Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2013. április 15.

2013. április 15.

2013. 4. 15.
Megosztás:

Semjén: Ekkora reklámot még nem csináltak a székely zászlónak
2013. április 14. – MTI, hirado.hu

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az M1 A Lényeg című műsorában azt mondta: ki kell állni a határon túli magyarság jogaiért, de arra kell mindig törekedni, hogy minél harmonikusabb legyen a román-magyar viszony. Semjén Zsolt a választási regisztrációval kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy azt csak a magyarországi állampolgárok esetében semmisítette meg az Alkotmánybíróság. Ezért a határon túli magyar állampolgárok esetében lesz regisztráció. Hozzátette: ezt megtehetik majd levélben, e-mailben vagy személyesen is, vagyis könnyű lesz a regisztráció. A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta: arra külön figyelnek, hogy azokban az országokban, ahol nem ismerik el a kettős állampolgárságot és ezért probléma lehet a regisztrációból, a hatóságoknak ne jusson a tudomására, hogy ki az, aki magyar állampolgár.

Idén több a magyar előkészítős
2013. április 12. – Nyugati Jelen

Hunyad megyében nem sietik el a szülők gyermekeik iskolába való beíratását. Az április 2 és 22 között zajló beiskolázási időszak felénél, megyei szinten 1463 szülő igényelte gyermeke iskolai felvételét. A magyar tannyelvű előkészítő osztályokba, tavalyhoz képest 11-gyel több gyermekre számítanak. – Összesen 53 gyermekre számítunk, akiknek szüleik, előzetes beszélgetések során kinyilvánították, hogy magyar nyelven szeretnék taníttatni gyermeküket. Déván 24, Csernakeresztúron 5, Vajdahunyadon 1, Petrozsényban 15, Lupényban 1, Szászvároson pedig 7 gyermekre számítunk – közölte Vlaic Ágnes, kisebbségi tanfelügyelő. 

Bizalmatlansági indítványt nyújthat be az RMDSZ a restitúciós törvény kapcsán
2013. április 12. – transindex.ro, maszol.ro, Nyugati Jelen

Benyújtotta a kormány a parlamentnek a restitúciós törvény tervezetének azt a változatát, amelyet felelősségvállalással kíván elfogadni jövő szerdán a parlamentben - jelentette be pénteken Kolozsváron a sajtó képviselőinek Máté András Levente képviselő. A képviselő nyilatkozata szerint az RMDSZ élni fog a bizalmatlansági indítvány eszközével, amelyet az ugyancsak ellenzékbe levő PDL-vel szeretne benyújtani. Elmondta, tudatában van annak, hogy a bizalmatlansági indítvány megszavazása esélytelen, az intézkedést jelzésértékűnek szánják. 

Politikai háború dúl Maksán – Lemondott az RMDSZ-es tanácsosok háromnegyede
2013. április 12. – Erdély Ma, szekelyhon.ro, Krónika

Szerdán és csütörtökön a négy maksai RMDSZ-es községi tanácsos közül három lemondott tisztségéről, döntésüket Bács–Benke László EMNP-s polgármester vaskezű vezetési stílusával és a néppártos tanácsosok nehéz természetével magyarázták. Eddig a maksai önkormányzatban négy RMDSZ-es, négy EMNP-s és egy független tanácsos tevékenykedett. 

A román-magyar viszony izraeli megközelítésből
2013. április 13. – Erdély Ma, Kossuth Rádió

Miért lehet érdekes a román-magyar viszony az izraeliek számára? A „Sztálin-világ – A kommunizmus ára" című, a Terror Háza Múzeumban szervezett nemzetközi konferencián Raphael Vago a szovjet antiszemitizmusról, angolul tartott előadást. Mivel azonban Vago úr a Tel-Avivi Egyetemen a közép-európai nemzetiségi kérdés és a román magyar viszony szakértője, Gecse Géza erről kérdezte a Kossuth rádió Határok nélkül című műsorában 2013.április 12-én. 

Konszenzus kell a Székelyföld-régió létrehozásához
2013. április 13. – Erdély Ma, Duna Tv

Az Erdélyi Magyar Néppárt szerint a mai is élő, a természetes régiók szerint kell meghúzni az új közigazgatási körzetek határait. A párt a régiósításra vonatkozó javaslatát a közelgő kolozsvári kongresszusán fogadja majd el. Az EMNP koncepcióját a Partiumi Keresztény Egyetem tanára, Dr. Szilágy Ferenc, és szakértői csapata dolgozta ki. A csapat egyik tagjával, Bakk Miklós politológussal a Duna Tv kolozsvári stúdiójában Maksay Ágnes beszélgetett. 

Nem lesz elég az utcai követelőzés az autonómiáért
2013. április 13. - Kristály Lehel - Magyar Hírlap

A román politikai elit még nem értette meg, hogy az autonómia nem egyezik meg az ország elszakadásától. Vannak már román értelmiségiek, akik értik, hogy bizonyos hatáskörök a helyi közösség hatáskörébe kell, hogy tartozzanak, mivel ők ismerik a helyi viszonyokat, vagy a helyi erőforrások kiaknázásának lehetőségeit. Izsák Balázs a Székely Nemzeti Tanács elnöke szerint sem elegendő már az, hogy az utcán követeljék az autonómiát, ezért már kétszer terjesztették be az autonómiastatútumot a parlament elé és be fogják harmadszor is, emellett nemzetközi kapcsolatokat építenek és megpróbálják európai színtérre vinni a törekvéseiket.

(Az interjú teljes terjedelmében a Magyar Hírlap 2013. április 13-i számában olvasható.) 

Az RMDSZ az új jogorvoslati törvénnyel gyorsítaná az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatását
2013. április 14. – Krónika, Erdély Ma, MTI, Magyar Hírlap

Az RMDSZ elégedetlen az államosított ingatlanokkal kapcsolatos új jogorvoslati törvény tervezetével, és az egyházi javak visszaszolgáltatását gyorsító rendelkezések beépítésére tesz javaslatot - közölte Markó Attila parlamenti képviselő. Markó Attila elmondta: az RMDSZ egy hónapja terjesztette be saját törvényjavaslatát az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásáról, de a kormány az RMDSZ egyetlen indítványát sem vette figyelembe az új restitúciós és kárpótlási rendszer kidolgozásánál. 

Bukarest szerint a szerbiai románoknak nehézségeik vannak önazonosságuk ápolásában
2013. április 14. – Krónika, transindex.ro, Erdély Ma, MTI, maszol.ro

A szerbiai románok számos nehézséggel küszködnek nemzeti önazonosságuk ápolásában, de vannak pozitív jelek is - derült ki Cristian David miniszter nyilatkozatából. A határon túli románokért felelős tárca nélküli miniszter az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozott pénteken azt követően, hogy április elején meglátogatta a szerbiai Timok-völgyi románokat. 

A totalitárius rendszerek bűneit bemutató kiállítás nyílt Nagyváradon
2013. április 14. – Krónika

A huszadik század totalitárius rendszereinek bűntetteit bemutató vándorkiállítást nyitottak meg pénteken Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetem előcsarnokában – közölte Tőkés László európai parlamenti képviselő sajtóirodája. A péntek délutáni megnyitón felszólaló Tőkés László fontosnak nevezte a kiállítást, mert az párhuzamba állítja a kommunizmust és a fasizmust. Az EP-képviselő a „világ proletárjai egyesüljetek!” kommunista jelszót átfogalmazva kijelentette, ma a „világ kommunistaellenes erői egyesüljetek!” jelszó időszerű. 

CNCD: magyar nyelven is feliratozni kell a vasúti helységnévtáblákat
2013. április 14. – Krónika, Magyar Hírlap

Több erdélyi település kapcsán is hátrányos megkülönböztetésnek ítélte az Országos Diszkrimináció-ellenes Hatóság (CNCD), hogy a vasútállomásokon a település neve nincs feltüntetve magyarul is a román megnevezés mellett. 

Fiatalok Hargita megyében 2020 című ifjúsági stratégiáról egyeztettek Székelyudvarhelyen
2013. április 14. – transindex.ro

A Fiatalok Hargita megyében 2020 elnevezésű ifjúsági stratégia megtervezéséről szervezett szombaton, április 13-án megbeszélést Hargita Megye Tanácsa a székelyudvarhelyi Junior Étteremben. A találkozón Száva Csanád, a megyei tanács részéről megbízott programkoordinátor, Kovács Ágota, a Pont Csoport munkatársa, valamint Fancsali Kálmán, az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET) alelnöke vettek részt.

Ponta elnézést kér az egyházaktól
2013. április 14. – Erdély Ma, Nyugati Jelen

Victor Ponta kormányfő pénteken bejelentette, amikor felelősséget vállal a parlamentben az államosított ingatlanokat érintő törvénytervezetért, Románia nevében elnézést fog kérni az egyházaktól a kommunista rendszer túlkapásaiért, és felkérte azokat, hogy támogassák a jogszabálytervezetet. 

Banicioiu: diszkrimináció a sportban – elszigetelt esetekről van szó
2013. április 14. – Erdély Ma

Nicolae Bănicioiu, Ifjúsági- és sportminiszter úgy véli, hogy a sporteseményeken történő magyar kisebbség ellen megnyilvánuló diszkrimináció csak elszigetelt esetekben történik, de oda kell figyelni, és vizsgálni kell az ezeket. Az elmúlt hetek történéseire Markó Attila RMDSZ-es képviselő hívta fel a miniszter figyelmét. 

Ceauşescu rajztáblája Románia
2013. április 14. – Erdély Ma

Bemutatta Románia regionális átszervezésével kapcsolatos saját javaslatait csütörtökön az EMNP. Hangsúlyozzák: a kormány által ismertetett koncepció a Ceauşescu által megrajzolt struktúrán alapszik. 

Átadták az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület idei díjait Kolozsváron
2013. április 15. – Krónika, Szabadság

Nehéz évet zárt az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, az erdélyi magyar művelődési élet nagy múltú ernyőszervezete – hangzott el többek közt az egyesület hétvégén, Kolozsváron tartott éves közgyűlésén. A rendezvény keretében átadták a szervezet idei díjait az erdélyi magyar közélet szereplőinek. 

Többnyelvű városkapuk
2013. április 15. – Krónika

Új „városkapukat” helyezne ki az önkormányzat Kolozsvár bejárataihoz, az alkotásokon pedig több nyelven – többek között magyarul – szerepelne a város neve – jelentette be Horváth Anna alpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a város bejáratjelzők esetében egyszerűbb a többnyelvű feliratozás, mint a helységnévtáblákon, hiszen előbbi kivitelezéséhez nincs szükség a helyi tanács döntésére.    

Eredményváró szülők
2013. április 15. – Krónika

Elutasítja az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete a helyi 2-es számú általános iskola átnevezését szorgalmazó szülők állítását, miszerint a szövetség képviselői nem vállalnak politikai felelősséget annak érdekében, hogy a tanintézet felvehesse az egykori iskolaalapító- polgármester Bernády György nevét. A szövetség vásárhelyi szervezete hétvégi közleményében rámutat: az elmúlt időszakban bebizonyosodott, hogy nem elegendő sem a kisebbségi oktatásnak kedvező törvény, sem a tiszteletre méltó polgári kezdeményezés ahhoz, hogy az iskola felvehesse a marosvásárhelyi magyar közösség által óhajtott Bernády nevet.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria