Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2013. február 15.

2013. február 15.

2013. 2. 15.
Megosztás:

"Ki kell állnunk a székelyföldi magyarokért"
2013. február 14. – MTI

Budafok-Tétény önkormányzatának vezetői 33 magyarországi önkormányzatnak adták át a Tisztességes Választásért Alapítvány által felajánlott székely zászlót csütörtökön. Németh Zoltán fideszes országgyűlési képviselő szerint amikor a székelyföldi magyarokat sérelem éri, ki kell állnunk, és nemcsak szavakkal, hanem cselekedetekkel is.

Az anyaország érdekeitől is függ kapcsolata egy határon túli közösséggel
2013. február 14. – MTI

Egy autonóm közösség és az anyaországa közötti kapcsolat attól is függ, hogy az anyaországnak fűződnek-e érdekei az együttműködéshez - hangzott el a Nemzetpolitikai Kutatóintézet csütörtöki budapesti műhelybeszélgetésén.

Megállapodás született 6 ingatlannak a csángómagyar oktatás rendelkezésére bocsátásának részleteiről
2013. február 14. – transindex.ro

Január végén Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke kezdeményezésére Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese hivatalában fogadta a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége vezetőit. Az egyeztetésen, melyen részt vett Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár is, a felek megállapodtak az Moldvai Csángómagyarok Szövetsége tulajdonát képező hat ingatlannak az oktatás rendelkezésére bocsátásának részleteiről. 

Maradtak a székely zászlók
2013. február 14. – Erdély Ma

A székelyföldi önkormányzatokhoz intézett nyílt levelében Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke kifejti, a marosvásárhelyi táblabíróság szeptemberi jogerős ítélete – melyre Jean Adrian Andrei Hargita megyei prefektus hivatkozott a zászlóeltávolítást kérő körlevelében – csak azt mondja ki, hogy a székely zászló nem Hargita megye zászlaja.

A szórvány igenis megmenthető
2013. február 14. – Erdély Ma

Nem igaz, hogy a szórványban élőket nem lehet megmenteni- reagált szerdai sajtótájékoztatóján egy elmúlt hétvégi konferenciára Grim András, az RMDSZ Bihar megyei szórványügyi ügyvezető alelnöke.

Marosvalentinhely
2013. február 14. – manna.ro

Egyszer feloszlatták, kétszer újraalakult az RMDSZ marosvásárhelyi tagszervezete, mégsem biztos a feltámadás. Mi történik a Szövetség fejében? 

Valer Marian szenátor, a szatmári Funar – interjú
2013. február 14. – maszol.ro

A román nyelv iránti lojalitás törvényének kezdeményezője, Valer Marian nem tudott olyan konkrét esetet mondani a maszol.ro-nak adott interjúban, amikor a magyarok megtagadták az állam nyelvének használatát hazai közintézményekben. A szatmári szociáldemokrata szenátor tagadja, hogy nacionalista és magyarellenes volna. 

Már cáfolják Szatmáron Valer Marian kijelentéseit
2013. február 14. – maszol.ro

Cáfolja a valóság Valer Marian szociáldemokrata szenátornak azt a maszol.ro-nak adott interjúban elhangzó kijelentését, miszerint a szociálliberális megyevezetés valamennyi magyar igazgatót a helyén hagyott. Leitner Jánost, az Apaserv igazgatóját tíz napja menesztették, miután többször közölték vele, hogy a víszszolgáltató vállalat jövőjét nélküle képzelik el. 

Kovács Péter: Toró nevetségessé teszi magát közleményeivel
2013. február 14. – maszol.ro

„Közleményéből Toró T. Tibor egy dolgot felejtett ki: az RMDSZ és Románia posztkommunista, balliberális kormánya a hibás azért, mert a Facebook közösségi oldalról eltűnt Kolozsvár magyar megnevezése” – reagált Kovács Péter RMDSZ-főtikár az EMNP szerdai állásfoglalására. Kovács Péter a maszol.ro-nak elmondta: Toró T. Tibor nevetségessé teszi saját magát az ilyen és ehhez hasonló közleményekkel. „Fel kellene nőnie arra a szintre, amikor a saját pártjának eredményeiről, megvalósításairól nyilatkozik, és nem folyamatosan az RMDSZ-ről beszél” – jelentette ki a politikus. 

Már Hunyad megyében is működik a kisebbségvédelmi szolgálat
2013. február 14. – maszol.ro

A dél-erdélyi szórványban a korrektség és a békés együttélés jellemző a közösségekre, "de azért időnként itt is tapasztalhattuk, hogy a társadalom nem képes végleg levetkőzni a nacionalista, szélsőséges indulatokat" - jelentette ki az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének elnöke a "Mikó Imre" kisebbségvédelmi szolgálat szerdai elindításakor.

A székely zászló mellett döntöttek Csíkkozmáson
2013. február 14. – Pinti Attila – szekelyhon.ro

Rendhagyó megbeszélést tartott csütörtök reggel a csíkkozmási képviselő-testület a székely lobogó használatáról. Úgy döntöttek, kifüggesztik a székely zászlót a közintézményekre. 

Zsákutcában a kétnyelvű táblák
2013. február 14. – Szucher Ervin – szekelyhon.ro

Egyelőre kénytelen kivárni a magyar nyelvű utcanévtáblák ingyenes osztogatásával az Erdélyi Magyar Ifjak marosvásárhelyi szervezete. Az EMI három és fél hónappal ezelőtt hirdette meg a magyar utcanév-, illetve házszámtábla adományozási akcióját. Az ifjúsági szervezet tagjai azok után léptek, hogy a vásárhelyi román többségű önkormányzati képviselő-testület elutasította az RMDSZ határozatjavaslatát, miszerint városszerte kétnyelvű utcanévtáblákat helyeztek volna ki.

Szerdától Sepsiszentgyörgyön, Gyergyószentmiklóson és Kovásznán is fogható az ETV
2013. február 14. – transindex.ro

Szerdától Sepsiszentgyörgyön, Gyergyószentmiklóson és Kovásznán, napokon belül pedig Zilahon is nézhető majd az Erdélyi Magyar Televízió. Nagy Zsolt, az ETV-t működtető Janovits Jenő Alapítvány elnöke közölte, az RCS-RDS céggel folytatott tárgyalások eredményeként az országos kábelszolgáltató az említett városokban is alapcsomagjába emelte az ETV-t. 

Cseke Attila: a nyolc régióra való lebontás hibás döntés
2013. február 14. – transindex.ro

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Cseke Attila parlamenti képviselő a régiós átszervezés kihívásairól és az eddig, a régiók szervezésével kapcsolatos kritériumok be nem tartására hívta fel a sajtó képviselőinek figyelmét.

Marosvásárhely: Krumpli-díjat kapott egy kétnyelvűséget mímelő hipermarket igazgatója
2013. február 14. – transindex.ro

Krumpli-díjjal tüntette ki egy kétnyelvűségért küzdő marosvásárhelyi csoport az Auchan hipermarket vezérigazgatóját. A "kitüntetést" Leonard Nistor azért kapta, mert ígérete ellenére sem vezette be a valós kétnyelvűséget az üzletében. 

Bokros: Magyarország és Románia hasonló gondokkal küzd
2013. február 14. – maszol.ro

„Emberöltőn át tartó változásokra és változtatásokra, szerkezeti reformokra van szükség ahhoz, hogy gazdaságilag stabil országgá váljon Románia” – jelentette ki Marosvásárhelyen tartott előadásában szerda este Bokros Lajos, Magyarország volt pénzügyminisztere, az Európai Parlament képviselője. A közgazdász végzettségű politikus, aki a Közép-európai Egyetem és a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem tanára, a Kós Károly Akadémia Alapítvány meghívására Magyarország és Románia gazdasági kilátásai európai perspektívában címmel tartott előadást a Bernády Házban. 

Magdó János kolozsvári főkonzul temesvári látogatása
2013. február 14. – Pataki Zoltán – Nyugati Jelen

Nicolae Robu csütörtökön a temesvári Városházán találkozott Magdó János kolozsvári magyar főkonzullal, akivel a temesvári tiszteletbeli magyar konzulátus helyzetéről, a magyar befektetők irányában tanúsított nyitottságról, valamint a temesvári magyar közösség kulturális intézményei (magyar színház, magyar középiskola) megőrzésének szükségességéről tárgyalt. Nicolae Robu arról is tájékoztatta Magdó János főkonzult, hogy Temesvár versenybe száll az Európa Kulturális Fővárosa címért, és ebben a versenyben a város egyik legfontosabb ütőkártyája Temesvár kulturális sokszínűsége. 

Marian: nem vagyok magyarellenes
2013. február 15. – Krónika

Valer Marian, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora azt állítja, csorbul a román alkotmány és a magyar állampolgársági törvény szelleme, ha egy román nemzetiségű személy megkapja a magyar állampolgárságot. A Szatmár megyei honatya a Krónikának adott interjúban elmondta, azért készül bevezetni a román lojalitás törvényét, mert szerinte előfordult, hogy a magyar nemzetiségű köztisztviselők nem beszéltek az állam nyelvén a román ügyféllel. Marian úgy véli, bizonyos szatmárnémeti vállalatoknál „etnikai tisztogatás” folyik a román alkalmazottak rovására. 

Stagnálás
2013. február 15. – Balogh Levente – Krónika

A Krónika pénteki vezércikkében kifejtik, hogy „a helyzetet nem az fogja megoldani, ha valamennyi magyarországi önkormányzat kifüggeszti a székely zászlót. A legfelsőbb szintű, folyamatos párbeszédet nem lehet megspórolni, és a nyugati kancelláriák tájékoztatását sem a magyar fellépés indokairól. A konfliktust mihamarabb rendezni kell – természetesen a magyar közösség érdeksérelme nélkül –, ha ugyanis elhúzódik, a feszültség miatt a gazdasági helyzet javulására sem lehet számítani”. 

Beindult a zászlóipar
2013. február 15. – Krónika, szekelyhon.ro

A zászlóbotrány kirobbanásának pozitív hozadéka, hogy jelentősen megnövekedett a székely lobogók iránti kereslet a székelyföldi megyékben. Mint kiderült, a zászlókat most már a magyar pártokon kívül több civil szervezet székhelyén vagy magánszemélyektől is be lehet szerezni megrendelésre. Egy standard méretű székely lobogóért 35-50 lej közötti összeget kérnek. 

Segítség erdélyi gazdáknak
2013. február 15. – Krónika

Támogatásáról biztosította az erdélyi mezőgazdasági termelőket Budai Gyula, a magyar vidékfejlesztési minisztérium parlamenti államtitkára, aki csütörtökön gazdafórumot tartott Nagyváradon. A Pro Universitate Partium Alapítvány, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Bihar megyei szervezete, illetve a Debreceni Egyetem szervezésében megtartott találkozóra a partiumi régióból számos érdekelt eljött. 

Egységes erdélyi fellépés várható a marosvásárhelyi autonómiatüntetésen
2013. február 14. – Erdély Ma

Világossá kell tenni, hogy Székelyföld fel nem osztható, és be nem olvasztható, csakis a történelmileg kialakult regionális határai közt autonóm közigazgatási egységként képzelhető el a jövőben, ez a lesz a fő üzenete a március tizedikére meghirdetett autonómiatüntetésnek. A kezdeményező Székely Nemzeti Tanács szerint eddig soha nem tapasztalt egységes erdélyi fellépés várható a demonstráción.

„Az autonóm Székelyföld el tudná tartani magát”
2013. február 14. – maszol.ro

Az autonóm Székelyföld el tudná tartani magát, hiszen gazdasági mutatói most sem rosszabbak az országos átlagnál, viszont az önrendelkezés olyan emocionális energiákat szabadítana fel, amely pozitívan hatna a gazdaságra – jelentette ki a maszol.ro érdeklődésére Antal Árpád.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria