Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. október 25.

2012. október 25.

2012. 10. 25.
Megosztás:

MOGYE-ügy - Teljesült a román-magyar megállapodás első három pontja
2012. október 24. – Krónika

Teljesült a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen belüli román-magyar rendezési terv első három pontja. Szilágyi Tibor, az intézmény egy hete kinevezett magyar rektorhelyettese szerdán közölte: a szeptember 21-én elfogadott hétpontos megegyezés teljesítése azzal kezdődött, hogy az egyetem szenátusa beírta az intézmény chartájába a magyar tagozat létére vonatkozó passzust. Ezt követően módosították az egyetem választási szabályzatát, mely immár kimondja, hogy a magyar tagozat maga választja meg vezetőit.

Kelemen Hunor: nem jut be az EMNP a parlamentbe
2012. október 24. – Both Ildikó – szekelyhon.ro

Nem fogja elérni az EMNP az alternatív választási küszöböt – jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke Sepsiszentgyörgyön, hozzátéve, hogy a 6:3 csak veszteséget okoz a magyarságnak. A szövetség elnöke kihangsúlyozta, azok, akik a 6 képviselői és 3 szenátori alternatív küszöbről beszélnek, azok csak zavart keltenek, hiszen ők maguk is elismerik, hogy tudják, nem érik ezt el és a parlamentbe nem jutnak be.

Kelemen Hunor értelmetlennek tartja az EMEF összehívását
2012. október 24. – maszol.ro

Az RMDSZ elnöke értelmetlennek tartja az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF) választások előtti összehívását. Kelemen Hunor szerda délutáni Sepsiszentgyörgyön tartott sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta, hogy kedd este informális beszélgetést folytatott Toró T. Tiborral, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnökével, és közölte vele, egyelőre nem áll módjában az EMEF újraélesztéséről egyeztetni.

Diszkriminatívnak ítélte a bíróság a magyar beiskolázás csökkentését
2012. október 24. – Krónika

Diszkriminatívnak minősítette a marosvásárhelyi táblabíróság a Maros megyei tanfelügyelőség 2009-es beiskolázási tervét, amellyel 250 magyar nyolcadikost fosztott volna meg az anyanyelvén való továbbtanulás lehetőségétől. A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) panasza nyomán az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) még 2009 májusában hátrányos megkülönböztetésnek minősítette az anyanyelvű továbbtanulás lehetőségének korlátozását, és 600 lejes pénzbírsággal sújtotta a Maros megyei tanfelügyelőséget. A döntés ellen a tanfelügyelőség óvást emelt a közigazgatási bíróságon: ebben az ügyben született most jogerős ítélet, amely megerősítette a diszkrimináció tényét, a kiszabott bírságot azonban eltörölte.

Winkler az EMNP-hez: ne indítsanak jelöltet a szórványmegyékben
2012. október 24. – Krónika

Vizsgálja felül jelöltállítási szándékát és ne indítson jelölteket azokban a megyékben, ahol a magyarság demográfiai aránya tíz százaléknál kisebb – kéri Toró T. Tibortól, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnökétől szerdai nyílt levelében Winkler Gyula, az RMDSZ EP-képviselője. Winkler véleménye szerint az EMNP jelöltindítása Erdély-szerte a román politikai pártok választási érdekeit szolgálja.

Varga Andrea ügyében szólalt fel az EP-ben Tőkés László
2012. október 24. – Krónika

A Bukarestben, az utcán bántalmazott Varga Andrea történész esetéről beszélt az Európai Parlament plénumában Tőkés László EP-képviselő. „Európa védje meg polgárait” – hangoztatta Strasbourgban, az EP plenáris ülésén Tőkés a Bukarestben élő magyarországi történész esetére utalva.

Hatékony a Demokrácia Központok tevékenysége
2012. október 24. – Létai Tibor – szekelyhon.ro

A csíkszeredai Demokrácia Központban tett szerdán látogatást Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára felesége, Bába Ágota, a külügyminisztérium kulturális főosztályának munkatársa, valamint Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja kíséretében. A magyarországi küldöttséget Tiboldi László, a csíkszeredai Demokrácia Központ igazgatója, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) csíkszéki elnöke fogadta.

Új szolgáltatások az EMNT irodában
2012. október 24. – Gergely Imre – szekelyhon.ro

Bővítette szolgáltatásait a Demokrácia Központ néven ismert gyergyószentmiklósi EMNT iroda. Új, és kevésbé ismert szolgáltatás a Magyar Igazolvány megszerzésének elősegítése. Bákai Magdolna irodavezető, az EMNT gyergyószéki elnöke elmondta a fentiek mellett még fontos tevékenységük a pályázati tanácsadás, különös tekintettel a Bethlen Gábor Alapítvány kiírásain való részvételben tudnak segíteni. 

Bemutatkoztak a temesvári RMDSZ-képviselőjelöltek
2012. október 24. – maszol.ro

Sajtótájékoztatón mutatkoztak be szerdán az RMDSZ színeiben képviselői mandátumért induló temesvári jelöltek: M. Kiss András tudományos kutató, Molnár Andrást ügyvéd, Molnár Zsolt kommunikációs szakember és Halász Ferenc, az RMDSZ Temes megyei elnöke. Halász Ferenc szerint az idei parlamenti választásokon lehetőség nyílik arra, hogy a bánsági magyar közösség képviselőt delegáljon a parlamentbe.

Az Európai Néppárt kongresszusát értékelte Kelemen Hunor
2012. október 24. – Both Ildikó – szekelyhon.ro

Az Európai Néppárt bukaresti kongresszusát értékelte Kelemen Hunor RMDSZ-elnök Sepsiszentgyörgyön, a szövetség és a romániai magyarság perspektívájából. Kelemen Hunor áttörésként értékelte, hogy az Európai Néppárt alapprogramjába bekerült ez a fejezet, amit csak az RMDSZ javasolt, és sikerült egyeztetni a kisebbségvédelmi fejezetről és megnyerték a legfontosabb döntéshozók támogatását is, így sikerült elfogadtatni egyhangúan azt, hogy bekerüljön ez a fejezet a programba. 

Konkrét fejlesztési tervek a magyar állami támogatásból
2012. október 25. – Krónika

Hatalmas beruházásokra készülnek a magyar állam által finanszírozott erdélyi és partiumi magyar magánegyetemek abból a 4 milliárd forintból, amelyet az anyaország kormánya biztosít 2014 végéig számukra. Az összegből 850 millió forint jut a PKE-nek a sok éve anyagi erőforrások miatt halogatott székházépítésre, a többiből a Sapientia folytatja a kolozsvári építkezést, míg Marosvásárhelyen és Csíkszeredában is új beruházásokat tervez.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria