Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. november 13.

2012. november 13.

2012. 11. 13.
Megosztás:

Kelemen Hunor: a közöny, a válság és a román nacionalizmus az ellenség
2012. november 12. – Krónika

A közönyt, a válságot és a román nacionalizmust tartja az erdélyi magyarok legnagyobb ellenségének Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. Kelemen szerint 2012 után is csak az RMDSZ tud biztonságot nyújtani az erdélyi magyarok számára egy erős parlamenti képviselettel. Hozzátette, az elkövetkező négy évben nem egymás ellen, hanem egymásért kell küzdeniük az erdélyi magyaroknak. 

A belügyminisztertől kér magyarázatot a rendőrségi zaklatásokra a néppárt
2012. november 12. – Krónika

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) levélben fordult Mircea Duşa belügyminiszterhez a párt jelöltjeit és támogatóit érintő állítólagos rendőrségi és ügyészségi zaklatása miatt. A levélben tájékoztatják a belügyi és közigazgatási minisztert arról, hogy több mint egy évvel a néppárt bejegyzése után a rendőrségre, illetve az ügyészségre hurcolják aláíróikat, támogatóikat, illetve egyes jelöltjeiket Szatmár, Hunyad, Beszterce-Naszód és Szeben megyékben. Felhívják a figyelmet arra, hogy az akció egyértelmű szándéka a támogatók megfélemlítése. 

MIÉRT: csökkenteni kell a fiatalok szakmai tapasztalathiányából származó hátrányokat
2012. november 12. – transindex.ro

Az oktatási rendszer és a munkaerő piac magasabb szintű összehangolására, a szakirányú képzésre, illetve több gyakorlati jellegű tantárgy bevezetésére van szükség az egyetemeken, annak érdekében, hogy mérséklődjenek a fiatalok szakmai tapasztalathiányából származó hátrányok – olvasható a MIÉRT Partiumi és Székelyföldi Ifjúsági Konferenciáinak zárónyilatkozatában. 

Korodi-Tánczos: elfogadhatatlan az EMNP etikai kódexre vonatkozó módosító javaslata
2012. november 12. – transindex.ro

Korodi Attila képviselőjelölt és Tánczos Barna szenátorjelölt elfogadhatatlannak tartja az EMNP etikai kódexre vonatkozó módosító javaslatát. A két politikus hangsúlyozta: az RMDSZ által megfogalmazott kódex a kampány tisztaságát, korrektségét hivatott szavatolni, azonban az EMNP jelöltjei azzal a ponttal nem értenek egyet, amely eredeti formájában így szól: „Egymás szimbólumait, plakáton használt fényképeit vagy azok megtévesztő hasonmásait, legyenek ezek korábbi választási kampányokban használt szimbólumok, fényképek, a felek nem használhatják.” 

Hegedüs Csilla: a magyar emberek érdekeit csak magyar ember képviselheti megfelelően
2012. november 12. – transindex.ro

Márton-napi bál keretében indította képviselői kampányát Széken Hegedüs Csilla, az Aranyosvidék és Mezőség RMDSZ-es képviselőjelöltje, aki szerint azért lenne jó ennek a vidéknek, ha egy RMDSZ-es képviselője volna, mert a magyar emberek érdekeit csakis egy magyar ember képviselheti megfelelően. 

Markó: felelős politikus nem állhat félre
2012. november 12. – transindex.ro

Nem mondjuk mindig eléggé hangsúlyosan, hogy a Nyárádmente, Nyárádszereda „fővárossal” mennyire szerves része a Székelyföldnek, holott Maros megyének jelentős részét, a Nyárád és a Kis-Küküllő vidékét székelyek lakják – mondta Markó Béla Nyárádszeredában. Az RMDSZ szenátorjelöltje hangsúlyozta, azért döntött újabb mandátumvállalás mellett, mert szerzett tapasztalatával felelős politikus nem állhat félre akkor, amikor román politikusok egyértelmű nyilatkozatai a visszafordíthatóság veszélyét sejtetik. 

Kovács Péter: minimális költségvetésű kampányt folytat az RMDSZ
2012. november 12. – transindex.ro

Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára a Transindexnek adott interjúban kifejtette: „az RMDSZ költségvetését nagyságrendileg úgy kell elképzelni, hogy egy nagy román pártszövetség egy településen annyit költ el, amennyit mi elköltünk az országos kampányban. Tehát egy alacsony költségvetésű kampányt bonyolítunk le, éppen azért, mert nem töltünk meg 70 ezer emberrel egy stadiont”. 

Kulcsár Terza: vadásznak ránk az EMNP-sek
2012. november 12. – maszol.ro

„Embereinkre vadászik az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), fűt-fát ígérnek nekik támogatásukért” – állítja Kulcsár Terza József. A Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki elnöke a maszol.ro-nak kifejtette: több tagjuk is jelezte, hogy a néppárt vezetői megkeresték támogatásukért. A polgári párt háromszéki elnöke felrótta Toró T. Tibor EMNP-elnöknek, hogy Orbaiszék-Bodzavidék-, és Borszék-Maroshévíz képviselői kerületében jelölteket állítottak, miközben azt mondták, hogy szórványvidékeken nem indítanak az RMDSZ-nek ellenjelöltet. Ebben a két, románok lakta székelyföldi kerületben ugyanaz a helyzet, mind szórványvidéken, mondta Kulcsár Terza József, aki szerint könnyen megtörténhet, hogy ezekből a kerületekből román képviselő kerül a parlamentbe. 

EMNP: Mik József cserbenhagyná választóit
2012. november 12. – szekelyhon.ro

Politikai bölcsességet vár az EMNP-től Mik József, Borszék polgármestere, több újságban november 1-jén megjelent nyilatkozatában, miközben ő maga ennek hiányára szolgáltat példát: cserben akarja hagyni azokat, akik bizalmat szavaztak számára június 10-én, véli állásfoglalásában az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP). 

Markó: a Fidesz továbbra is le akarja nyomni az RMDSZ-t
2012. november 12. – maszol.ro

„Próbálkoznak a magyarországi támogatók valamilyen változással, de szó sincs róla, hogy lemondtak volna arról, hogy az RMDSZ-szel szemben meg kell próbálni győzelemre vinni egy másik pártot, és ezáltal lenyomni az RMDSZ-t” – jelentette ki egy hétfőn megjelent interjúban a Népszabadságnak Markó Béla. 

Az EMNP Kolozs megyei szervezete bemutatta kolozsvári jelöltjeit
2012. november 13. – Szabadság

Bemutatkoztak tegnap az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) kolozsvári választókörzetekben megméretkező képviselő- és szenátorjelöltjei. Gergely Balázs, a párt alelnöke a rendezvényen elmondta: az EMNP a júniusi helyhatósági választáson szerzett közel 100 ezer szavazat alapján határozta el, hogy indul a december 9-i parlamenti választáson. A néppárti jelöltek a föderalizált Románia, az európai Erdély és az autonómia megvalósításáért szállnak síkra. Elhangzott: Erdélyben hivatalos nyelvvé kell nyilvánítani a magyart, továbbá kolozsvári regionális parlamentet kell létrehozni. 

Küzdelemre készen a kampányfőnökök
2012. november 13. – Krónika

Az RMDSZ alacsony költségvetésű korteshadjáratot folytat, nem akar sportcsarnokokat, köztereket megtölteni népgyűlésekkel, koncertekkel, és kerülni fogja a negatív kampányfogásokat. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a mozgósításra helyezi a hangsúlyt, és a választásokig megszólítaná azokat is, akik korábban távol maradtak a politikától. Többek között ez derült ki a két kampányfőnökkel, Kovács Péterrel és Szilágyi Zsolttal készített interjúból. 

Rovásírásos tábla reklámpannón
2012. november 13. – Krónika

A Csíkszereda nevét románul és magyarul feltüntető hivatalos helységnévtáblától nem messze rovásírásos tábla jelent meg a város Székelyudvarhely felőli bejáratánál. Hátoldaláról kiderül, hogy a Rovás Alapítvány, ezen belül a románellenes akcióival ismertté vált Csibi Barna állíttatta.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria