Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2012. december 20.

2012. december 20.

2012. 12. 20.
Megosztás:

Még a választások előtt lepaktált az RMDSZ az USL-lel
2012. december 19. –  Krónika

A kormányzó Szociálliberális Unió (USL) még októberben együttműködési megállapodást írt alá az RMDSZ-szel a választások utáni közös kormányzásról – ismerte be Crin Antonescu, az USL társelnöke, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke. A politikus kedden este a Realitatea hírtelevízióban elmondta: a dokumentumot Victor Ponta miniszterelnök, az USL másik társelnöke is ellátta kézjegyével, ugyanakkor a választási kampány kezdetétől a választásokig számos tényező nem az előzetesen rögzítettek szerint alakult. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök ezt úgy kommentálta: 23 év után először fordult elő, hogy egy megállapodást nem tartottak be. Az RMDSZ elnöke szerint az egyezség mindössze néhány sorból állt, amelyben a felek kinyilvánítják azon szándékukat, hogy a választások után együtt fognak kormányozni, függetlenül attól, hogy ötven százalék alatti vagy feletti eredményt ér el a választásokon az USL. 

Kelemen: nekem ne Voiculescu szabja meg, mit beszéljek
2012. december 19. – maszol.ro

Részleteket árult el a Szociál-Liberális Szövetség (USL) vezetőivel kötött választások előtti egyezségről, és éles hangon bírálta a megállapodás megszegőit, Crin Antonescut és Dan Voiculescut a Romania TV-ben Kelemen Hunor. A dokumentum szerint a minisztériumi és parlamenti tisztségeket a választási eredmények arányában osztották volna el egymás között a koalíciós felek. A megállapodás leszögezi, hogy a már megszerzett kisebbségi jogok nem vonhatók vissza, s a felek együttműködnek az alkotmányreform és a közigazgatási átszervezés kérdésében. 

Az EMNP szerint az RMDSZ becsapta az erdélyi magyarokat
2012. december 19. – Erdély Ma

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szerint az RMDSZ becsapta az erdélyi magyarokat azzal, hogy a választások előtt titkos egyezséget kötött a Szociálliberális Unióval (USL) a közös kormányzásról. Az EMNP szerdai közleményében idézte Kelemen Hunor október 31-i nyilatkozatát, amelyben az RMDSZ elnöke leszögezte: amiként az elmúlt 23 évben, az RMDSZ ezúttal sem köt semmilyen szövetséget a választások előtt. 

Autonómiatüntetést kezdeményez az MPP
2012. december 19. – Krónika

A jövő év első hónapjaiban megtartandó nagyszabású autonómiatüntetés megszervezését kezdeményezi a Magyar Polgári Párt (MPP) – jelentette ki szerdai marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján Biró Zsolt, a párt elnöke. Biró Zsolt úgy vélte, olyan tömegmegmozdulást kellene szervezni, amelyen az erdélyi magyar pártok és politikai szervezetek közösen üzenik meg a bukaresti kormányzatnak, hogy az ország közigazgatási átszervezése csakis Székelyföld területi egységének a megőrzésével, a székelyföldi régió kialakításával lehetséges. Biró Zsolt szerint a tüntetést a pártok fölött álló Székely Nemzeti Tanácsnak (SZNT) kellene megszerveznie legkésőbb márciusban. 

Megválasztották az RMDSZ szenátusi szakbizottsági tagjait
2012. december 19. – transindex.ro

Az RMDSZ szenátusi frakciója a szerdai alakuló ülésén megválasztotta a Szenátus szakbizottságaiban dolgozó tagjait. Az egyetlen bizottsági elnöki tisztséget Bíró Rozália kapta, ő az emberjogi, vallási és kisebbségügyi bizottság élére került.

Flashmobbal szolidarizáltak a magyarországi diáktüntetőkkel Kolozsváron
2012. december 19. – transindex.ro

Villámcsődület formájában szolidarizáltak a magyarországi diáktüntetőkkel kolozsvári magyar hallgatók és tanárok szerdán 13 órakor. "Mi, a kolozsvári BBTE magyar tagozatának több hallgatója és oktatója, szolidaritásunkat fejezzük ki tiltakozó magyarországi társainkkal, az általuk megfogalmazott 6 pontot mi is magunkénak érezzük” - áll a Selyem Zsuzsa, a Bölcsészkar oktatója és Jakab Villő Hanga, a BBTE diákképviselője által aláírt nyilatkozatban. 

Markó Béla lett az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője
2012. december 19. – transindex.ro

Megalakult az RMDSZ új szenátusi frakciója, vezetőnek Markó Bélát választották meg, aki Kelemen Hunor szövetségi elnök és a frakciótagok felkérésére vállalta, hogy a következő ülésszakban ellátja ezt a tisztséget. Frakcióvezető-helyettesnek Tánczos Barnát, titkárnak Pataki Csabát választották. A szenátusi csoport a szerdai alakuló ülésén ugyanakkor Verestóy Attilát jelölte a Szenátus háznagyi tisztségére.

Máté András az RMDSZ képviselőházi csoportjának vezetője lesz
2012. december 19. – transindex.ro

Kelemen Hunor szövetségi elnök szerdán mutatta be az RMDSZ parlamenti csoportjának vezetőit: Máté András az RMDSZ képviselőházi csoportjának vezetője lesz. Frakcióvezető-helyettesek Márton Árpád, illetve Szabó Ödön, titkár: Molnár Zsolt. A Képviselőház háznagyi tisztségére Seres Dénes képviselőt jelölték. 

Ellenzékben sem lehetetlen – Háromszéki pártvezetők az új politikai helyzetről
2012. december 19. – Erdély Ma

Állunk a talpunkon akkor is, ha anyagilag próbálnak megszorongatni – jelentette ki Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki szervezetének elnöke a szövetség ellenzékbe szorulása után várható fejleményekről. Az RMDSZ attól tart, gazdasági blokád következik majd magyar többségű megyékben, az EMNP szerint esély nyílik a radikáli­sabb politizálásra, az MPP megyei vezetése pedig úgy látja: az autonómiaigény képviselete szempontjából nem az a döntő, hogy kormányon van-e a szövetség vagy sem, hanem a közösség igényének kinyilvánítása a lényeg.

Winkler: fő cél az elért eredmények megtartása
2012. december 19. – Erdély Ma

Egy hetes huzavona után hétfőn eldőlt, hogy az RMDSZ nem lesz tagja a következő kormánynak. Nem a Szövetségen múlott, hanem az USL-n, mely komoly belső feszültségek után döntött ez irányban. Mindezekről, illetve a jövendőkről Winkler Gyula EP-képviselővel, az RMDSZ szórványfrakció elnökével beszélgettek a Nyugati Jelen munkatársai.

Biró Zsolt: tisztába tesszük a dolgokat
2012. december 19. – Gáspár Botond – szekelyhon.ro

A következő időszak az építkezésé lesz az MPP-ben – mondta a párt elnöke, Biró Zsolt a szerdai sajtótájékoztatóján. Az MPP elnöke szerint szolid alapokat kell letenni a pártban, és „tisztába kell tenni a dolgokat”. Bíró szerint „rendet kell teremteni a pártban, ahol több helyen szembe mentek az országos vezetőség döntésével.

Újabb székely jelképek eltávolítását kéri Munteanu
2012. december 19. – maszol.ro

Újabb székely szimbólumok eltávolítását kéri a Kovászna megyei prefektus. Codrin Munteanu rámutatott, hogy az elmúlt időszakban több háromszéki településen, a közlekedési táblákon jelentek meg kék-arany színű, napot és holdat ábrázoló matricák. Ezért felkérte a rendőrséget, hogy vegyék számba ezeket az eseteket és felszólította a kézdivásárhelyi, kézdiszentléleki, illyefalvi, aldobolyi és kökösi polgármestereket, hogy mihamarabb távolítsák el ezeket a székely jelképeket tartalmazó matricákat a táblákról.

Lassan elásnák a csatabárdot a néppártiak?
2012. december 19. – Nagy D. István – szekelyhon.ro

Az RMDSZ képviselői több rendben is átlépték az elmúlt hetekben a jóérzés és az úriemberi viselkedés határát, vélik az EMNP székelyföldi vezetői, és legalább egy bocsánatkérést elvártak volna. A néppártiak ennek ellenére bíznak az együttműködésben. 

Magyarul csak helyesen, szépen
2012. december 19. – Kovács Eszter – szekelyhon.ro

Újabb programot indít az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Civil Kurázsi Egyesület Magyarul csak helyesen, szépen címmel, melynek célja felhívni a figyelmet a magyar nyelv használatának fontosságára. A kezdeményezésbe első körben az udvarhelyszéki vállalkozókat és termelőket vonnák be, de a program nyitott, bárki csatlakozhat. 

Gyanúsított szenátort küld az RMDSZ a mentelmi bizottságba
2012. december 19. – manna.ro

Szerdán megalakult az RMDSZ szenátusi és képviselőházi frakciója, a felsőházi frakció pedig már azt is eldöntötte, melyik szakbizottságba melyik szenátort küldi. A jogi és mentelmi bizottságba azt az Olosz Gergelyt jelölték, aki ellen a DNA októberben vádat emelt. 

Neptun 2.
2012. december 20. – Rostás Szabolcs – Krónika

A Krónika vezércikke szerint „Ha az RMDSZ csúcsvezetői és területi elnökei tudtak a Kelemen Hunor által a román balliberálisokkal a december 9-i választások előtt aláírt egyezségről, akkor a mostani paktum a neptunitól eltérően széles körű konszenzus alapján született a szövetségen belül. Ez esetben viszont nyilvánvaló, hogy az RMDSZ testületileg megvezette a magyarokat, elsősorban a saját választóit”. 

Negyedmillió lejes támogatás a Diakónia Keresztyén Alapítványnak
2012. december 20. – Krónika

A Kolozs megyei önkormányzat 250 ezer lej támogatást hagyott jóvá tegnap a szociális ellátást nyújtó Diakónia Keresztyén Alapítványnak, a döntést különösebb vita nélkül egyhangúan szavazták meg a megyei tanácsosok. Vákár István RMDSZ-es megyei tanácsi alelnök, a javaslat beterjesztője a Krónikának elmondta: az alapítvány eddig semmilyen anyagi támogatást nem kapott a megyei önkormányzattól, ez most először fordul elő. 

Románia a sokszínű
2012. december 20. - Szőcs Levente - Népszabadság

Az USL-en belül is felháborodást váltott ki, hogy Victor Ponta meghívta a koalícióba az RMDSZ-t, de ez a nyitás nem előzmények nélküli. Egyre több román értelmiségi szorgalmaz váltást a többség kisebbségekhez való viszonyában. Lucian Mindruta bukaresti újságíró köszönetet mondott a sok szép erdélyi városért és felhívta a figyelmet, hogy a román állam jobban is vigyázhatott volna a magyar építményekre.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria