Home » Hírek » Erdély » Bolyai Jánosra emlékeztek Nagyváradon

Bolyai Jánosra emlékeztek Nagyváradon

2012. 12. 18.
Megosztás:

Bolyai János (1802-1860) világhírű matematikusra emlékeztek születésének 210. évfordulóján, 2012. december 15-én, Nagyváradon. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezetei rendezésében koszorúzásra került sor a Partiumi Keresztény Egyetem belső udvarában található panteonban, a Deák Árpád szobrászművész által készített emlékplakettnél.

A szép számban megjelent megemlékezőket Zatykó Gyula néppárti alelnök köszöntötte, emlékeztetve arra, hogy az alkotás a két éve elhunyt Toró Tibor temesvári fizikus, Bolyai-kutató hagyatékaként állítatta az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács. Fontos, hogy emlékezzünk nagy elődeinkre, ezért is örvendetes, hogy az egyetem panteonjában emlékplakettek egész sora áll, ugyanakkor bőven akad még olyan magyar történelmi jelentőségű személyiség, akinek az emléke előtt tiszteleghetünk – hangsúlyozta Zatykó.

Bolyai Jánosra emlékeztek Nagyváradon

Barabás György matematikus, az Erdélyi Magyar Műszaki Társaság tagja méltatta Bolyai János életét és munkásságát, rámutatva annak drámaiságára. Kifejtette: mint sok más neves magyar gondolkodó, Bolyai sem részesült kellő elismerésben életében, munkásságának értékére csak halála után eszméltek rá. A "mértan Kopernikusza" a nemeuklidészi geometria megalkotásával a huszadik századi fizikai elméleteket alapozta meg, példának okáért erre épült az einsteini relativitáselmélet is – hangzott el.

[Forrás: az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács partiumi sajtószolgálata, felvétel: Szombati Gille Tamás, Reggeli Újság]
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria