Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. november 6.

2012. november 6.

2012. 11. 6.
Megosztás:

Székely zászlós felvonulás a Kovászna megyei prefektus ellen
2012. november 5. – Krónika

Székely zászlós felvonulásra szólítja híveit csütörtök délutánra a Kovászna megyei prefektus hivatala elé az RMDSZ háromszéki szervezete. Tamás Sándor, a Kovászna megyei elnök és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere a prefektusi hivatal előtti hétfői sajtótájékoztatón hirdette meg a csütörtöki felvonulást. Arra kérték a háromszéki magyarokat, hozzanak magukkal székely zászlót. A felvonulással az ellen akarnak tiltakozni, hogy Codrin Munteanu prefektus május óta módszeresen támadja a magyar szimbólumokat. 

Visszavonta Kelemen Hunor ezredesi rangját a védelmi minisztérium
2012. november 5. – Krónika

Visszavonta Kelemen Hunor ezredesi rangját a védelmi minisztérium, miután lefokozását az RMDSZ elnöke maga kérvényezte. Szintén önkéntes kérésre megvonták Robert Turcescu újságíró és Laura-Codruţa Kövesi volt főügyész katonai rangját is. 

A ciántechnológia veszélyeire figyelmeztet Tőkés László
2012. november 5. – Krónika

A bányászati ciántechnológia alkalmazásának közvetlen és azonnali veszélyére hívta fel Janez Potočnik, az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosának figyelmét Tőkés László EP-képviselő. 

Cseke Attila: politikai támadás a miniszterelnöki hivatal feljelentése
2012. november 5. – Krónika

Politikai támadásnak tekinti Cseke Attila volt egészségügyi miniszter, hogy a miniszterelnöki hivatal ellenőrző testülete az Országos Korrupcióellenes Igazgatóságon (DNA) jelenti fel az egészségügyi tárca volt vezetőit. Az RMDSZ politikusa szerint az ellenőrző testületét tagjai nem ismerik az ország törvényeit, ezért megalapozatlannak és amatőrnek nevezi megállapításaikat.

A levéltárak visszaszolgáltatásáért tüntetettek Kolozsváron
2012. november 5. – Krónika

A kolozsvári Állami Levéltár épülete előtt szerveztek figyelemfelkeltő akciót az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) és az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) helyi vezetői. A hétfő délután tartott megmozdulás keretében Ne lopj!, Magyar tulajdon és Mindent vissza! feliratú táblákkal próbálták felhívni a figyelmet a magyar történelmi egyházak, a magyar intézmények, a civil szervezetek és a magyar iskolák pártállami rendszer idején elkobzott levéltárainak a helyzetére.

Borboly: nincs etnikai diszkrimináció a székelyföldi kórházakban
2012. november 5. – transindex.ro

Magyar nyelvű kórlapot nyomnak a román ajkú páciens kezébe Hargita megyében – olvasható a Jurnalul Naţional riportjában, amely szerint a kórházakban diszkriminálják a székelyföldi románokat. Borboly leszögezi: utánanéztek a cikkben leírt esetnek, és kiderült, hogy az audiometriás vizsgálat űrlapja (amely magyar nyelvű volt, ezt kifogásolta a panaszos, a csíkszeredai fül-orr-gégészet páciense) nem része a hivatalos kórlapnak, hanem csak mellékletként szerepelt.

2 képviselői és 1 szenátori mandátumot veszíthet az RMDSZ?
2012. november 5. – transindex.ro

Nincs összesen 12 olyan egyéni választókerület, ahol magyar párt tudna nyerni, vagyis nem lehetséges, hogy az RMDSZ-nek és az EMNP-nek is kijöjjön külön-külön a 6 képviselői és 3 szenátori hely – állapította meg Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere. Összességében a szavazatok országos visszaosztásával az RMDSZ 2 képviselői és 1 szenátori mandátumot veszíthet, amennyiben a választók pontosan úgy szavaznak, mint az önkormányzati választásokkor – derült ki az elemzésből.

Elkezdődött az RMDSZ parlamenti kampánya
2012. november 5. – Erdély Ma

Együtt Erdélyért jelszóval Marosvásárhelyen hétfőn megkezdte választási kampányát a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), amely az ország mind a 452 egyéni választókerületében indít jelölteket a decemberi parlamenti választásokon.

Ponta: tavaszig kell kidolgozni az új restitúciós törvényt
2012. november 5. – maszol.ro

Romániának 2013 tavaszáig kell megteremtenie a kommunizmus idején elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatásának új törvényes keretét, mivel a jelenlegi alkalmazhatatlan - jelentette ki Victor Ponta miniszterelnök hétfőn. Reményét fejezte ki, hogy sikerül széles körű politikai konszenzust teremteni, hiszen a visszaszolgáltatás folyamata várhatóan több politikai cikluson is átível majd.

Magyar termék – jövőre a külhoniakat is minősítik
2012. november 5. – Gáspár Botond – szekelyhon.ro

Jövőre a külhoni magyar termékek is versenyezhetnek a Magyar Termék Nagydíj minősítésért – ismertette a marosvásárhelyi Sportcsarnokban szervezett Őszi Vásár keretében megtartott vándorkiállítás megnyitóján Radetzky Jenő magyarországi miniszteri biztos, a Fejér Megyei Kereskedelmi Kamara elnöke.

Máris támad a prefektus
2012. november 5. – Nagy D. István – szekelyhon.ro

A kormánybiztosi hivatal alapvető feladata elleni tettként értelmezte Codrin Munteanu, Kovászna megye prefektusa Tamás Sándor, a megyei önkormányzat, valamint Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere hétfői figyelemfelkeltő akcióját. A kormány képviselője szerint az elöljárók a mulasztásaikat akarják palástolni, etnikai-politikai irányba eltolni.

Új magyar tanárok a BBTE-n
2012. november 6. – Szabadság

A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) többéves kényszerű szünet után ismét tanári versenyvizsgákra került sor októberben. Összesen 40 (25 meghatározatlan időre és 15 meghatározott időre szóló) állást hirdetett meg az egyetem, és mint a tegnapi, Soós Anna magyar tagozatért felelős rektorhelyettes által aláírt közleményből kiderül, mindegyiket sikeresen be is töltötték. 22 állás esetében az egyetemen már munkaviszonnyal rendelkező kollegák léptek előre, 18 esetben pedig új tagokkal bővült a magyar tagozat oktatói csapata.

EMNP: a magyar többségű választókerületekre számítanak
2012. november 6. – Szabadság

Az Erdélyi Magyar Néppártnak (EMNP) a szórványmegyékben (Beszterce, Fehér), valamint Szilágy megyében indított parlamenti jelöltjeiről, választási stratégiájáról, a várt eredményekről, a jelenleg meglévő politikai képviselet esetleges veszélyeztetéséről tettek fel kérdéseket az RMDSZ kihívójaként jelentkező párt képviselőinek.

Nem engedünk
2012. november 6. – Balogh Levente – Krónika

A Krónika vezércikke szerint “bár így, alig egy hónappal a parlamenti választások előtt kétségkívül kampányfunkciója is van a háromszéki magyar vezetők tegnapi akciójának, az, hogy a prefektúra előtt felállított Terra Siculorum – azaz Székelyföld – feliratú táblával jelzik: a magyarok nem tűrik, hogy történelmi jelképeiket, elnevezéseiket innen-onnan szalajtott kiskirályok pocskondiázzák, mindenképpen üdvözlendő tény”.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria