Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2013. február 19.

2013. február 19.

2013. 2. 19.
Megosztás:

Ponta: a Fidesz Románia ellensége
2013. február 18. – Krónika

Románia ellenségének nevezte hétfőn Victor Ponta miniszterelnök a Fideszt és Orbán Viktor magyar kormányfőt a székely zászló-ügy kapcsán. A román miniszterelnök annak kapcsán szólalt meg, hogy Cezar Preda, az ellenzéki Demokrata-Liberális Párt (PDL) első alelnöke vasárnap fölvetette: a bukaresti parlamentnek nyilatkozatot kellene elfogadnia, amelyben elítéli, hogy Kövér László házelnök kifüggesztette a székely lobogót az Országház épületére. A román kormányfő szerint „semmilyen probléma” nincs Románia és Magyarország között, csak a Fidesznek fűződik belpolitikai választási érdeke a székely zászló-ügyhöz.

Székely zászló-ügy: nem kíván reagálni a képviselőház
2013. február 18. – transindex.ro

A képviselőház nem kíván reagálni arra, hogy a magyar országgyűlésre kitűztek egy olyan zászlót, amely nem a román jelképrendszer része. Ez az illető országra tartozik - közölte Valeriu Zgonea házelnök a házbizottság hétfői ülése után. "Magyarország és Románia parlamentjének kapcsolata sokkal fontosabb, mint a politikusok érzelmi viszonyulása mindkét országban... A magyar-román viszonynak nem ez a legboldogabb időszaka, de ez nem jelenti azt, hogy mélyítenünk kell azt az árkot, amelyet egyesek ásni próbálnak a két szomszédos és baráti ország között" - mondta Zgonea. 

Az erdélyi magyar szórvány kitelepítésének gondolatát vetette fel Szász Jenő
2013. február 18. – transindex.ro

A kisebb létszámú Kárpát-medencei magyar közösségek „kontrollált visszavonulásának" lehetőségéről beszélt Szász Jenő a Kárpát-medencei Képviselők Fórumán (KMKF) – tudta meg a maszol.ro. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet vezetője az intézmény céljairól tartott beszámolójában arról beszélt: kutatás tárgya lehet annak felmérése, nem jelent-e alternatívát az egyes magyar közösségek számára a helyben maradás ösztönzése helyett az „önkéntes területfeladás".

Szász: nem telepíteném ki a szórványt
2013. február 19. – Krónika

Szász Jenő a Krónikának tegnap elmondta, a KMKF zárt ülésén arról beszélt, hogy a Kárpát-medencei magyarság legértékesebb erőforrása – megelőzve minden természeti és gazdasági erőforrást – a humánvagyon. Szász szerint Márton Árpád szándékosan rosszul értelmezte az általa elmondottakat. „Én akkor csodálkoztam volna, hogyha megérti mondandóm lényegét. Úgy is fogalmazhatnék, hogy én azért vagyok felelős, amit elmondtam, ő pedig azért, amit megértett belőle” – nyilatkozta Szász Jenő. A KMKF ülésén jelen levő Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke a Krónikának elmondta, az RMDSZ rosszindulatúan magyarázza félre Szász Jenő kijelentéseit, szó sem volt az erdélyi szórvány irányított kitelepítéséről. 

Borbély László: veszélyes precedens lenne egy parlamenti nyilatkozat
2013. február 18. – Krónika

Veszélyes precedenst teremthet egy bukaresti parlamenti nyilatkozat a székely zászló-ügyben, amelyet az RMDSZ mindenképpen szeretne elkerülni - mondta hétfőn Borbély László. A képviselőház külügyi bizottságának elnöke szerint, ha lesz ilyen javaslat, először megtárgyalja a házbizottság, utána pedig a külügyi bizottságban is téma lesz. "Remélem, nem jutunk el oda, és idejében le tudjuk állítani. Le kéne álljanak mindazok, akik úgy gondolják, hogy ebből politikai tőkét lehet kovácsolni" - fogalmazott az RMDSZ politikai alelnöke. 

Ponta: vegyes típusú választási rendszert vezet be az USL
2013. február 18. – transindex.ro

Az USL javasolja, hogy a képviselőházat ezentúl arányos, a szenátust pedig többségi rendszerben válasszák meg - jelentette be Victor Ponta. "Egy legfeljebb 300 tagú képviselőházat és 90-100 fős szenátust szeretnénk" - ismertette a választási reformmal kapcsolatos kormányzati javaslatokat a kormányfő. Székely István Gergő politológus szerint 6-8 szenátorra számíthatna a magyarság ebben a választási rendszerben. 

Antonescu: semmilyen zászló nem helyettesítheti a hivatalos román szimbólumokat
2013. február 18. – transindex.ro

Nyugodt megközelítés szükséges Románia részéről a székely zászló-ügyben, erős államként, és nem áldozatként kell fellépni – mondta Crin Antonescu, aki szerint nem szükséges parlamenti nyilatkozat az ügyben. Hozzátette: sem a székely, sem semmilyen más lobogó nem helyettesítheti a hivatalos nemzeti szimbólumokat. 

Zgonea: valamennyi megye zászlaját tűzzük ki a parlament elé!
2013. február 18. – transindex.ro

A képviselőház elnöke hétfőn azt javasolta az állandó bizottság ülésén, hogy valamennyi megye zászlóját tűzzék ki a parlament épülete elé. Valeriu Zgonea szerint büszkeséget és megbecsülést jelentene a megyei tanácselnökök számára, ha a parlament előtt látnák megyéik heraldikai és szimbolisztikai jelképeit, lobogóit, hasonlóan a magyar országgyűléshez. Az alsóház elnöke elmondta, az RMDSZ képviselői teljes mértékben támogatták a javaslatot, és hamarosan egyeztetni fog a képviselőház főtitkárával valamint a megyei tanácselnökökkel, hogy néhány hónapon belül gyakorlatba ültessék az elképzelést. 

Három kötetben írják meg Székelyföld történetét
2013. február 18. – transindex.ro

Bunta Levente, Székelyudvarhely polgármestere február 7-i sajtótájékoztatója keretében számolt be arról, hogy hivatala felkért egy csoport történészt, hogy egy átfogó munkában írják meg a Székelyföld történetét. A csoport koordinátora Egyed Ákos történész, a háromkötetesre tervezett munkát ő irányítja. A Transindexnek a kötetek felépítéséről, a szerzőkről és a célközönségről beszélt. 

Mikó ügyben magyarországi segítséget kért Markó Attila
2013. február 18. – Erdély Ma

A Mikó ügy kapcsán magyarországi politikusok támogatását kérte Markó Attila. A sepsiszentgyörgyi RMDSZ képviselő – akit a visszaszolgáltatási bizottság tagjaként, harmadmagával börtönbüntetésre ítéltek – Budapesten, a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumán folytatta az európai és nemzetközi szintű lobbit a Székely Mikó Kollégium védelmében. 

Hașotti befagyasztaná a román-magyar parlamenti kapcsolatokat
2013. február 18. – maszol.ro

Megszüntetné a román-magyar barátság parlamenti csoportját és befagyasztaná a két ország parlamentje közötti kapcsolatokat a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátusi frakcióvezetője válaszul arra, hogy a múlt héten a budapesti Országházra kitűzték a székely zászlót. Puiu Hașotti hétfőn a RFI-nek nyilatkozva a budapesti gesztust „Románia és a román nép elleni támadásnak" minősítette. „Nem szabad elveszítenünk a nyugalmunkat, ám ez nem jelenti azt, hogy eltűrjük az ilyen jellegű támadásokat, akár Tőkés László, akár Budapest részéről érkeznek" – jelentette ki a politikus. 

Borboly: az emberek segítséget várnak a politikusoktól
2013. február 18. – transindex.ro

Aminek az elnevezésében benne van, hogy székely, arra rá kell rontani, ez az ukáz Bukarestből – reagált hétfői blogbejegyzésében Borboly Csaba arra, hogy szombaton tévéstábok kíséretében vizsgálta a fogyasztóvédelem a székely termékek csíkszeredai vásárát. Volt még ilyen, nem ez az első, de mostanáig ezek a támadások megmaradtak politikai síkon – kultúra, nyelvhasználat, jelképek terén. Sajnos most egy fokozattal feljebb kapcsoltak, és azt támadják, ami egzisztenciális szempontból minél több székely családnak fáj – írja Hargita Megye Tanácsának elnöke. 

Thiesz folytatná az elkezdett munkát
2013. február 19. – Krónika

A Lőrincz Zsigmond korábbi polgármester oldalán elkezdett munkát folytatná Thiesz János, Kovászna új városgazdája. Az RMDSZ-es elöljáró azt szeretné, ha a háromszéki fürdővárost természeti adottságain kívül az infrastruktúrája is alkalmassá tenné a vendégfogadásra. A Krónikának adott interjúból kiderül: a turizmus felvirágoztatását népszerűsítéssel képzeli el, ehhez kormánytámogatására is számít. 

Mit szól a Nyugat?
2013. február 19. – Balogh Levente – Krónika

Balogh Levente szerint „Victor Ponta kijelentését, amelyben Orbán Viktort és a Fideszt Románia ellenségeként emlegeti, nem tudjuk másként értékelni, mint hogy a román kormányfő immár a józanész határait átlépve hergeli tovább a magyarok ellen a román közvéleményt”. 

BBTE: nincs veszély
2013. február 19. – Krónika

Nem fenyegeti a bezárás veszélye a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) más erdélyi városokban nyitott, magyar tannyelvű kirendeltségeit, hiszen valamennyi megfelel az előírásoknak. A sepsiszentgyörgyi és a gyergyószentmiklósi fiókintézmény ráadásul költséghatékony is – jelentett ki a Krónikának Soós Anna, a BBTE rektorhelyettese, aki szerint a szatmárnémeti és a marosvásárhelyi kirendeltségekkel sincsenek gondok. 

Székely zászló kerülhet a román parlament elé
2013. február 18. – maszol.ro

Elvi döntés született a képviselőház házbizottságának hétfői ülésén arról, hogy a parlament elé Románia valamennyi megyéjének zászlaját, így a székely lobogót is kitűzzék – erősítette meg a maszol.ro-nak Seres Dénes, a testület RMDSZ-es tagja. Az RMDSZ-es képviselő tájékoztatása szerint a javaslat Valeriu Zgonea házelnöktől származott, aki így kívánt válaszolni Kövér László magyar házelnöknek arra a gesztusára, hogy múlt héten kitűzette a székely zászlót az Országházra.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria