Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. december 13.

2012. december 13.

2012. 12. 13.
Megosztás:

Romániában a választások után is háborúznak a pártok
2012. december 12. – MTI

Bár a parlamenti választásoknak már vége, a pártok nyilatkozatainak hangneméből úgy tűnik, a kampány még tart – hangzott el a Nemzetpolitikai Kutatóintézet (NPKI) és a Magyar Külügyi Intézet (MKI) által rendezett beszélgetésen. Tamás Sándor (RMDSZ), Kovászna megye tanácselnöke azt mondta, pártjának néggyel kevesebb képviselői helye lesz a nagyobb létszámú parlamentben, így lényegesen csökken a súlya. Véleménye szerint az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) megpróbálta elhitetni az emberekkel, hogy bejuthatnak a parlamentbe, pedig valójában azért indultak, hogy 50 ezernél több szavazatot szerezzenek, mert a román törvények szerint ha egy párt két választáson ezt nem éri el, kezdeményezhető a megszüntetése.

Százmillió forintot kap Szász Jenő kutatóintézete
2012. december 13. - Rostás Szabolcs - Krónika

A Magyar Közlönyben megjelentek szerint a magyar kormány 350 ezer eurónak megfelelő összeget kíván fordítani, az intézet létszáma pedig 2013. januári indulásakor százfős lesz. A miniszterelnök egyúttal arra is utasítja Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert, hogy a kutatóintézet jövő évi működésének forrásai a 2013. évi költségvetési törvényjavaslatban módosító indítvány formájában szerepeljen a Miniszterelnökség fejezetben, külön költségvetési cím alatt. 

Kérdéses az USL együttműködése az RMDSZ-el
2012. december 12. – Krónika

A PNL újabb élvonalbeli politikusa nyilatkozott úgy, hogy álláspontja szerint nincs szükség az RMDSZ-re. Eugen Nicolăescu, a párt bukaresti szervezetének elnöke úgy vélekedett, hogy az USL-nek egyedül kell végigvinnie mandátumát.

Módosulhat a választási törvény
2012. december 12. – Krónika

Előfordulhat, hogy a következő parlamenti választáson már nem kell azzal szembesülniük az ország polgárainak, hogy az eredetileg 452 fős – plusz a 18 kisebbségi képviselő – parlament 588 fősre duzzad. Viorel Hrebenciuc, a PSD vezető politikusa a Gandul hírportálnak elmondta: javaslatot tesz arra, hogy térjenek vissza a listás, arányos választási rendszerhez.

Országos tisztújítást tart tavasszal az EMNP
2012. december 12. – transindex.ro

Áprilisban tartja tisztújítással egybekötött Országos Küldöttgyűlését az Erdélyi Magyar Néppárt. Az esemény előtti hetekben a helyi és a megyei közgyűlések is tisztújítást tartanak - derül ki a párt sajtóközleményéből.

Fejér László Ödön: nem tapasztaltam kiábrándultságot Kézdiszéken

2012. december 12. – transindex.ro

Meg van elégedve az elért eredményekkel Fejér László Ödön, Kovászna megye kézdiszéki képviselői választókerületében december 9-én a leadott szavazatok 80,51%-ával megválasztott RMDSZ-es képviselő. Állítása szerint számára nagy kihívás volt a jelöltség, mivel Olosz Gergely előző képviselő – aki most szenátorként jutott be a törvényhozásba – négy évvel ezelőtt „magasra állította a mércét”, mégis sikerült 500 szavazattal többet összegyűjtenie, mint elődje négy évvel ezelőtt.

Januártól közös frakcióba tömörül az MPP és EMNP Kézdin
2012. december 12. – transindex.ro

Johann Taierling az EMNP kézdiszéki képviselőjelöltjeként jóval kevesebb szavazatot szerzett Kézdivásárhelyen, mint fél éve polgármesterjelöltként, ezzel kapcsolatban nyilatkozott a Transindexnek. Mint mondta, januárban koalícióra lépnek az MPP és EMNP tanácsosai Kézdivásárhelyen, egy frakciót fognak alkotni, addig is az MPP néhány személyi kérdést meg kell oldjon, és januárban hivatalosítják a már megszületett együttműködési szándékot.

Gergely Balázs: részben a mi, részben az RMDSZ hibájából nem jött össze a mozgósítás
2012. december 12. – transindex.ro

Az Erdélyi Magyar Néppártot nem szomorították el a parlamenti választásokon elért eredmények, azonban az elért eredményeken még akad javítanivaló - a választásokon szenátori mandátumért induló Gergely Balázst, a párt közép-erdélyi régióelnökét kérdezte a Transindex.

A kampány legostobább húzásai
2012. december 12. – transindex.ro

Választási hajrában még a Háromszéki daloskönyv címadásának ötletéről is közleményt küldenek. A legnagyobb blöffök, nyúlások, giccsek, a legostobább mondatok és a legmámorosabb pillanatok.

Sapi, PKE: ne égessétek a pofánkról a bőrt!
2012. december 12. – Parászka Boróka – manna.ro

Parászka Boróka szerint „Elszakadt a cérna Magyarországon, utcára vonultak a magyar egyetemisták. Erdélyben, a magyar állam által finanszírozott egyetemeken csend van. Kínos ez, gyerekek”.

Boda József: nem lesz kormányon az RMDSZ
2012. december 12. – maszol.ro

Boda József szerint a liberálisok ellenkezése és a hatalmas parlamenti többsége miatt nem valószínű, hogy a Szociál-Liberális Szövetség (USL) bevonja a kormányba az RMDSZ-t. „A 2001-2004 közötti helyzet ismétlődhet meg, amikor a magyar szervezet a parlamentből támogatta az akkor szociáldemokrata pártot" – mondta a maszol.ro-nak.

A háromszéki USL is hisztizik az RMDSZ miatt
2012. december 12. – maszol.ro

A Szociál-Liberális Szövetséget alkotó pártok Kovászna megyei vezetői határozottan ellenzik, hogy bevegyék a kormányba az RMDSZ-t is. Horia Grama szociáldemokrata pártelnök, orbaiszék-bodzavidéki képviselő szerint az RMDSZ nem érdemli meg, hogy kormányra kerüljön, "miután évekig kiszolgálta Traian Băsescut és rendszerét".

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria