Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. november 14.

2012. november 14.

2012. 11. 14.
Megosztás:

Kormány-email: leckéztessük meg a magyarokat!
2012. november 13. – maszol.ro

„Románok! Menjetek el minél többen szavazni! Ha a részvételi arányotok meghaladja a 60-65 százalékot, akkor a 22 évből 13,7 éven át kormányzó RMDSZ nem jut be a parlamentbe, s többé nem tudja zsarolni leendő szövetségeseit. Talán végre felébredünk, s megleckéztetjük őket! Ha hazafi vagy, olvasd, és add tovább!” – ez a felhívás érkezett a választási kampány első napjaiban a pénzügyminisztérium és a mezőgazdasági minisztérium több száz alkalmazottjának munkahelyi elektronikus postacímére. 

Letöltendő börtönbüntetést kért a DNA Nagy Zsoltra
2012. november 13. – transindex.ro

A DNA ügyészei kedden letöltendő börtönbüntetést kértek Nagy Zsolt volt kommunikációs miniszterre, Tudor Chiuariu volt igazságügyi miniszterre és Dan Mihai Toaderre, a Román Posta volt igazgatójára a Román Posta dossziéban. A DNA szerint a vádlottak hozzájárultak ahhoz, hogy egy, a Román Posta tulajdonában levő ingatlanegyüttest valós árának töredékéért kapjon meg egy cég. Az ügyben november 20-án hoz döntést a Legfelső Bíróság és Semmítőszék. 

A Bánffy kastélyban beszélt Winkler az Erdély 2020-ról
2012. november 13. – maszol.ro

Hegedüs Csilla képviselőjelölt és Lőrinczi Zoltán szenátorjelölt meghívására a bonchidai Bánffy kastélyban mutatta be Winkler Gyula EP-képviselő az Erdély 2020 stratégiát. A keddi találkozón részt vettek a térség önkormányzatainak képviselői, polgármesterek, alpolgármesterek. 

Frunda György ellen indít támadást Gabor Gabriel
2012. november 13. – Erdély Ma

A Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) szenátor-jelöltje, Frunda György vetélytársa, Gabor Gabriel nyílt levelet írt az RMDSZ-es szenátornak, amelyben a magyar politikus autonómiáról elhangzott szavait kritizálja. Gabor Gabriel nyílt levelében így fogalmazott: „Amennyiben Ön kétségbe vonja Románia nemzetállami voltát, mindez arra vall, hogy Ön nem egy becsületes állampolgár, és hogy Ön megkérdőjelezi Románia Alkotmányát is.” 

Kétezer kérelem Baróton – Külföldi munkára kell az állampolgárság
2012. november 13. – Erdély Ma

A baróti demokrácia-központban tavaly decemberben, csaknem egyévi működés után állították ki a magyar állampolgárságot kérelmező ezredik iratcsomót. Az azóta eltelt újabb közel egy évben az érdeklődés nem lankadt: hamarosan összeállítják a kétezredik iratcsomót is. Szép Béla, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) erdővidéki területi szervezetének elnöke elmondta: a nyár folyamán az érdeklődés ugyan visszaesett kissé, de az ősz beálltával ismét többen keresik fel az irodát, fiatalok és idősek egyaránt vannak a kérelmezők között. 

Ne másítsák meg a magyar utcaneveket!
2012. november 13. – Gáspár Botond – szekelyhon.ro

Ne másítsák meg, ferdítsék el, fordítsák át a magyar utcanevek, közterek elnevezéseit – ezt kérik a romániai hatóságoktól az Erdélyi Magyar Ifjak. A szervezet a régi magyar elnevezésekkel utcanévtáblákat készíttet, amelyeket bárkinek ingyenesen átad, az EMNT pedig a jelenlegi elnevezések kétnyelvű feltüntetésével készíttet táblákat. 

Munkacsoport a magyar anyanyelvű romák integrálására
2012. november 13. – maszol.ro

Az RMDSZ főtitkárságának kezdeményezésére roma integrációs munkacsoport alakult kedden, Kolozsváron. A testületbe olyan polgármesterek, tudományos kutatók, civil szervezetek vezetői, pályázatíró szakemberek kaptak meghívást, akik a magyar anyanyelvű romák társadalmi integrációjának elősegítésén dolgoznak. 

RMDSZ-kampánynyitány Gyergyószentmiklóson
2012. november 13. – Gergely Imre – szekelyhon.ro

Az RMDSZ parlamentbe jutása teljesen biztos, az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora lesz a frakció az új törvényhozásban – éppen ezért minél nagyobb számban menjenek el az emberek szavazni – hangzik a gyergyószéki jelöltek üzenete. 

Magyar voksharc Vásárhelyen
2012. november 14. – Krónika

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) jelöltje, Portik Vilmos a hetedik alsóházi mandátumára pályázó Kerekes Károllyal (RMDSZ) méretkezik meg a marosvásárhelyi képviselői választókerületben. A Krónikának adott interjúban Kerekes Károly beismeri, hogy Borbély László kérésére átadta a biztos befutó helyet jelentő küküllő- és nyárádmenti kerületet a szövetség politikai alelnökének. Portik Vilmos arról beszélt a Krónikának, az RMDSZ-ből és a politikusokból kiábrándult marosvásárhelyieket próbálja megszólítani a kampány során. 

Bihari RMDSZ: nincs ellenfél
2012. november 14. – Krónika

Bihar megyében kizárólag az RMDSZ-nek van esélye képviselőt küldeni a parlamentbe – jelentette ki a tegnap Huszár István, a szövetség nagyváradi képviselőjelöltje. Hozzá hasonlóan nyilatkozott az RMDSZ másik képviselőjelöltje, Pásztor Sándor, aki kijelentette: a néppárt nem ellenfele, legfeljebb versenytársa lehet az RMDSZ-nek, hiszen a valódi ellenfelet az egyre jobban mozgósító román pártokban kell keresni. 

„Ne Bukarestben döntsenek”
2012. november 14. – Krónika

Csupán az önrendelkezés oldaná meg a székelyföldi megyék azon problémáját, miszerint lényegesen kevesebb pénzt kapnak vissza az állami költségvetésből, mint amennyit befizetnek – mutattak rá tegnapi közleményükben az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) marosvásárhelyi jelöltjei. Mint Jakab István szenátorjelölt, illetve Portik Vilmos és Boros Zoltán képviselőjelölt emlékeztetett, a pénzügyminisztérium hivatalos adatai szerint Maros megyébe a befizetett összeg 70,7 százaléka, Kovászna megyébe a 78,8 százaléka, míg Hargita megyébe a hozzájárulás 82,5 százaléka kerül vissza.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria