Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2013. április 23.

2013. április 23.

2013. 4. 23.
Megosztás:

Az autonómia és honosítás is téma volt Áderék találkozóján
2013. április 22. – MTI, Magyar Nemzet Online

A kedvezményes honosításról, a regionalizmus és az autonómia helyéről az európai értékek rendszerében, a kollektív bűnösség elutasításának fontosságáról volt szó egyebek között Áder János államfő és a Kárpát-Medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT) küldöttségének hétfői budapesti találkozóján. Az államfő által fogadott küldöttség tagja volt Tőkés László, a KMAT elnöke, Berényi József, az MKP vezetője, Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke és Pásztor István, a VMSZ elnöke. A találkozón Tőkés László és a KMAT vezetői tájékoztatást adtak a magyar nemzeti közösségek autonómiatörekvéseinek európai hátteréről és alakulásáról, valamint az Autonómia Évének eseményeiről.

Az EMNP Tőkés Lászlót küldené az Európai Parlamentbe, de ő nem menne
2013. április 22. – Erdély Ma, MTI, Nyugati Jelen

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Tőkés Lászlót küldené további öt évre az Európai Parlamentbe (EP), a volt püspök azonban kijelentette, hogy fáradtnak érzi magát, és nem menne. A Krónika című újság meglepetésként tálalta Tőkés László bejelentését. Hozzátette, a volt püspök szerint az EMNP immár önállóan is képes képviselőt juttatni az Európai Parlamentbe.

Hivatalosan senki sem örül a Jobbiknak Erdélyben
2013. április 22. – maszol.ro

Elutasítóan vagy visszafogottan kommentálták a maszol.ro által megkérdezett politikusok – Szabó Ödön (RMDSZ), Tőkés László (EMNT), Toró T. Tibor (EMNP), Sorbán Attila Örs (EMI) –, hogy a Jobbik megkezdte az erdélyi tagtoborzását. A jobbikos Szávay István képviselő ezen a héten Székelyföldön jár.

Kelemen értékelte az RMDSZ és a MIÉRT közötti együttműködést
2013. április 22. – transindex.ro

Hétvégén, április 19-21. között, Déván tartotta a Magyar Ifjúsági Értekezlet tisztújító küldöttgyűlését, mely során a szervezet küldöttei Szabó Józsefnek, valamint Jakab Adorjánnak szavaztak bizalmat az elnöki, illetve elnökhelyettesi tisztségekre. A küldöttgyűlés záró mozzanataként Kelemen Hunor, szövetségi elnök közös sajtótájékoztatót tartott az újonnan megválasztott ifjúsági vezetőkkel, értékelve az RMDSZ és a MIÉRT közötti együttműködést, valamint aktuálpolitikai kérdésekről tájékoztatta a sajtó képviselőit.

Ingyenesen állítja össze a honosítási dossziét a Maros megyei RMDSZ
2013. április 22. – transindex.ro

Az RMDSZ Maros megyei szervezete kurrens feladatainak ellátása mellett, 2011 óta működteti kettős állampolgársági tájékoztató irodáját - tájékoztat közleményében a szövetség Maros megyei szervezete. A közlemény szerint a két éve működő irodában a megyei RMDSZ székházában dolgozó alkalmazottak díjmentesen, összesen 2645 iratcsomót állítottak össze, illetve mintegy 10 000 kérelmezőnek az iratait fordították le.

Az alkotmánybíróság elé viszi a restitúciós törvényt a PDL
2013. április 22. – transindex.ro, maszol.ro, Erdély Ma, MTI

Alkotmányossági óvást emel a PDL az új restitúciós törvény ellen - jelentette be hétfőn Vasile Blaga, a PDL elnöke. A PDL szerint formai hiba az, hogy a kormány felelősségvállalással kerülte meg a parlamentet olyan témában, amelyről több tervezet is a törvényhozás napirendjén szerepel. Az ellenzéki párt abban is a magántulajdonhoz való alkotmányos jog sérülését látja, hogy a tulajdonosoknak még tíz évig meg kell tűrniük a bérlőt a visszaadott épületekben, ha azokat közintézmények használják.

Korodi Attila váltja Frundát az ET Parlamenti Közgyűlésében
2013. április 22. – transindex.ro, maszol.ro

Korodi Attila váltja Frunda Györgyöt az Európai Tanács Parlamenti Közgyűlésében - jelentette be egy Facebook-bejegyzés keretében a képviselő. "Frunda György két évtizedes, nagyon komoly hozzáállással, odaadással, szolgálatkészséggel végzett, sok erdélyi magyar számára eredményeket hozó tevékenységét kell folytatnom itt Strasbourgban, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében, valamint a Közgyűlés Politikai és Demokrácia szakbizottságában. Az Európai Néppárt Közgyűlési frakciójában dolgozom" - írja a képviselő.

„Nem kell többnyelvű felirat, mert bejönnek a szándékosan magyarul beszélők”
2013. április 22. – transindex.ro

Miért működik puskaporos hordóként Erdélyben a többnyelvű felirat kérdése, és miért zárkóznak el a román politikusok a magyar nyelv regionális nyelvvé tételétől? Horváth István szociológussal készített interjút a Transindex.

Toró: akik a bukaresti üzleti világban érzik jól magukat, nem akarnak autonómiát
2013. április 22. – Erdély Ma, Duna Tv

Az erdélyi magyarság szülőföldön maradásának és boldogulásá- nak eszköze az autonómia, de azok, aki Bukarestbe járnak, és az ottani üzleti világban érzik jól magukat, azok már nem is akarnak autonómiát, hanem mindig csak a saját mandátumuk meghosszabbítását, jelentette ki Toró. Aki még hozzáfűzte: de ez nem a Néppárt világa, ők Erdélyben látjuk a jövőt, azt szeretnék, ha Bukarestbe csak ezért kellene elmenjenek, hogy az autonómia közjogi kereteit megteremtsék.

Kovászna megye egyetemistákat fogad gyakornoki munkára
2013. április 22. – Erdély Ma, Marosvásárhelyi Rádió

Egyetemistákat fogad gyakornoki munkára a Kovászna megyei önkormányzat és Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatala. Az Országos Magyar Diákszövetség pedig cserében vállalja, hogy a két háromszéki önkormányzat fiatalokat érintő témakörökben meghirdetett pályázatait széles körben népszerűsíti Erdély egyetemi városaiban. A háromszéki önkormányzat és a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal erről együttműködési megállapodást kötött az Országos magyar Diákszövetséggel.

Izsák Balázs: rajtunk múlik, hogy milyen lesz Székelyföld jövője
2013. április 22. – Erdély Ma, Kossuth Rádió

Székelyföldnek minden adottsága megvan a területi autonómiá- hoz, ez azonban csak helyi, Magyarországi és nemzetközi ösz- szefogással teremthető meg. Az eddiginél is fontosabb az össze- fogás, amikor az új közigazgatási reform átrajzolná székelyföld határát, mondja Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke a Vasárnapi Újságnak adott interjújában.

Megalakult az RMDSZ Örökségünk Őrei Erdélyi Hálózata
2013. április 22. – transindex.ro, Erdély Ma, MTI

Az RMDSZ által meghirdetett Kós Károly-Bethlen Gábor emlékév szellemében, Marosillyén, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szülőházában április 22-én megalakult az Örökségünk Őrei Erdélyi Hálózata. Az alakuló ülésén 9 megye képviseltette magát: Krassó-Szörény, Szeben, Maros, Hargita, Fehér, Szilágy, Brassó, Temes és Hunyad.

Bukhat az erdélyiek magyar érettségije
2013. április 23. – Krónika

A budapesti Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint szabálysértést követ el Magyarország legnagyobb, magániskolát működtető cége, amikor minisztériumi engedély nélkül nyújt levelező tagozatú gimnáziumi képzést Erdélyben. A Sziltop Nonprofit Kft. tavaly ősszel indította be felkészítő konzultációsorozatát Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön, és tervei szerint két hét múlva ötven hallgató vizsgázhatna a magyar érettségi oklevélért. A társaság nem érti a minisztérium álláspontját.

EMNP: példaértékű a megegyezés
2013. április 23. – Krónika

Hivatalosan is eljut a nemzetközi fórumokhoz a Szerbia és Koszovó közötti megegyezés kapcsán az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szombati, kolozsvári országos küldöttgyűlésén elfogadott üdvözlő határozat. A párt tegnapi közleménye szerint Szilágyi Zsolt alelnök kapott mandátumot arra, hogy eljuttassa az európai és nemzetközi integrációs intézmények képviselőinek a néppárt állásfoglalását. Ebben üdvözlik a megállapodást, amely az autonómiát is magában foglalja, ezért jó példának tekintik arra, „hogy ha létezik politikai akarat, a legnehezebben kezelhető, tragikus előzményű helyzetekre található békés, demokratikus megoldás”.

Interjú Marc Gafarottal, a Katalán Demokratikus Konvergencia Párt külügyi kabinetvezetőjével
2013. április 23. – Krónika

Marc Gafarott hangsúlyozta: „azt is fontosnak tartom, hogy az önrendelkezési törekvések során a magyarok megkeressék, megszólítsák azokat a románokat, akik szintén úgy gondolják, hogy a decentralizáció, az autonómia megoldást kínál a hétköznapok gondjaira és a jövő biztonságát mutatja meg a közösségnek”.

Székelyföldi termékek mutatkoztak be a brüsszeli magyar bálon
2013. április 23. – Krónika

Idén Székelyföld is képviseltette magát a brüsszeli magyar bálon, amely az egyik legrangosabb társadalmi esemény az Európai Unió fővárosában. Székely termékek bő választékát kínálták székely ruhás fiatalok a Concert  Noble gálarendezvény-központban a hétvégén. A székely fiatalok Sógor Csaba EP-képviselő meghívására, a Hargita Megyei Tanács és a Kovászna Megyei Tanács támogatásával érkeztek Brüsszelbe. A jótékonysági bált Áder János, Magyarország köztársasági elnöke nyitotta meg, kiemelve annak példaértékűségét.

Alkotmányba foglalnák a Gyulafehérvári nyilatkozatot
2013. április 23. - Szőcs Levente - Népszabadság

Ovidiu Gant a romániai németek parlamenti képviselője Nagyszebenben jelentette be, hogy a parlament kisebbségi frakciója javasolni fogja az alkotmánymódosítás során, hogy Románia alaptörvényét egészítsék ki a Gyulafehérvári nyilatkozattal. A nyilatkozatot 1918-ban fogadták el, ami a Román Királysággal való egyesülés mellett kimondta, hogy az együtt élő népek számára teljes nemzeti szabadságot biztosít. Az RMDSZ üdvözölte a javaslatot, Kelemen Hunor elmondta, hogy a nyilatkozat többek között autonómiát ígér az erdélyi nemzeti kisebbségeknek.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria