Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2013. április 26.

2013. április 26.

2013. 4. 26.
Megosztás:

Victor Ponta „engedékenyebb”
2013. április 26. – Krónika, Szabadság, Magyar Nemzet

Az európai normákkal összhangban megpróbáljuk megtalálni a magyar közösség jobb képviseletére és az összes jog biztosítására a megoldásokat – jelentette ki Victor Ponta román miniszterelnök az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének strasbourgi ülésszakán, magyar képviselők kérdéseire válaszolva. A román miniszterelnök beszédében számos ígéret hangzott el az erdélyi magyarok jogainak szavatolásáról. Kifejtette: a magyar közösség a decemberi parlamenti választásokon kinyilvánította akaratát, és jelenleg is van parlamenti képviselete, amellyel együttműködve képesek megtalálta a megoldást a felmerülő problémákra. Bár a román miniszterelnök a Székelyföld területi autonómiájával kapcsolatos kérdésre kitérő választ adott, elmozdulásnak tekinthető a székelyzászló ügyben kifejtett álláspontja.

Pârvulescu: módosulhat az alkotmány első cikkelye
2013. április 25. – Krónika, Erdély Ma, Marosvásárhelyi Rádió, maszol.ro

Előfordulhat, hogy Romániának néhány éven belül módosítania kell az alkotmány első cikkelyét – jelentette ki Cristian Pârvulescu, az idénre tervezett alaptörvény-módosítás előkészítésével megbízott Alkotmányozó Fórum elnöke. Erre akkor lehet szükség, ha új európai alapszerződést dolgoznak ki, ebben az esetben ugyanis több szuverenitást kell Brüsszel számára biztosítani – szögezte le Pârvulescu szerda este egy, az alkotmánymódosításról szóló marosvásárhelyi fórumot követően.

Az erdélyi magyarok csak kevéssel élnek rosszabbul a magyarországiaknál
2013. április 25. – transindex.ro, Krónika, Szabadság

Az erdélyi magyarok csak kevéssel élnek rosszabbul, mint a magyarországiak, és az anyagi helyzetük megítélésében elégedettebbek, mint a magyarországiak - jelentette ki Veres Valér szociológus, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem előadó tanára szerda este egy tudományos előadáson Kolozsváron.

Várhatóan Peti András lesz Marosvásárhely új alpolgármestere
2013. április 25. – transindex.ro, maszol.ro, Krónika, Szabadság

Nem hozott döntést a marosvásárhelyi RMDSZ-frakció tegnapi ülésén az új alpolgármester-jelölt személyét illetően - nyilatkozta a Transindex megkeresésére Peti András, az RMDSZ marosvásárhelyi tanácsi frakciójának vezetője, a marosvásárhelyi RMDSZ-szervezet elnöke. Elmondta, a csütörtök délutáni városi tanácsülésen az önkormányzati képviselői testület is tudomásul veszi Józsa lemondását, de az új alpolgármestert várhatóan a májusi rendes tanácsülésen fogja megválasztani.

Próbafelvételit szervez a MOGYE
2013. április 25. – transindex.ro, maszol.ro

Próbafelvételit szervez több erdélyi és partiumi városban a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE). A próbafelvételi körút a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósul meg, a Studium Alapítvány és a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség közreműködésével.

Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a Bernády Gyögy iskolanevet
2013. április 25. – transindex.ro, maszol.ro, Krónika

Leszavazta a Maros Megyei Névadó Bizottság a marosvásárhelyi 2. számú Általános Iskola Bernády György egykori polgármesterről történő elnevezését. Iulian Boldea és Corina Teodor, a Petru Maior Egyetem tanárai, valamint Pop Tămas Dimitrie nyugalmazott könyvtárigazgató szerint az iskolának a I. Ferdinand nevet kellene viselnie, hiszen ezt a nevet viselte a két világháború között is. Az ügyben végleges döntést az önkormányzati testület fog hozni, az eljárás következő és egyben utolsó lépéseként. A megyei bizottság pusztán véleményező hatáskörrel rendelkezik.

Székelyföldi jobbikos csoportok alakultak
2013. április 25. – Bencsik János – Erdély Ma, alfahir.hu

Partium után Székelyföldön is zászlót bontott a Jobbik: vasárnap Marosvásárhelyen, hétfőn Székelyudvarhelyen, szerdán Csíkszeredában alakultak meg a nemzeti radikális párt csoportjai. Csütörtökön Sepsiszentgyörgyön is összegyűlnek a helyi tagjelöltek, ezzel a Kárpát-medence minden nagyobb magyarlakta régiójában jelen lesz a Jobbik.

A Jobbik Tőkéséknek: nem vagyunk konkurencia
2013. április 25. – maszol.ro

Nem tagtoborzást végez a Jobbik, hanem „pártsejteket”, hivatalosan be nem jegyzett megyei, régiós, baráti köröket kívánnak működtetni Erdélyben – közölte székelyföldi körútjának csíkszeredai állomásán Szávay István országgyűlési képviselő. A Jobbik nemzetpolitikai kabinetjének elnöke lejárató, magyarellenes kampánnyal, riogatással is megvádolta sajtótájékoztatóján a maszol.ro-t és a Bihar megyei RMDSZ-t.

Kőröspatakon nincs háború – Nem kötelező magyarul tudni a jegyzőnek
2013. április 25. – Erdély Ma

Egy községi jegyzőnek nem kötelező a kisebbség nyelvének magas szintű ismerete – döntött a Legfelső Semmitőszék. A testület ezzel végleges és visszavonhatatlan módon elutasította a köztisztviselők országos hatóságának fellebbezését a kőröspataki jegyző ügyében.

Érdekből szeretni
2013. április 26. – Balogh Levente – Krónika

A Krónika vezércikke Victor Ponta strasbourgi beszéde kapcsán megjegyzi: “Mivel bizonyítási kényszerben van, a magyar politikai szervezeteknek a nemzetközi fórumok befolyását is kihasználva addig kell ütniük a vasat, amíg meleg. Egyértelművé kell tenni: Pontának nem ígéretekkel, hanem tettekkel kell bizonyítania, hogy „szeret” bennünket”.

Az osztrák óriásberuházás gazdasági összefüggéseit elemezte Králik László szenátor
2013. április 26. – Krónika

A Holzindustrie Schweighofer osztrák cég székelyföldi térhódításának előnyeit, hátrányait és veszélyeit elemezte csürtökön Klárik László. A Kovászna megyei RMDSZ-es szenátor sajtótájékoztatón mutatta be következtetéseit. Hangsúlyozta, ha az érzelmek alapján kellene dönteni, egyértelműen a Rétyre tervezett beruházás ellen foglalna állást.

Rendőri túlkapásért tett panaszt az MPP
2013. április 26. – Krónika

A Kovászna Megyei Területi Közrendészeti Hatóságnál (ATOP) tett panaszt Kulcsár Terza József, a Magyar Polgári Párt megyei elnöke, amiért az elmúlt hétvégén a rendőrök bekísérték a helyi termékek vásárlására villámcsődülettel buzdító fiatalokat. Az elmúlt hétvégén a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom hat sepsiszentgyörgyi tagja a bevásárlóközpontok előtt biztatta a helyi termékek vásárlására az arra járókat.

Nyílt napot tartottak a PKE-n
2013. április 26. – Krónika

„Ne szabjátok magatokat a világhoz!” – intette a fiatalokat Tőkés László, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem alapítója és elnöke csütörtökön, a felsőoktatási intézményben szervezett nyílt napon. A váradi egyetemen a héten zajlik a Partiumi Egyetemi Napok elnevezésű rendezvénysorozat, amelynek keretében csütörtökön nyílt napot tartottak az érdeklődő végzős gimnazistáknak.

Csalások a Bajor utca ügyében?
2013. április 26. – Krónika

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) döntésére vár az Erdélyi Magyar Néppárt, illetve azok a magánszemélyek, akik a nagyváradi Bajor Andor utca névváltoztatási procedúrájának visszásságaira hívták fel a figyelmet. A külvárosi utca lakói nemrég beadvánnyal kérték a városvezetőségtől, hogy utcájuk ne viseljen magyar nevet, a kérésnek pedig a helyi önkormányzat polgármesteri ajánlással, egyhangú szavazással eleget is tett.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria