Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2013. április 22.

2013. április 22.

2013. 4. 22.
Megosztás:

Újabb elnöki mandátumot kapott Toró T. Tibor
2013. április 20. – Krónika, transindex.ro, Erdély Ma, MTI, manna.ro, maszol.ro, szekelyhon.ro, Szabadság, Nyugati Jelen, Magyar Hírlap

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) kolozsvári országos küldöttgyűlése szombaton újraválasztotta a pártelnöki tisztségbe Toró T. Tibort. Toró egyedüli jelölt volt az elnöki posztra, a 384 leadott szavazatból 374 támogatta újraválasztását. Az eseményen Németh Zsolt külügyi államtitkár üdvözölte a szerb-koszovói viszony normalizálásáról pénteken elért megállapodást, míg Tőkés László Trianonért cserébe autonómiát kért az erdélyi magyarságnak. Répás Zsuzsanna intő jelnek nevezte az erdélyi magyarság fogyását, amelynek cselekvésre kell ösztönöznie a közösséget. Kijelentette, nincs magyar jövő Erdélyben az önálló állami magyar egyetem nélkül, a szimbólumok szabad használata nélkül, nincs magyar jövő az autonómia nélkül.  Az EMNP céljai mellett foglalt állást a párt kongresszusán mondott beszédében a magyarországi KDNP, az LMP, a Jobbik, és a Szociális Unió képviselője.

Németh Zsolt: Kolozsvár ma az együttélés pozitív példája
2013. április 20. – Krónika, transindex.ro, Erdély Ma, MTI, Nyugati Jelen

Kolozsvár ma pozitív példa, az együttélésnek látványos eredményei vannak a városban - hangsúlyozta Németh Zsolt külügyi államtitkár azt követően, hogy péntek délután Emil Boc polgármesterrel, Románia korábbi miniszterelnökével és Horváth Anna alpolgármesterrel tárgyalt.

Kelemen Hunor: a romániai magyarok nem a románok ellenségei
2013. április 20. – Krónika, transindex.ro, Erdély Ma, MTI, Nyugati Jelen, Szabadság

A romániai magyarok nem a románok ellenségei - hangsúlyozta pénteken Kelemen Hunor a Szociáldemokrata Párt (PSD) tisztújító kongresszusán mondott üdvözlő beszédében. „A romániai magyarok nem kívánnak egyebet, mint szülőföldjükön élni, munkájukkal gazdagítani ezt az országot. Tiszteletet tanúsítanak, tiszteletet kérnek, és meg akarják őrizni nemzeti önazonosságukat” – mondta az RMDSZ elnöke.

Megalakult a Minta, az Erdélyi Magyar Néppárt ifjúsági szervezete
2013. április 19. – Erdély Ma, Nyugati Jelen, Krónika

A Minta I. Országos Alakuló Küldöttgyűlése Tőke Ervint, az Erdélyi Magyar Néppárt csíkszeredai önkormányzati képviselőjét választotta a szervezet elnökévé április 19-én, Kolozsváron. Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke kijelentette: 23 évvel ezelőtti önmagát látja a mintásokban, továbbá a párt szövetségesének és barátjának nevezte az új ifjúsági-politikai szervezetet. 

Csűry Istvánt meglepték Tőkés László támadásai
2013. április 19. – maszol.ro

Meglepte Csűry Istvánt, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspökét Tőkés László csütörtöki közleménye, amelyben a volt püspök azzal vádolta utódját, hogy „kisebb-nagyobb előnyökért” az RMDSZ-hez közelíti az egyházkerületet. 

Izsák Balázs: a közösség akaratát kell teljesíteni a régióátszervezésnél
2013. április 20. – Erdély Ma, Marosvásárhelyi Rádió

Nagyon fontos lenne az, hogy a romániai magyar szervezetek egyeztessenek, és közös álláspontot alakítsanak ki a régióátszervezés, illetve a közigazgatási átalakítás kérdésében, valamint az, hogy a politikusok ne eleve a kompromisszumot keressék, hanem a közösség akaratát vegyék figyelembe – véli Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke. 

Jobbik-különítmény Nagyváradon
2013. április 20. – Erdély Ma, maszol.ro, Krónika

Tüntetéssel fogadták egyesek a Jobbik képviselőit Nagyváradon. Pénteken ugyanis a párt képviselői a városba érkeztek, hogy úgymond helyi csoportot hozzanak létre. Az Erdélyi Magyar Ifjak nevű szervezet székházában látták vendégül őket, s az épület előtt RMDSZ-es fiatalok demonstráltak, például „Nem akarunk náci várost” feliratú táblával tüntetve a Jobbik erdélyi és partiumi terjeszkedése ellen. 

A kisebbségek beépítenék az alkotmányba az 1918-as gyulafehérvári határozatot
2013. április 20. – Krónika, Erdély Ma, MTI, maszol.ro, Nyugati Jelen, Szabadság

A bukaresti parlament kisebbségi frakciója azt javasolja, hogy az alkotmánymódosítás során Románia alaptörvényét egészítsék ki az 1918-as gyulafehérvári határozattal - közölte pénteken Ovidiu Gant frakcióvezető-helyettes, a Romániai Németek Demokratikus Fórumának képviselője. 

A Kelemen Lajos műemlékvédelmi díjakat adták át Kolozsváron
2013. április 20. – Krónika, transindex.ro, Szabadság

A Kelemen Lajos Műemlékvédelmi Társaság tiszteleti díját adták át szombaton Kolozsváron Répás Zsuzsannának, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárának. A társaság szakmai díjait a sepsiszentgyörgyi Benczédi Sándor, és a kolozsvári Guttmann Szabolcs kapta. 

Németh: Magyarország nem támogat semmilyen romániai pártot
2013. április 20. – transindex.ro, MTI, Erdély Ma, Nyugati Jelen

A magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkára határozottan cáfolta Kolozsváron pénteken azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint Magyarország támogatást nyújt az Erdélyi Magyar Néppártnak (EMNP). "Magyarország semmilyen pártot és pártpolitikai tevékenységet nem támogat Romániában" - nyilatkozta Németh Zsolt az MTI-nek.

Hegyeli Attila kapta az idei Sütő András Nyelvőrzési Díjat
2013. április 20. – transindex.ro, szekelyhon.ro, Krónika

Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége átadta az idei Sütő András Nyelvőrzési Díjat a Magyar Nyelv Napjai rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitóján, pénteken, április 19-én a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium dísztermében. Idén az elismerést Hegyeli Attila kapta, aki 12 évet dolgozott azért, hogy a csángómagyarok tanulhassák anyanyelvüket, elindította az erre irányuló programot, amely több mint ötezer csángó diákot érintett – ismertette laudációjában Sántha Attila költő, író. 

Kelemen: kérni fogjuk, hogy a nemzeti közösségeket ismerjék el államalkotó tényezőként
2013. április 21. – transindex.ro, maszol.ro

Kelemen Hunor szövetségi elnök szombaton részt vett az RMDSZ Bihar Megyei Szervezetének tisztújító közgyűlésén, ahol politikai tájékoztatójában elmondta, a Szövetség módosító javaslatot tesz le az alkotmány 1-es cikkelyének kiegészítésére, és kéri a nemzeti kisebbségek államalkotó tényezőként való elismerését.

Takács Csaba a MIÉRT dévai küldöttgyűlésén: „a ti Alma Materetek Erdély!”
2013. április 21. – transindex.ro, Erdély Ma, maszol.ro

A hétvége folyamán, április 19-21. között, Déván zajlott a Magyar Ifjúsági Értekezlet Országos Küldöttgyűlése, mely során idén tisztújításra is sor került a szervezetben. A rendezvény hivatalos megnyitójára szombaton 10 óra kezdettel került sor a Téglás Gábor Iskolacsoport Aulájában, Kovács Péter, RMDSZ főtitkár, Bodor László, MIÉRT elnök, Takács Csaba, Communitas Alapítvány elnök, Winkler Gyula, EP képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének elnöke, Markó Attila, parlamenti képviselő, valamint Széll Lőrincz, HUMMIT (MIÉRT tagszervezet) elnök részvételével. 

Szabó József lett a MIÉRT új elnöke
2013. április 21. – transindex.ro, Erdély Ma, maszol.ro, Nyugati Jelen, Krónika, Szabadság

Szabó József nagyváradi helyi tanácsost választották meg elnöknek a MIÉRT szombati, Déván megtartott tisztújító küldöttgyűlésén. A politikus Bodor Lászlót, az RMDSZ főtitkárhelyettesét váltja ebben a tisztségben. Szabó József 37 támogató szavazattal győzött, ellenfele, Grüman Róbert 32 voksot kapott, miután a harmadik jelölt, Jakab Adorján visszalépett.

Az RMDSZ támogatja, hogy a Gyulafehérvári nyilatkozat bekerüljön a román alkotmányba
2013. április 21. – Erdély Ma, MTI

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) támogatja, hogy az Erdély és Románia egyesülését kimondó 1918-as Gyulafehérvári nyilatkozatra való hivatkozás bekerüljön a készülő román alkotmányba – jelentette ki vasárnapi dévai sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor RMDSZ-elnök. Kelemen Hunor az MTI kérdésére elmondta, a történelmi dokumentumra való hivatkozás a nyilatkozat kisebbségekre vonatkozó részei miatt fontos.

A MIÉRT és az RMDSZ közösen tervez
2013. április 21. – maszol.ro, Nyugati Jelen

A Déván, hétvégén megtartott Magyar Ifjúsági Értekezlet tisztújító küldöttgyűlésének záróünnepségén Kelemen Hunor, szövetségi elnök közös sajtótájékoztatót tartott az újonnan megválasztott ifjúsági vezetőkkel, értékelve az RMDSZ és a MIÉRT közötti együttműködést, valamint aktuálpolitikai kérdésekről tájékoztatta a sajtó képviselőit.

Nemzeti ügyekben egyeztetett az egyház és a politikum
2013. április 22. – Krónika

Az RMDSZ parlamenti és önkormányzati képviselőit, polgármestereit is meghívta a Királyhágómelléki Református Egyházkerület arra a tanácskozásra, amelyen az egyházat érintő aktuális problémákról egyeztettek pénteken Nagyváradon.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria