Home » Știri » Ardeal

Ardeal

Tőkés László, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) şi Izsák Balázs preşedintele Consiliului Național Secuiesc (CNS) au primit din partea consilierului prezidenţial Laurenţiu-Mihai Ştefan un răspuns politicos, dar evaziv la scrisoarea pe care au trimis-o în luna martie a acestui an preşedintelui României, D-lui Klaus Werner Iohannis.

Opinia publică transilvăneană urmăreşte cu îngrijorare evenimentele legate de noua criză guvernamentală şi formarea noului guvern – şi pe bună dreptate, fiindcă o a treia persoană urmează să preia funcţia de prim-ministru la Bucureşti în decursul unui singur an. În situaţia creată, Prezidiul Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) atrage atenţia asupra faptului că sprijinirea noului guvern român de către reprezentanţii maghiari din Parlamentul României se justifică doar în cazul în care primesc garanţii că se vor înregistra progrese în problemele cruciale pentru comunitatea maghiară din Transilvania.

Alianţa Liberă Europeană (European Free Alliance, EFA), familia de partide ce reuneşte organizaţiile regionaliste şi autonomiste din Europa şi al cărei membru este şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), a lansat un apel către liderii partidelor membre rugându-i să susţină dreptul austriecilor din Tirolul de Sud de avea dublă cetăţenie, deoarece unii actori ai vieţii politice italiene încearcă să obstrucţioneze această iniţiativă. Având experienţa modelului maghiar de unificare peste graniţe a naţiunii, precum şi a efectelor benefice de păstrare a identităţii şi salvare a valorilor pe care le produce cetăţenia ungară acordată prin procedură simplificată maghiarilor de peste hotarele Ungariei, este fără echivoc că spijinim strădaniile sud-tirolezilor.

Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) va depune un denunţ penal împotriva premierului român Mihai Tudose pentru că Domnia Sa – într-o manieră ce aduce aminte de ideologia nazistă – a ameninţat cu spânzurătoarea toate persoanele care ar arbora steagul secuiesc.

În data de 6 septembrie 2017, Zakariás Zoltán, preşedintele organizaţiei judeţene Harghita a Partidului Popular Maghiar din Transilvania a depus un denunţ penal împotriva vlogger-ului, care foloseşte porecla „Miliţianul” şi a dobândit notorietate în urma difuzării înregistrării video provocatoare pe care a făcut-o la hipermarketul Kaufland din municipiul Odorheiu Secuiesc. Denunţul a fost trimis de către poliţie la Parchetul General unde după audierea lui Zakariás a fost întocmit un proces-verbal.

Liderii aleşi şi/sau numiţi ai Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) vor denunţa şi în viitor toţi provocatorii – au declarat Zakariás Zoltán, preşedintele organizaţiei judeţene Harghita şi Ölvedi Zsolt, preşedintele organizaţiei municipale Odorheiu Secuiesc a PPMT cu ocazia unei conferinţe de presă organizate în această localitate.

În România există mai multe formaţiuni politice care sunt interesaţi în menţinerea conflictelor interetnice. Răspunsul la întrebarea „De ce?” este una foarte simplă: deocamdată şovinismul este cea mai uşoară cale prin care se pot câştiga voturi. Noi (PPMT) suntem interesaţi în rezolvarea acestor conflicte în aşa fel, încât toţi să fim mulţumiţi pe termen lung.   

Subsemnații Soós Sándor în calitate de președinte al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) jud. Cluj și Csoma Botond în calitate de președinte al Uniunii Democratice Maghiare din România (UDMR) jud. Cluj, cu respect formulăm prezenta cerere prin care vă solicităm punctul dumneavoastră de vedere oficial și baza legală în situația următoare: În data de 15 martie 2017, de Ziua Națională a Maghiarilor de Pretutindeni, în municipiul Cluj a avut loc un caz nefericit cauzat de Jandarmeria Română, Grupa de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca la manifestarea festivă organizată de către UDMR Cluj.  

După cum se ştie – marţi seara târziu –, Guvernul României a amendat printr-o ordonanţă de urgenţă Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Prin această măsură, Cabinetul a introdus o definiţie mult mai restrânsă a infracţiunii de abuz în serviciu faţă de cea precedentă. Totodată a votat şi proiectul de lege referitor la amnistie, care va fi dezbătut de Parlamentul României probabil în procedură de urgenţă. În numele Prezidiilor Partidului Popular Maghiar din Transilvania şi Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania protestăm cu vehemenţă faţă de măsurile luate de Guvern şi ne exprimăm solidaritatea faţă de zecile de mii de persoane care au ieşit în stradă pentru a manifesta.

Szilágyi Zsolt, preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) a inaugurat anul cu o conferinţă de presă ţinută la Oradea. El a cerut conducerii Uniunii Democrate Maghiare din România publicarea detaliilor pactului secret încheiat cu partidele de guvernământ şi respectarea promisiunilor electorale făcute de această formaţiune politică.