Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2013. április 3.

2013. április 3.

2013. 4. 3.
Megosztás:

A kormányfő szerint régiókra van szükség a túlzott központosítás helyett
2013. április 2. – transindex.ro, Erdély Ma, MTI, maszol.ro, Szabadság, Magyar Nemzet

Közigazgatási régiókra van szüksége Romániának a jelenlegi "szupercentralizált" rendszer helyett - hangoztatta Victor Ponta kedden azon a fórumon, amelyet a tudományos akadémián rendeztek az ország regionális átszervezéséről. 

Gyulafehérvár: kivezényelték a Sepsi SIC csapat székely zászlót lengető szurkolóját a mérkőzésről
2013. április 2. – transindex.ro, maszol.ro, szekelyhon.ro, Erdély Ma

„Az RMDSZ Mikó Imre kisebbségi jogvédelmi szolgálata újabb feljelentést tett a Diszkriminációellenes Tanácsnál, az április 1-i gyulafehérvári női kosárlabdameccsen történtek alapján, ahol a Sepsi SIC csapat székely zászlót lengető szurkolóját kivezették a gyulafehérvári sportcsarnokból” - jelentette be Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára, majd hozzátette: elmarasztalja a szervezőket, akik helytelenül és etikátlanul jártak el, hiszen a teremben több zászlót is lobogtattak a szurkolók - köztük az amerikait is, de csak a székely lobogó verte ki náluk a biztosítékot.

A románok máig sem ítélték el Valer Marian magyarellenes uszításait
2013. április 2. – Erdély Ma, Duna Tv

Magyarok elleni uszító kijelentéseket tett az egyik Szatmár megyei szenátor egy díjkiosztó gálán néhány hete. A Szatmárnémetiben tartott gálán Valer Marian szociál-liberális politikus még egy gyűlöletkeltő költeményt is elszavalt, amelyben Budapest lerohanására buzdított. A megyében élő magyarok szerint szomorú, hogy az üggyel kapcsolatban azóta sem szólalt meg senki a politikus pártjából.

Az akadémikusok a történelmi identitások alapján szerveznék a közigazgatási régiókat
2013. április 2. – Erdély Ma, MTI, maszol.ro, Szabadság

A romániai régiókat a történelmi identitások alapján kell megrajzolni – vélekedett több akadémikus azon a fórumon, amelyet az ország közigazgatási átszervezéséről rendeztek kedden Bukarestben, tudósok és politikai döntéshozók részvételével.

Portik Vilmos: az együttműködés elengedhetetlen
2013. április 2. – Gáspár Botond – szekelyhon.ro

Az Erdélyi Magyar Néppárt Maros megyei szervezete a március 21-ei tisztújító küldöttgyűlésen újra bizalmat szavazott Portik Vilmos közkapcsolati szakembernek, aki így további két évig a Néppárt Maros megyei szervezetének elnöki tisztségét tölti be. A tervekről kérdezték.

A magyar szülők a Bolyait akarják
2013. április 2. - Szucher Ervin - szekelyhon.ro

Illés Ildikó, Maros megye helyettes főtanfelügyelője reméli, hogy az idén még több szülő kap kedved gyermekét beíratni az előkészítő osztályba. Mindezt annak ellenére, hogy a híresztelésekkel ellentétben annak, aki szeptember elsejéig betölti a hetedik életévét nem kötelező előkészítőbe járnia. Megyeszinten a legnépszerűbb iskola, a Bolyai Farkas Gimnázium ügye vár megoldásra. Megítélésében itt nem lenne mit keresnie a felkészítő osztálynak. Az iskola számos tanára az elemi osztályok létrehozását is fenntartásokkal fogadta. „A magyar szülők azonban teljesen odavannak a Bolyaiért. A körzetesítés bevezetése óta sokan képesek lakcímet változtatni, csakhogy gyerekük már első osztályosként kerüljön ebbe az iskolába” – mondta el Maros megye helyettes főtanfelügyelője.

Jogokat sért a nyelvismeret?
2013. április 3. – Krónika

Érvénytelenné nyilvánította a kolozsvári törvényszék azt a tavaly májusi versenyvizsgát, amelyen Rostás-Péter István ismételten elnyerte a Kolozsvári Rádió főszerkesztő-helyettesi tisztségét, mivel a kiírás feltételként szabta meg egy olyan kisebbségi nyelv ismeretét, amelyen a radio műsort sugároz – jelen esetben a magyart.

Magyarellenes uszító feliratok a marosvásárhelyi M. Eminescu pedagógiai líceumban
2013. április 3. - Erdély Ma

Március 28-án, csütörtökön a marosvásárhelyi M. Eminescu pedagógiai líceum épületének második emeleti – egy XI. és egy X. magyar tannyelvű osztály – termeinek, illetve az emeleten levő mellékhelyiség ajtaján és az utóbbi falán is magyar- és RMDSZ-ellenes uszító feliratok jelentek meg. Másnap pedig a bentlakás egyik emeleti ablakából a román nemzetiszínű lobogót lengető diákok „üzentek” a magyaroknak. Az ügy természetesen nem kerülte el az oktatási intézmény vezetőinek figyelmét, így Matache Daniela igazgatónő bizottságot hozott létre annak érdekében, hogy kivizsgálják a sajnálatos esetet. 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria