Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2013. április 2.

2013. április 2.

2013. 4. 2.
Megosztás:

Felmérést készít az EMNP: hogyan szavaznának az erdélyiek a magyar választásokon
2013. március 30. – transindex.ro, Népszabadság

Konzultációt indít Erdély szerte áprilisban az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP). A felmérés során az alanyok szociális viszonyaira, politikai-társadalmi helyzetére, problémáira vonatkozóan gyűjtenek adatokat. Emellett a Népszabadság információi szerint főleg az iránt érdeklődnek majd, hogy az erdélyiek miként viszonyulnak a Fidesz és Orbán Viktor nemzetpolitikájához, az egyszerűsített honosításhoz, valamint szándékukban áll-e szavazni. 

Kovásznán is lekerült a székely zászló a városházáról
2013. március 29. – maszol.ro, MTI, szekelyhon.ro, Magyar Hírlap

Csernáton és Ozsdola község után Kovászna város polgármestere is eltávolíttatta a székely zászlót a polgármesteri hivatal épületéről. Minderről maga a prefektus tájékoztatta a sajtót pénteken. Mindannyian a kormánymegbízott felszólításának tettek eleget. 

Feljelentést tett Dan Tănasă
2013. március 29. – Rákosi Katalin – szekelyhon.ro

Kivizsgálást indít a Kovászna Megyei Rendőr-felügyelőség egy Hargita megyei üzletember ellen, aki halállal fenyegete meg Dan Tănasăt a Facebookon. A magyarellenességéről és „hivatásos feljelentőként” ismert sepsiszentgyörgyi, jelenleg Spanyolországban élő Dan Tănasă csütörtökön tett fejlelentést a Kovászna Megyei Rendőr-felügyelőségen Cs.K. I. csíkszeredai személy ellen halálos fenyegtés miatt 

Senkinek se érdeke a HTMP-vel szövetkezni?
2013. március 30. – Szabadság

Alaptalan rejtett forgatókönyveket keresni a Határon Túli Magyarok Pártja (HTMP) mögött, az egész nem lehet több egyszerű polgári kezdeményezésnél – vélekedett a Szabadság megkeresésére Illyés Gergő politológus. A szakértőt arról kérdezték: milyen rendeltetése lehet egy ilyen politikai alakulatnak ma Magyarországon, melyik „piacon levő” magyar, vagy határon túli pártnak lehetne érdeke a HTMP-vel szövetkezni, élére állni? 

Régen és ma az Erdély- és az autonómiakérdésről
2013. március 30. – Erdély Ma, Duna Tv

Napjainkban sokat lehet hallani Székelyföld autonómiatörekvéséről és Románia területi átszervezéséről . A magyarságot érintőn erdélyi kérdés évszázadok óta Közép-Kelet-Európa történelmének napirendjén szerepel. A marosvásárhelyi Tófalvi Zoltán a térségben lévő felszültség megoldását kutatva eddig ismeretlen dokumentumokra is lelt. 

Autonómiabeszélgetéseket kezdeményez a háromszéki EMNP új elnöke
2013. március 30. – Erdély Ma

„Minden székely házba elviszik az autonómia üzenetét, mivel nagyon sokan nem tudják pontosan, milyen előnyökkel járhat Székelyföld önrendelkezése”, ez a célja az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) újonnan megválasztott háromszéki elnökének. A néppárt Derzsi Sámuel baróti vállalkozót választotta a Kovászna megyei szervezete élére. 

Orosz lap: Románia magyar „lázadást" provokált
2013. április 1. – Erdély Ma, MTI

Románia Moldáviára igényt tartva kiprovokálta, hogy fellázadjanak a Romániában élő magyarok – vélekedett a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz napilap hétfői kommentárjának szerzője.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria