Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. október 26.

2012. október 26.

2012. 10. 26.
Megosztás:

Bíró Zsolt: stratégiai célokban egyetértés van az MPP és az RMDSZ között
2012. október 25. – Krónika

Az együttműködési lehetőségekről tárgyalt csütörtökön Kolozsváron az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt (MPP) küldöttsége. A találkozó után az RMDSZ közleményben tudatta, hogy a szövetség a romániai magyar közösség minden tagja iránt elkötelezett, és ennek jegyében keresi az együttműködés lehetőségeit, valamint a közös fellépés formai kereteit az MPP-vel. Bíró Zsolt, az MPP elnöke a tárgyalást követően elmondta, most már technikai akadályai vannak annak, hogy az erdélyi magyarság az MPP által javasolt „nemzeti válogatottal” vegyen részt a decemberi parlamenti választásokon, így csak arról egyeztek meg, hogy sportszerű kampányt folytatnak. 

Döntött a marosvásárhelyi tanács: nem lesznek kétnyelvű utcanévtáblák
2012. október 25. – transindex.ro

Nem szavazta meg a marosvásárhelyi tanács a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezéséről szóló határozattervezetet. A jogszabályt annak ellenére utasították el, hogy az RMDSZ-USL koalíciónak többsége van a testületben. Ionela Ciotlăuş alpolgármestere úgy fogalmazott: nem kétnyelvű táblákra van szükség a városban, hanem turisztikai célokat szolgáló többnyelvű információs táblákra. 

Nem mondanak le a kétnyelvű utcanévtáblákról
2012. október 25. – Fancsali Attila – szekelyhon.ro

„Az, hogy az USL nem szavazta meg a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezéséről szóló határozattervezetet, azt jelenti, hogy a koalíción belül a nemzetiségi kérdésekben nem értünk egyet” – nyilatkozta a Székelyhon.ronak Peti András, a marosvásárhelyi önkormányzati képviselő-testület RMDSZ-frakciójának vezetőhelyettese. Mint mondta, az, hogy szakad vagy sem a koalíció, politikai döntés lesz.

Koss Gabriellát nevezték ki Maros megye új alprefektusává
2012. október 25. – transindex.ro

Koss Gabriellát, a szászrégeni polgármesteri hivatal volt jegyzőjét nevezték Maros megye új alperektusává. A kinevezésre azért volt szükség, mert Manuel Butiulcă menesztését kérte, mivel képviselői mandátumért indul a december 9-i parlamenti választásokon. 

Toró nem hajlandó elállni az EMNP jelöltek indításától a szórványban
2012. október 25. – transindex.ro

Tévedés az a feltételezés, hogy az EMNP indulása a parlamenti választásokon a szórvány vidékeken a román pártoknak kedvez - állítja az ENMP elnöke nyílt levélben, amelyben Winkler Gyula EP-képviselőnek, az RMDSZ Szórvány Frakciója elnökének válaszolt. Toró azzal indokolta álláspontját, hogy az alternatív küszöb lehetőséget nyújt arra, hogy az RMDSZ mellett az EMNP is bejusson a parlamentbe.

Szilágyi Tibor: optimális esetben 75 új oktatóra lenne szükség
2012. október 25. – transindex.ro

Hosszú várakozás, feszültség és a román vezetőség hónapokig tartó gáncsoskodása után úgy tűnik, megtörtént az áttörés a MOGYE magyar tagozata megalapítása kapcsán. A magyar tagozat az elmúlt napokban megválasztotta vezetőit, a döntéseket az egyetem szenátusa is jóváhagyta, Szilágyi Tibort pedig kinevezték rektorhelyettesnek. Az egyetemen bekövetkezett változások kapcsán a rektorhelyettessel beszélgetett a Transindex. 

Új székház Kézdin – Megalakult az SZNT ifjúsági tagozata
2012. október 25. – Erdély Ma

A kézdivásárhelyi, kantai egykori minorita rendházban tegnap avatták fel a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) székházát. Bíró Levente széki elnök szerint a változásokat az új nemzedéktől lehet várni, ezért múlt héten a székely autonómiába vetett hittel létrehozták az SZNT kézdiszéki ifjúsági tagozatát. 

Egymagában tárgyalt Toró T. Tibor az EMEF újraélesztéséről
2012. október 25. – maszol.ro

Kudarcba fulladt Toró T. Tibornak az a próbálkozása, hogy egy asztalhoz üljön tárgyalni az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt (MPP) vezetőivel a román parlamentben képviselendő „nemzeti minimumról” és az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF) újraélesztéséről. 

Márton Árpád: illúziókat kerget az EMNP
2012. október 25. – maszol.ro

„Román emberek foglalnak el minden egyes olyan parlamenti helyet, ahová nem magyar ember fog bejutni” – mutatott rá csütörtöki sajtótájékoztatóján Márton Árpád, aki szerint azzal, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) például Bihar és Szatmár megyében is állít képviselő- és szenátorjelölteket, magyar képviselet nélkül hagyja a helyi közösséget. „Ezekben a megyékben a mandátum megszerzése attól függ, hogy a magyar vagy a román közösség tudja nagyobb arányban tömöríteni a szavazatokat”, véli a háromszéki képviselő. 

MPP: az RMDSZ sokkal nyitottabb Tőkéséknél
2012. október 25. – maszol.ro

„Az RMDSZ az Erdélyi Magyar Néppártnál sokkal kevésbé mereven viszonyul hozzánk” – jelentette ki Kulcsár Terza József, az MPP háromszéki elnöke miután csütörtökön Kolozsváron a Bíró Zsolt pártelnök vezette MPP-küldöttség tagjaként az RMDSZ vezetőivel tárgyalt. Kulcsát Terza elmondta, az MPP csalódott az EMNP-ben. „Toró T. Tiborék most is azzal foglalkoznak, hogy elszédítsék, elcsalják az embereinket és az esetleges jelöltjeinket. A pártérdeket tartják szem előtt, nem a nemzeti érdeket” – jelentette ki. 

Peti András: diverziókeltés, hogy én leszek az alpolgármester
2012. október 25. – Fancsali Attila – szekelyhon.ro

Meg nem erősített információk szerint Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere azt kérte az RMDSZ-től cserébe azért, hogy ő ne induljon Frunda György szenátor ellen a parlamenti választásokon, hogy a helyi önkormányzat képviselő-testülete válassza meg Claudiu Maiort alpolgármesternek. 

Huszonkét alfalvi lett magyar állampolgár
2012. október 25. – Balázs Katalin – szekelyhon.ro

„Ez egy lehetőség volt, amivel élni akartam, nem csak magamért, gyerekeim jövője miatt is” –fogalmazott egy alfalvi, kétgyermekes édesanya, aki huszonkettedmagával október 23-án tette le az állampolgári esküt Hajdúböszörményben. Az alfalvi önkormányzat és a helyi RMDSZ támogatásával decemberben újabb csoportnak adatik lehetőség az ingyenes ügyintézésre. 

Létrehozták Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Művészeti Központot
2012. október 25. – transindex.ro

Kovászna Megye Tanácsa mai ülésén döntött: Sepsiszentgyörgyön létrehozták az Erdélyi Művészeti Központot (EMÜK). Az intézmény célja összegyűjteni, megőrizni és bemutatni az 1945 utáni erdélyi magyar modern, valamint kortárs képzőművészeti alkotásokat, különös tekintettel azokra a hagyatékokra, amelyeket szétforgácsolás vagy elkallódás fenyeget.

Visszavett támogatás
2012. október 26. – Krónika

Újraosztotta a Kovászna megyei önkormányzat a Moldvai Csángó Magyarok Szövetsége (MCSMSZ) számára az év elején megítélt támogatást. A testület csütörtök ülésén az önkormányzati képviselők úgy döntöttek, hogy a csángószövetség számára odaítélt tízezer lejt elosztják a Diakónia Keresztény Alapítvány fogyatékosokat támogató Írisz Háza és a Körösi Csoma Sándor Egyesület között.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria