - valamennyi település sajátosságainak figyelembe vételével - összeállították az adott térség problématérképét. Ezt követően Filer Loránd, a Prisma Egyesület szakembere közös ötletelésre buzdította a résztvevőket. Az aktuális helyi hiányosságokat először párokban beszélték meg, majd az egymásra hangoló gyakorlat részeként ki-ki összefoglalta a társa által felvázolt problémákat. A közös gondolkodás eredményeként több esetben is konkrét megoldási javaslat született az adott kérdéskörre vonatkozóan, a negyedórás gyakorlat ilyen formában jó csapatépítő játéknak is bizonyult.
A képzés további részében az előadó a pályázatírás gyakorlati oldalát mutatta be konkrét példákon keresztül, megválaszolva a felmerülő kérdéseket.
Az ebédszünet után az önkormányzati költségvetés témakörét aprólékosan körbejárva László György, a Néppárt Hargita megyei elnöke, Gyenge Áron, Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának Adóügyi osztályán dolgozó szakember, valamint Kolcsár András, a gyergyószárhegyi Polgármesteri Hivatal volt jegyzője tartottak előadást.
Az önkormányzati pénzügyek világába való bevezetés, csakúgy mint az előző előadások gyakorlatias felépítése, hasznos tudnivalókkal szolgált a résztvevőknek, amelyeket majd sikerrel alkalmazhatnak saját településükön az önkormányzati munka során.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria