Home » Hírek » Erdély » A szórvány fogyása drámaian felgyorsult, vádaskodás helyett mozgósítani kell

A szórvány fogyása drámaian felgyorsult, vádaskodás helyett mozgósítani kell

2012. 10. 25.
Megosztás:

Nyílt levélben válaszolt Toró T. Tibor az RMDSZ Szórvány Frakcióját vezető Winkler Gyula levelére, amelyben az EP-képviselő a szórványmagyarság mandátumai fölött elmélkedik. Az aggodalom hitelesebb lett volna, ha az RMDSZ elnökének is címezték volna – állapítja meg Toró.

Nyílt válasz
Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Szórvány Frakciójának elnöke részére


Tisztelt Elnök úr!


Nekem címzett nyílt levelét figyelemmel olvastam, aggodalmát én is osztom. A 2011-es népszámlálási adatok azt mutatják, az erdélyi magyarság fogyása szórványban élő közösségeink esetében drámaian felgyorsult és ez valóban közös gondolkodásra, továbbá közös cselekvésre kellene sarkallja mind a politikusokat, mind a közéleti szerepet vállalókat, politikai hovatartozásra való tekintet nélkül.

Aggodalma hitelesebb lett volna, ha nyílt levelét e tárgyban néhány hónappal ezelőtt írja és nem csak nekem címezi, hanem saját pártja elnökének is, megegyezést sürgetve a magyar politikai szervezetek között, a „minden magyar számít” választási jelmondat jegyében. Annál inkább szükség lett volna erre, mert a jelenlegi választási törvény, a 6:3-as alternatív küszöbnek köszönhetően lehetőséget teremt arra, hogy két magyar párt is bejusson a bukaresti parlamentbe és ott erőit egyesítve – a munkamegosztás jegyében – hatékonyabban képviselhesse a magyar ügyet. Nem egymás ellenében, hanem egymás mellett. És akkor „minden magyar nyer”, nem csak az RMDSZ.

Ami a román érdekre való utalást illeti, hadd hívjam fel az Ön és frakció-társai figyelmét arra, hogy bizony százezerre tehető azon magyar szavazópolgárok száma, akik nem az RMDSZ, hanem a másik két magyar  párt jelöltjeire adták le voksukat a júniusi önkormányzati választásokon, hogy a magyar érdekképviselet minősége iránti csalódottságukat távolmaradással kifejezők egyre növekvő táboráról ne is szóljunk.

Az Erdélyi Magyar Néppárt alternatívát jelent az RMDSZ parlamenti és kormányzati teljesítménye iránt elégedetlen magyar szavazópolgároknak. Azoknak, – éljenek ők a magyar tömbvidékeken, összemérhető interetnikus környezetben, vagy a szórványokban – akik a politikától nem csak a balkáni ügyeskedést, hanem az értékelvű kiállást is várják.

Tévedés tehát – mert önről és frakcióbeli társairól nem feltételezzük, hogy rágalmazni vagy netán félretájékoztatni akarnának – az a feltételezés, hogy a Néppárt indulása a román pártoknak kedvez. Éppen ennek az ellenkezője az igaz. A Néppárt összegyűjti azokat a magyar szavazatokat, amelyek magyar alternatíva hiányában román pártok jelöltjei felé irányulhatnak.

Ajánlatom: vádaskodás helyett mozgósítsa mindenki a saját támogatóit, biztassuk közösen részvételre azokat a magyarokat, akik elfordultak a közélettől, továbbá kérjük őket közösen, hogy magyar párt jelöltjeire szavazzanak.

Így minden magyar nyerhet!

Tisztelettel,

                       Toró T. Tibor
         az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke


Kolozsvár, 2012. október 25.

[Forrás: az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóközleménye]
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria