Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. október 30.

2012. október 30.

2012. 10. 30.
Megosztás:

Nem állít jelölteket a választásokon a Magyar Polgári Párt
2012. október 29. – Krónika,

Nem állít jelölteket a decemberi parlamenti választásokon a Magyar Polgári Párt (MPP) – jelentette be hétfőn a szervezet elnöke. Biró Zsolt szerint a párt elnöksége a hét végén arra az álláspontra jutott, hogy az MPP pártként nem indul a választási versenyben. Ha lesznek olyan független jelöltek, akiket a párt is támogat, akkor erről tájékoztatja majd a választókat. Azokban a választókerületekben, ahol nem lesz a párt által támogatott független jelölt, a választók bölcsességére bízzák, hogy a magyar jelöltek közül kit támogatnak.

Egymás ellen indulnak a választásokon a Mikó-ügy főszereplői
2012. október 29. – Krónika

Ugyanabban a választókerületben indul a decemberi parlamenti választásokon a sepsiszentgyörgyi Mikó-ügy két jelképes alakja: Markó Attila, a Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása miatt nem jogerősen elítélt államtitkár és Sántha Imre református lelkész, a kollégium visszaállamosítása elleni megmozdulások szervezője. A sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón a néppárt alsóháromszéki jelöltjei mutatkoztak be, a Kovászna megyei 1. számú képviselői kerületben induló Sánta Imre mellett Toró T. Tibor pártelnök az 1. számú szenátori körzetben jelölteti magát, Derzsi Sámuel erdővidéki vállalkozó pedig a Kovászna megyei 2. számú képviselői kerületben mérkőzik meg. 

Biró: nem a megosztás felé mozdulunk el
2012. október 29. – transindex.ro

Verseny az önkormányzati választásokkor, együttműködés a parlamenti választások alkalmával - így összegezte az MPP vezetője pártja választási szerepléssel kapcsolatos elképzeléseit. 

„Nem befolyásolnak a kampányoló magyarországi politikusok”
2012. október 29. – Erdély Ma

A romániai magyarokat nem befolyásolja a magyarországi politikusok jelenléte a választási kampány idején – nyilatkozta Borbély László. Az RMDSZ politikai alelnöke hozzátette: úgy hitte, hogy mind a Fidesz, mind a magyar kormány „levonták a megfelelő következtetéseket” a helyhatósági választások után, amikor az erdélyi magyarságot nem befolyásolta a magyar politikusok jelenléte a választási kampányban. 

Orvlövészekhez hasonlította az EMNP-t Kelemen Hunor
2012. október 29. – maszol.ro

„Minden egyes szavazókerületben jelöltet állítunk, az erdélyi megyéken kívül is, mert minden egyes mandátum számít” – nyilatkozta a sajtónak Kelemen Hunor szövetségi elnök. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, nem lát esélyt az erdélyi magyar pártok választási összefogására, egyik fél sem mutatott együttműködési szándékot és a határidő is lejárt. Az EMNP-t egy orvlövészhez hasonlította, akiről tudni lehet, hogy ott van, hogy valakit ki fog lőni, de hogy kit, az mindig csak a végén derül ki. 

Volt MPP-sek az EMNP Maros megyei jelöltlistáin
2012. október 29. – maszol.ro

Az Erdélyi Magyar Néppárt Maros megyei szervezete hétfőn nyújtotta be a megyei választási irodához jelöltlistáit. A képviselő-, illetve szenátorjelöltek névsorában a néppárt tagjai mellett a Magyar Polgári Párt is képviseltette magát. Pálosi Csaba, az MPP marosvásárhelyi elnöke az újságíróknak elmondta, a szervezet elnöksége tudomásul vette jelölési szándékát a decemberi parlamenti választásokon, és elhatározta, hogy teljes erkölcsi támogatásáról biztosítja az MPP-tagok és tisztségviselők EMNP zászlaja alatt való indulását, továbbá támogatja a jelöltek kampányát. 

Markó Attila: árt a Mikó-ügynek, hogy felmerül, kampánytéma legyen-e
2012. október 29. – transindex.ro

Markó Attila nem akar foglalkozni azzal, hogy kikkel kell megmérkőznie a választási versenyben, a kampánya pedig mindenképpen az emberek gondjairól szól majd - nyilatkozta az RMDSZ háromszéki képviselőjelöltje, akit az MTI Sánta Imre indulása kapcsán kérdezett. Az Etnikumközi Hivatalt vezető államtitkár úgy vélekedett, árt a Mikó-ügynek, hogy egyáltalán felmerül: legyen-e kampánytéma. 

Hunyad megyében is benyújtotta jelölési iratait az RMDSZ
2012. október 29. – transindex.ro

Az RMDSZ Hunyad megyei szervezete hétfőn tette le a jelölési dokumentációt a Hunyad Megyei Választási Irodához. Az RMDSZ küldöttsége Takács Aranka vajdahunyadi képviselőjelölt, Burján Gergely dévai képviselőjelölt, Ferenczi István szászvárosi képviselőjelölt és Dezméri István képviselőjelölt, kampányfőnök volt. 

A politológusok Torónak adnak igazat
2012. október 29. – Gáspár Botond – szekelyhon.ro

Az elmúlt napokban nagy vihart kavart az EMNP elnöke, Toró T. Tibor és Frunda György RMDSZ-szenátor jogértelmezése a választási törvényben foglalt 6-3-as alternatív küszöbről. A politológus szakemberek szerint bármely politikai párt bejuthat a parlamentbe, amennyiben teljesíti az alternatív küszöböt. 

Verseny és szelleme
2012. október 30. – Rostás Szabolcs – Krónika

A Krónika keddi vezércikke szerint “a Magyar Polgári Párt lassú, de biztos felmorzsolódásához vezet az alakulat döntése, miszerint nem indul önállóan a decemberi parlamenti választáson”. Rostás Szabolcs hangsúlyozza: “a Maros megyei polgáriak mintájára várhatóan máshol is masszívan igazolnak majd át az MPP-sek az EMNP-be, a polgári választótábor pedig minden bizonnyal nem az RMDSZ-es tulipánra, hanem a néppárti csillagra üti majd a pecsétet”. 

Kolozs megye: nincs közösködés
2012. október 30. – Krónika

Az önkormányzati választásoktól eltérően nem lesz megállapodás az EMNP és az MPP között Kolozs megyében sem – közölték a pártok megyei szervezeteinek vezetői. Keizer Róbert, az MPP Kolozs megyei elnöke a Krónikának csupán annyit mondott, a helyi szervezet álláspontját egy későbbi sajtótájékoztatón fogják ismertetni. 

Magyar nyelvtanfolyam mindenkinek
2012. október 30. – Szabadság

Intenzív magyarnyelv-tanfolyamot indítana november 15-től az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete. Décsei Attila megyei elnök a Szabadságnak elmondta: szeretnék elősegíteni, hogy a vegyes házasságban született gyermekek ne veszítsék el a magyar nyelvet.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria