Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2013. április 8.

2013. április 8.

2013. 4. 8.
Megosztás:

Tőkés: eredményes munkát végeznek a Demokrácia Központok
2013. április 5. – Krónika, transindex.ro, Erdély Ma, MTI

Pontos és eredményes munkát végez a magyar állampolgárság megszerzését elősegítő erdélyi Demokrácia Központ - mondta Tőkés László néppárti európai parlamenti képviselő sajtótájékoztatón pénteken Nyíregyházán. A hálózat adatai szerint Székelyföldön eddig több mint 79 ezer, Közép-Erdélyben 19 ezer, míg a Partiumban 46 ezer kérelmező kérelmét vették át, illetve honosítási dossziéját készítették elő - ismertette a hálózat felügyeletét ellátó Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a tájékoztatón.

Agrártagozat alakult a Kárpátia román-magyar iparkamarán belül
2013. április 5. – Krónika

Agrártagozat létrehozásáról döntött kolozsvári közgyűlésén a Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara - jelentették be sajtótájékoztatójukon a kamara képviselői. Csigi Levente, a Kárpátia ügyvezetője elmondta, az agrártagozat egy április 26-án tartandó kolozsvári konferencián mutatkozik be, amelynek témája a közös agrárpolitika kilátásai a 2014-2020-as EU-költségvetés időszakában.

Hétfőn zárul az RMDSZ alapszabályzatának módosításáról szóló konzultáció
2013. április 5. – maszol.ro

Az RMDSZ főtitkársága által elindított alapszabályzat- és programmódosító konzultáció hétfőn zárul – közölte pénteken Kovács Péter főtitkár. Hangsúlyozta: az elmúlt hetekben a szövetség szakemberei a beérkezett javaslatok alapján, szakmai platformokkal és civil szervezetekkel konzultálva társadalmi igényekre épülő program, valamint a helyi- és megyei szervezetek igényeit tükröző alapszabályzat megalkotásán dolgoztak.

Tanulmányi ösztöndíjakat vettek át csángó egyetemisták
2013. április 5. – R. Kiss Edit – szekelyhon.ro, Krónika

Első alkalommal adták át pénteken Csíkszeredában csángómagyar egyetemista fiataloknak a nemrég alapított, a csángómagyarok apostolaként is hívott, idén januárban elhunyt győri bencés szerzetesről, Jáki Sándor Teodózról elnevezett tanulmányi ösztöndíjat. A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) az ösztöndíjjal a moldvai csángómagyar oktatási programból kikerült, magyar nyelven felsőfokú tanulmányokat folytató fiatalokat kívánja jó eredményekre ösztönözni.

A gazdasági minisztert nem zavarta a székely zászló Sepsiszentgyörgyön
2013. április 6. – Erdély Ma, Háromszék, szekelyhon.ro

Pontosabban észre sem vette, hogy ki van tűzve az aranysávos kék lobogó a sepsiszentgyörgyi városházára, annyira sietett belépni a hivatal ajtaján – válaszolta Constantin Niţă arra az újságírói kérdésre, hogy zavarja-e a székely zászló. A gazdasági miniszter, a Szociáldemokrata Párt (SZDP) egyik alelnöke pénteken Sepsiszentgyörgyön kifejtette, a közintézményekre mindenekelőtt Románia zászlaját kell kitűzni, és „amennyiben a nemzeti jelképekre vonatkozó törvényt tiszteletben tartják, nekem semmi gondom ezzel”.

SZNT: a március 10-ei megmozdulás új lendületet adott az autonómiaküzdelemnek
2013. április 6. – Erdély Ma

A Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága (SZNT ÁB) folyó év április 6-án a sepsiszentgyörgyi székházban tartotta soros ülését. Az ÁB tagjai kiértékelve a Székely Szabadság Napján, Marosvásárhelyen, március 10-én szervezett autonómiatüntetést úgy ítélték meg, hogy a rendkívül sikeres megmozdulás új lendületet adott az autonómiaküzdelemnek.

Átadták a Székely Szabadság Napján megfogalmazott petíciót támogató aláírásokat
2013. április 7. – Erdély Ma, Krónika

Biró Zsolt a Magyar Polgári Párt elnöke Salamon Zoltán Hargita megyei elnök, Kulcsár-Terza József Kovászna megyei elnök és Bálint József, a sepsiszentgyörgyi szervezet elnöke kíséretében átadta Izsák Balázsnak, a Székely Nemzeti Tanács elnökének azt a közel 3.500 aláírást tartalmazó iratcsomót, amelyet a Magyar Polgári Párt kezdeményezésére gyűjtöttek a Székely Szabadság Napján megfogalmazott és Románia Kormányához címzett petíció támogatására. Az szignókat elsősorban az olyan személyek felkeresésével gyűjtötték, akiknek nem volt lehetősége a világhálón zajló aláírásgyűjtéshez csatlakozni – hangsúlyozta Biró Zsolt.

Borboly Csaba „legyurcsányozta” Parászka Borókát
2013. április 7. – maszol.ro

Gyurcsány Ferenc szellemi követőjének nevezte Parászka Borókát vasárnap blogján Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke azért bírálja a marosvásárhelyi újságírót, mert a manna.ro-n közölt tiltakozásában antiszemita propaganda terjesztésével vádolta Ferenczy Miklós kolozsvári református esperest és Darvas-Kozma József csíkszeredai pápai káplánt.

Zászlóügy: hétfőtől hallgatják ki az iskolaigazgatókat
2013. április 7. – maszol.ro, szekelyhon.ro, Krónika

Körlevélben próbálja "tartani a lelket" azokban a Hargita megyei iskolaigazgatókban Borboly Csaba megyeitanács-elnök, akiket hétfőre idézett be a rendőrség, hogy kérdőre vonja az általuk vezetett intézményre kitűzött székely zászlóval kapcsolatban. „A sajtóból értesültem, a székely zászló kifüggesztésével kapcsolatos rendőrségi beidézésekről és tekintettel arra, hogy vannak Önök közül olyanok akiket hétfőre idéztek be fontosnak tartom, hogy most a hétvégén összefoglaljam e téren történteket" – kezdi levelét Borboly Csaba.

Magyarbarátság miatt támadják az adevarul.ro bloggerét
2013. április 7. – maszol.ro

Ha a románok szeretnék az egyesülést a Moldovai Köztársasággal, akkor első lépésként teljesíteniük kell a magyar kisebbség elvárásait - vélekedett a román Adevarul című lap internetes kiadásában Cezar Maroti politikus-publicista vasárnap. A szombat este közzétett írás fél nap alatt a liberális beállítottságú lap legtöbbször kommentált cikkévé lépett elő, de a közel kétszáz olvasói reagálás túlnyomó többsége vehemensen elutasította a szerző nézeteit, és tagadta, hogy Románia többet tehetne a területén élő magyar közösségért.

Országgyűlési adomány a kollégiumnak
2013. április 8. – Krónika

A magyar Országgyűlés számítástechnikai berendezéseket és 500 ezer forint értékű irodaszert adományozott a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumnak a szórványban élő magyar gyerekek oktatása terén végzett példaértékű munkájának támogatására. Kövér László házelnök nevében az eszközöket Sárdi Péter külügyi igazgató, Pappné Farkas Klára a Külügyi Igazgatóság Nemzeti Integrációs Irodájának főosztályvezető-helyettese és Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke adta át Nagyenyeden.

Nem kell átszervezés?
2013. április 8. – Krónika

Egységes magyar álláspontot kell kialakítani a régióátszervezés ügyében – szögezte le pénteki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón Márton Árpád. A háromszéki RMDSZ-es képviselő úgy véli, egységes magyar álláspontot kell külföld és a román közösség felé kommunikálni, mert tapasztalatai szerint az ellentétes véleményeket az RMDSZ ellen használják fel.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria