Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2013. február 18.

2013. február 18.

2013. 2. 18.
Megosztás:

Az autonómia segíthet megtartani a külhoni magyar közösségeket
2013. február 15. – MTI

A külhoni magyar közösségek megmaradásának és jogainak hosszú távú biztosítékát a különböző autonómiaformákban látja a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma. A KMKF plenáris munkaülésén elfogadott nyilatkozatban a testület sajnálattal állapítja meg, hogy felgyorsult a magyarság asszimilációja a térségben, és a népszámlálások szerint több mint tíz százalékkal csökkent a magyarok száma. Az ülés alatt Kövér László házelnök elrendelte a székely zászló kitűzését a Parlament homlokzatára.

Bukarest provokációval vádolja Budapestet - tovább dúl a zászlóháború
2013. február 17. – Krónika

Újabb diplomáciai csörte zajlott le a hét végén a magyar és a román külügyminisztérium között székelyzászó-ügyben. Bukarest heves reakcióját ezúttal az váltotta ki hogy a nemzeti szolidaritás jelképeként a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) plenáris ülése alkalmából Kövér László házelnök kezdeményezésére pénteken délután kitűzték a székely zászlót az Országgyűlés Kossuth téri homlokzatára. Néhány órával később a román külügyminisztérium közleményt fejezte ki sajnálkozását afelett, hogy a magyar hatóságok – Bukarest megítélése szerint – továbbra is olyan jelképes gesztusokat tesznek, amelyek provokálják a román közvéleményt.

Románia régiói: nem várható kompromisszum?
2013. február 15. – maszol.ro

„Minden eldőlt már, a kormány nem lesz hajlandó kompromisszumra a közigazgatási régiók kérdésében” – jelentette ki a maszol.ro-nak Csutak István. Az RMDSZ regionális politikai szakértőjét – az Erdély2020 operatív program kidolgozóját – Románia közigazgatási átszervezésének perspektívájáról kérdezték. Csutak szerint a kormányzó Szociál-Liberális Szövetségben (USL) hatalmas az eltökéltség arra, hogy keresztülvigye a nyolcrégiós elképzelését, és ehhez kellő parlamenti támogatottsággal is rendelkezik. „Közigazgatásilag befagyasztják a jelenlegi fejlesztési régiókat, mert ennél rosszabbat a magyarokkal nem tehetnek, ennél jobbat pedig nem akarnak" – jelentette ki.

Borboly Csaba: sajátos autonómiát a Hargita megyei románoknak
2013. február 15. – Erdély Ma

Olyan sajátos autonómiát szeretnének kialakítani Hargita megyében, amelyben az ott élő 15 százalékos románság döntene saját ügyeiről, és amelyet majd később fordítottan országosan követni lehet, nyilatkozta a Marosvásárhelyi Rádiónak Borboly Csaba, Hargita megye tanácselnöke. Majd hozzáfűzte: így majd remélhetőleg az ott élő románok fogják meggyőzni nemzettársaikat, hogy az autonómia nem jelent veszélyt az ország egységére.

Az erdélyi magyaroknak szükségük van a segítségre, a szolidaritásra, ám ennek mikéntjéről egyeztetnünk kell
2013. február 16. – Erdély Ma

Kelemen Hunor szövetségi elnök az erdélyi magyarság sorsát is befolyásoló politikai történésekről számolt be a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma plenáris ülésén, pénteken, Budapesten. 

Ellenőrök rohanták le a székely termelőket
2013. február 16. – Erdély Ma

Tévéstábok kíséretében érkezett szombaton Csíkszeredába a fogyasztóvédelmi hatóság brassói kirendeltsége, hogy ellenőrzést végezzen a Hagyományos és Helyi Termékek Hagyományos Vásárán. Az akció eredményeként a kistermelők portékáit vették szemügyre. Többnyire azt vizsgálták, szerepel-e románul is a felirat a termékeken. 

Családszervezetek tiltakoznak a tervezett régiósítás ellen
2013. február 16. – maszol.ro

Az Erdélyi Családszervezetek Szövetsége, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, valamint az újonnan alakult Kárpát-medencei Családlánc, amely több mint 100 családszervezetet fog egybe a Kárpát-medencében, közös közleményben tiltakozik a román kormány régiósítási tervezete ellen.

Corlăţean: Budapest a romániai magyarokat próbálja manipulálni
2013. február 17. – transindex.ro

Budapest a romániai magyarokat próbálja manipulálni a kettős állampolgárok szavazatának megszerzése reményében - jelentette ki szombaton Titus Corlăţean külügyminiszter, aki egy tévéműsorban beszélt a székely zászló ügyében kirobbant magyar-román vitáról. Úgy vélekedett, a "nacionalista szólamok" mögött pragmatikus érdekek állnak: a zászlókat lobogtató magyar politikusokat szerinte az a két vagy háromszázezer szavazat érdekli, amelyet a magyar állampolgárrá vált romániai magyaroktól kaphatnak. 

A kiskunfélegyházi városházára is kitűzték a székely zászlót
2013. február 17. – transindex.ro

Kiskunfélegyháza városa is csatlakozott azokhoz az önkormányzatokhoz, melyek kitűzték a székely zászlót. Ezzel a gesztussal is hangsúlyozva, hogy kiállnak az erdélyi magyarok mellett a nemzeti szimbólumok szabad használatáért folytatott küzdelemben. A zászlót Markó Attila, Sepsiszentgyörgy parlamenti képviselője és Kapus Krisztián, Kiskunfélegyháza Város polgármestere tűzte ki február 15-én a városháza ormára. 

Székely tankönyveket kaptak a kiskunfélegyházi iskolák
2013. február 17. – transindex.ro

Sepsiszentgyörgy elöljáróinak jóvoltából a kiskunfélegyházi iskolák 50 darab Székelység Története tankönyvvel gazdagodtak. A könyveket a Kiskunfélegyházára látogató székelyföldi küldöttség sajtótájékoztató keretén belül adta át a város polgármesterének, Kapus Krisztiánnak, aki gondoskodik róla, hogy minden iskola könyvtárába jusson belőle. 

Hargita megye: ifjúsági stratégia kidolgozásáról konzultáltak
2013. február 17. – transindex.ro

A fiatalok igényeinek függvényében dolgoznak ki ifjúsági stratégiát, hangzott el azon az Udvarhelyszéki Ifjúsági Konzultáción, amelyet Székelyudvarhelyen, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpontban tartottak február 15-én. A konzultációt más térségben is megtartották a Fiatalok Hargita Megyében 2020 program keretében, amelyre az Európai Unió Fiatalok lendületben (Youth in Action) kiírásán nyert támogatást Hargita Megye Tanácsa. 

Székelyzászló-ügy: parlamenti állásfoglalást sürget a PDL
2013. február 17. – maszol.ro

A Demokrata Liberális Párt (PDL) azt kezdeményezi, hogy a törvényhozás hétfőn foglaljon állást a magyar Országgyűléssel szemben a székelyzászló-ügyben. Cezar Preda, a PDL első alelnöke egy vasárnapi sajtótájékoztatón kijelentette, pártja számára azzal telt be a pohár, hogy pénteken kitűzték a székely zászlót a budapesti Országházra. 

Petíció Székelyföld autonómiájáért
2013. február 17. – Erdély Ma

Pénteken délig 2200 személy írta alá azt a petíciót, amelyben a székelyek által igényelt autonómia megadására kérik Victor Ponta román kormányfőt és Barack Obama amerikai elnököt. A kezdeményezés egy Texasban élő, csíkszeredai származású magyar nevéhez fűződik.

Kemény szavak hangzottak el a KMFK ülésén
2013. február 17. – maszol.ro

Eddig tabuként kezelt kérdéseket feszegettek és kemény szavakat használtak a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) zárt ajtós budapesti ülésén résztvevő RMDSZ-es küldöttség felszólalói. „Először fogalmazódott meg az az igény, hogy az anyaország kormányzati, parlamenti erőinek le kellene ülniük beszélgetni szűkebb körben a határon túli magyar szervezetek vezetőivel az elmúlt 23 év tanulságairól, arról, hogy mi nem működött és miért nem a magyar-magyar kapcsolatokban” – számolt be a maszol.ro-nak Szabó Ödön. A Bihar megyei képviselő szerint még soha nem volt ilyen őszinte, nyílt beszélgetés a KMKF ülésein. 

A városi névadóbizottság is rábólintott Bernádyra
2013. február 17. – Szász Cs. Emese – szekelyhon.ro

Az iskola vezetőségi tanácsának pozitív döntése után a városi névadóbizottság is elfogadta, hogy a marosvásárhelyi 2-es számú Általános Iskola felvegye Bernády György nevét. Ezzel azonban még koránt sincs vége az iskola átkeresztelési folyamatának. 

SZNT: a közösség akaratának kell kirajzolnia a Székelyföld határait
2013. február 17. – maszol.ro

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) vasárnap közleményben tudatta, hogy a közösség akarata által kirajzolt Székelyföld számára kéri az önálló közigazgatási régió státust. Az Izsák Balázs SZNT-elnök által jegyzett közlemény megállapítja, hogy Románia nemzetközi kötelezettségvállalásai, a hazai és a közösségi jog, de a nemzetközi jog is az érintett közösségek akaratát tekinti irányadónak a közigazgatási határok megrajzolásánál. 

Kelemen: Bukarest nem sértődhet meg
2013. február 18. – Krónika

Ha diplomáciai úton kívánja kezelni a problémát, egy külügyminiszternek nem bombasztikus nyilatkozatokat kell tennie. Semmilyen összefüggés nem létezik a Székelyföld területi autonómiája és a székely zászló között, a kettő ugyanott találkozik, ahol Torda területi autonómiája és a város zászlaja: sehol – reagált Titus Corlăţean kijelentéseire tegnap a Krónikának Kelemen Hunor. 

Toró: jogos az automómiaigény
2013. február 18. – Krónika

Az erdélyi magyarság önrendelkezési igénye mára olyan téma lett, amelyről nyíltan beszélni és vitázni lehet – állítja a Krónikának adott interjújában Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke. A politikus szerint jelenleg sokkal többen vannak azok a román politikusok és véleményformálók, akik képesek higgadtan szemlélni ezt a kérdést, és hajlandók értelmesen vitázni róluk, mint tíz vagy tizenöt évvel ezelőtt. 

Állóháború
2013. február 18. – Rostás Szabolcs – Krónika

A Krónika vezércikke szerint „miközben a magyar és a román külügy immár burkoltan elismeri, hogy bizony holtpontra jutott a kétoldalú viszony, ne feledjük: még csak ezután következik a március 10-ére meghirdetett marosvásárhelyi autonómiatüntetés, majd március 15-e, amelynek apropóján a nacionalista román politikusok borítékolhatóan tovább gerjesztik a feszültséget, a parlamentek közötti konfliktussá szélesítve a diplomáciai csörtét. Jó lesz felkészülni a hosszan tartó állóháborúra”.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria