Home » Hírek » Erdély » „Az autonómia a megoldás”

„Az autonómia a megoldás”

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetői szombaton bejelentették: 39 képviselőjelölttel és 40 szenátorjelölttel indulnak a decemberi parlamenti választásokon, Erdély 16 megyéjében, Bukarestben és a Kárpátokon túli Bákó megyében.

Alapelvük: „Nem engedünk ´89-ből!”, a temesvári népfelkelés ugyanis fontos referenciapont számukra, akárcsak a húsz évvel ezelőtt elfogadott Kolozsvári Nyilatkozat – szögezte le Toró T. Tibor, a párt elnöke a szombaton tartott sajtótájékoztatón. Visszautasította azokat a vádakat, miszerint pártja indulása veszélyezteti a szórvány-képviseletet. A néppártosok képesek a nemzetpolitikai szempontokat a pártpolitika elé helyezni, eleve úgy kezdték el tervezni a decemberi választásokon való indulást, hogy a szórványvidékeken nem indítanak képviselőjelölteket, csak szenátori mandátumokra pályáznak. A „6:3-as” alternatív küszöb kapcsán a Néppárt elnöke tudatos félretájékoztatásnak minősítette Frunda György, az RMDSZ Maros megyei szenátora kijelentését, miszerint az EMNP megtéveszti a 6:3-as küszöb emlegetésével a választóit. A választási törvény 47. paragrafusa 2, c. pontját ügyvédként Frunda Györgynek is ismernie kellene, mutatott rá Toró. Ebben az szerepel, ha egy párt, vagy szervezet nem éri el az 5 százalékos bejutási küszöböt, de képviselőjelöltjei hat, szenátorjelöltjei pedig legalább három körzetben első helyen végeznek, akkor az országos mandátumelosztást követően bejutnak a parlamentbe.

Toró ugyanakkor ismételten a romániai magyar pártok közötti párbeszéd fontosságára hívta fel a figyelmet, mondván: a Néppárt nem tekinti ellenségnek a többi magyar politikai szereplőt, csakis az egységes román nemzetállami szemlélet ellen harcol.

Szilágyi Zsolt, a Néppárt alelnöke és kampányfőnöke a párt azon célkitűzéseit ismertette, amelyek a választási stratégiájukban is szerepelnek. A Néppárt egy föderális Romániáért, európai Erdélyért, autonóm Székelyföldért és Érmellékért küzd. Hozzátette: a végletekig központosított nemzetállam drágává és működésképtelenné teszi az országot, éppen ezért a románság érdeke is a föderális államberendezkedés kivívása, a történelmi régiók döntési autonómiájának elérése. A Néppárt a német föderalizmus mintájára képzeli el Románia államberendezkedését, az ottani adórendszerrel, amely Szilágyi szerint országunkban is sikeres lenne. „Akik jobban dolgoznak éljenek is jobban” – szögezte le Szilágyi Zsolt. 

Tőkés László, a Néppárt védnöke, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: furcsa helyzet állt elő az országos választások előtt, amiért azok felelnek, akik a pártegységet tartják előbbre valónak a nemzet egységénél. A Néppártot a plurális demokrácia elve vezeti, éppen ezért az új egység megteremtéséről szólt a Kolozsvári Nyilatkozat 20. évfordulóján kibocsátott zárónyilatkozat is. A regionalizáció, a szubszidiaritás, valamint a föderalizmus azok az elvek, amelyek köré az EMNP kampányát építi, mutatott rá Tőkés László nevesítve azokat az európai nemzeteket, amelyek élen járnak a hasonló törekvések tekintetében. „Az autonómiának nincs alternatívája, számunkra csakis az autonómia jelenti a megoldást” – hangsúlyozta végül az erdélyi EP-képviselő. Hozzátette: 1989-ben és 2007-ben azt tanulta: még a legreménytelenebb helyzetben sem szabad feladni a küzdelmet.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria