Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2013. február 22.

2013. február 22.

2013. 2. 22.
Megosztás:

Román-magyar együttélési kódexet kezdeményeznek Borbolyék
2013. február 21. – maszol.ro

Román-magyar együttélési kódex megszövegezését és elfogadását kezdeményezi Borboly Csaba, a székelyföldi Hargita megyei önkormányzat elnöke. Borboly Csaba a Csíkszeredán csütörtökön sajtótájékoztatón ismertette elképzelését, amelyet a megyei tanács elé bocsát elfogadásra, és az a megyeszabályzat mellékleteként épül be a megye jogrendjébe. A dokumentum a román és a magyar fél érzékenységeire is figyelve próbálja segíteni a két közösség békés együttélését a 85 százalékban magyarok lakta Hargita megyében.

Egyeztetést sürget szórvány-ügyben az EMNP
2013. február 21. – maszol.ro

Széles körű egyeztetést sürget csütörtökön keltezett állásfoglalásban az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) egy életképes szórványstratégia kidolgozása érdekében. Az EMNP azzal kapcsolatban rögzítette álláspontját, hogy a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) múlt pénteki, budapesti zárt ülésén Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet vezetője a kisebb létszámú Kárpát-medencei magyar közösségek „kontrollált visszavonulásának", "önkéntes területfeladásának" a lehetőségéről tett említést.

Replika: szórványkörútra hívják Gergely Balázst
2013. február 21. – maszol.ro

Szórványkörútra invitálta Gergely Balázst egy kolozsvári városi tanácsos, miután szerdán az EMNP alelnöke a maszol.ro-nak azt nyilatkozta: ha nem is tömegesen, de egyénileg feladható a szórványmagyar életforma. Állásfoglalásában Geréd Imre úgy fogalmaz: megdöbbenten olvasta Gergely Balázs nyilatkozatát, aki szerinte olajat öntött a tűzre. „(Gergely Balázs) úgy gondolja, erről vitáznunk kell. Én úgy gondolom, hogy ideje lenne a nyilatkozatok mellett az emberekkel is elbeszélgetni. Vajon miért lát egy kolozsvári politikus abban alternatívát, hogy valaki is egyénileg tömbmagyar vidékre telepedjen?" – kérdezi a kolozsvári tanácsos.

A Gozsdu-vagyon visszaszerzését sürgeti az ortodox egyház
2013. február 21. – Krónika

Intézkedéseket sürget a Gozsdu-vagyon visszaszerzése érdekében a román ortodox egyház kolozsvári érsekségének a zsinata. Az ülésről kiadott közlemény szerint a zsinat tagjai kinyilvánították abbéli elvárásukat, hogy a nagyszebeni székhelyű erdélyi és a temesvári székhelyű bánsági érsekséggel közösen a kolozsvári érsekség tegyen nyilvános lépéseket a Gozsdu-örökség megszerzése és kezelése végett. Decemberben Victor Ponta miniszterelnök bejelentette, elemzi a budapesti Gozsdu-vagyon helyzetét, és kérni fogja, hogy vagy a parlament hozzon létre egy vizsgálóbizottságot ebben az ügyben, vagy a kormány ellenőrző testülete és más állami intézmények.

Megyei tanácsok nélküli régiókat akar Marosvásárhely polgármestere
2013. február 21. – Erdély Ma

Az ország területi újjászervezését megyei tanácsok nélkül képzeli el Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere. Florea abban látja a központosítás megszüntetésének lényegét, hogy általa a bevételek helyi szinten maradnak. Továbbá minden egyes régiónak saját felelősséggel, feladatkörrel kell rendelkeznie.

Székelyzászló-ügy – Magyarország nyilvános állásfoglalását kifogásolták Bukarestben
2013. február 21. – Erdély Ma

Bukarestet a jelek szerint az zavarta leginkább a két hete kirobbant – és azóta búvópatakszerűen fel-feltörő – székelyzászló-ügyben, hogy Magyarország nyilvánosan emelt szót egy a romániai magyarságot érintő ügyben. A román hírcsatornák véget nem érő beszélgetős műsorainak résztvevőit nem az izgatta, hogy történt-e jogsértés a jelképhasználat korlátozásával, vagy éppenséggel a székely zászló közintézményekre való kitűzésével, hanem az, hogy Magyarország úgymond hogy mert ebbe beleszólni? 

A polgármesterek mutassanak példát székely zászló ügyben
2013. február 21. – Erdély Ma

A székelyzászló ügyet nem szabad hagyni, amíg nem lesz igazság, fogalmazta meg sajtótájékoztatón Kulcsár Terza József. A Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki elnöke csatlakozott Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök korábbi felhívásához, hogy minden székely település polgármesteri hivatalára ki kell tűzni a székely zászlót. 

Az udvarhelyszéki RMDSZ nem vesz részt olyan akcióban, amit nem ő szervez
2013. február 21. – Erdély Ma

A szövetség udvarhelyszéki szervezete közleményt adott ki a március 10-i vásárhelyi tüntetéssel kapcsolatosan. Ebben kijelentik, hogy a jelen helyzetben bármely egyéni, vagy csoportos provokáció – legyen az határokon innen, vagy túl – megnehezíti és ellehetetleníti a romániai magyarság érdekeinek politikai eszközökkel való érvényesítését. Éppen ezért az RMDSZ nem vesz részt olyan akcióban, amit nem ő szervez, és ami nem megoldásként szolgál, hanem éppen hogy beszűkíti a mozgásteret. 

Packázik az egyházzal a restitúciós bizottság
2013. február 21. – maszol.ro

Bár az Emberi Jogok Európai Bírósága tavaly szeptemberben 25 ezer euró kifizetésére kötelezte a román államot, amiért még mindig hozott döntést a Batthyáneum könyvtár és az abban működő csillagvizsgáló épület visszaszolgáltatásáról, az ügyben azóta sem történt előrelépés, a gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség még a megítélt kártérítést sem kapta meg. 

Marad a székely tábla a háromszéki prefektúra előtt
2013. február 21. – maszol.ro

Az RMDSZ Kovászna megyei szervezete újabb egy hónappal hosszabbította meg a sepsiszentgyörgyi prefektúra épülete elé tavaly novemberben kihelyezett „SIC – Terra Siculorum" (Székelyföld) feliratú óriáspannó területfoglalási engedélyét, így az új prefektusnak március 20-ig is ezt kell néznie hivatali ablakából. Az RMDSZ háromszéki elnöke, Tamás Sándor elmondta, addig tartják köztéren a Székelyföld táblát, amíg véget ér a „mesterségesen keltett konfliktus".

Felvonják a székely zászlót a Szabadság téren
2013. február 21. – szekelyhon.ro

Ünnepélyes keretek között, a nemzeti összetartozás jegyében kerül sor a székely zászló felvonására Csíkszeredában, a Szabadság téren hétfőn, február 25-én 17 órától az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szervezésében. A 4,80x3 méteres lobogót egy 7,5 méteres vasrúdra fogják kifüggeszteni. Tőke Ervin csíkszeredai önkormányzati képviselő, a jeles esemény indítványozója elmondta: az ünnepélyes zászlófelvonás alkalmára csatlakozási szándékukat fejezték ki az RMDSZ és az MPP helyi önkormányzati képviselői is. 

Peti Andrásnak majdnem nulláról kell felépítenie a marosvásárhelyi szervezetet
2013. február 21. – transindex.ro

Peti Andrással az újjászerveződő marosvásárhelyi RMDSZ első lépéseiről beszélgetett a Transindex. Egyelőre még azt sem tudhatják pontosan, hány taggal rendelkeznek. 

Gyanúsítottként idézték be a Wass-megemlékezés szervezőit
2013. február 21. – Balázs Katalin – szekelyhon.ro

Február 25-én kell jelentkeznie az ügyészségen Kisné Portik Irénnek és Selyem Antóniának, a Wass Albert-megemlékezés szervezőinek. Az EMNT és EMNP jogi támogatást ajánlott fel mindkettejüknek. 

Vezetőcserék, csendben
2013. február 21. – Kozán István – szekelyhon.ro

Több állami intézmény hargitai osztályát is új igazgató vezeti. A részleteket azonban körülményes megtudni, miután néhány hete valakik úgy döntöttek, hogy megyeszinten nem nyilatkozhatnak az állami intézményvezetők bukaresti jóváhagyás nélkül. 

Telepesek, telepítők
2013. február 22. – Balogh Levente – Krónika

A Krónika vezércikke szerint “egy országon belüli áttelepítési akciónál a román hatóságok sem hagyhatók figyelmen kívül. Adminisztratív akadályokat is gördíthetnének az útjába, de akár precedens értékűnek is tekinthetnék. Hiszen ha lehetőség van a tömeges áttelepítésükre, akkor a magyarok sem szólhatnak semmit, ha a román állam jobb életre vágyó román közösségeket telepítene Erdélybe – mondjuk épp Hargita vagy Kovászna megyébe”. 

Diszkriminatívnak ítélték a városházi versenyvizsgát
2013. február 22. – Krónika

Elmarasztalta a baróti önkormányzatot az Országos Diszkriminációellenes  Tanács (CNCD),mert a városgondnoki tisztség betöltésére kiírt versenyvizsgáról szóló egyik határozatában követelményként szerepelt a Magyar nyelv ismerete is.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria