Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2013. február 8.

2013. február 8.

2013. 2. 8.
Megosztás:

Martonyi: Füzes Oszkár nem mondott olyat, ami nem azonos a kormány álláspontjával
2013. február 7. – Krónika

Martonyi János szerint Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet semmi olyat nem mondott a székelyföldi autonómia kérdéséről, ami ne lenne azonos a kormány álláspontjával. A magyar külügyminiszter csütörtökön kifejtette, Székelyföld autonómiájának témájában a magyar kormánynak 22 éve világos az álláspontja: ha egy közösség többsége valamilyen autonómiaformát igényel, és ezt demokratikus úton kifejezi, a többségnek figyelembe kell vennie ezt az igényt.

Székelyzászló-ügy – Nagy terjedelemben foglalkozik a romániai sajtó a vitával
2013. február 7. – Erdély Ma

A romániai sajtó nagy terjedelmet szentel a székely zászlóval kapcsolatos román-magyar súrlódásoknak. A kormányközeli Jurnalul National internetes oldalán közölt vezércikk szerzője románellenes provokációnak minősítette Németh Zsolt külügyik államtitkár székely zászlóval kapcsolatos kijelentéseit. Úgy vélte, a magyar kormány „irredenta megnyilvánulásai" azért válhattak gyakorivá, mert a bukaresti hatóságok éveken keresztül tétlenül szemlélték ezeket. Bukarest „a székelyföldi területi autonómia egyre agresszívebb, már-már szeparatista jellegű követelésére sem válaszolt, és arra sem, hogy Budapest vaskosan beavatkozott ezekbe a kényes belügyekbe".

Ponta: az államfő és a külügyminisztérium feladata a székelyzászló-ügy rendezése
2013. február 7. – transindex.ro

„Remélem, hogy Traian Băsescu és Orbán Viktor tisztázzák a székely zászló kapcsán kialakult helyzetet a brüsszeli csúcstalálkozón” - jelentette ki ma Victor Ponta. A kormányfő szerint neki nincs tárgyalni valója a magyar miniszterelnökkel és a magyar kormány államtitkáraival. Úgy vélte, a magyar „provokáció” nincs kapcsolatban a romániai magyarokkal.

Külügyminisztérium: Magyarország és Románia folytatja az együttműködést
2013. február 7. – Erdély Ma

Martonyi János külügyminiszter és román kollégája, Titus Corlatean csütörtök délutáni telefonbeszélgetésekor egyetértett abban, hogy a feszültség csökkentése kölcsönös érdek, ezért az együttműködést „mindkét fél érzékenységének, a nemzeti közösségek természetes jogainak, valamint a nemzeti kisebbségekkel kapcsolatos európai elveknek, illetve normáknak" a figyelembevételével folytatják – közölte a Külügyminisztérium.

Németh Zsolt: kötelesség támogatni az autonómiát, ha a határon túliak kérik
2013. február 7. – Erdély Ma

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint a magyar kormánynak alkotmányos kötelessége támogatni az autonómiatörekvéseket, ha ezt a határon túli magyarok legitim szervezetei kérik. Az államtitkár a Duna Tv Közbeszéd című csütörtöki műsorában kiemelte, ebben a kérdésben Magyarország álláspontja egyértelmű, és Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet is ezt fejtette ki, amikor szerdán egy román televízió kérdésére válaszolt.

Németh Zsolt: a zászló-ügy a Székelyföldről indult és fontos, hogy ez így is maradjon
2013. február 8. – transindex.ro

Magyarország a párbeszéden alapuló megoldásban érdekelt Romániával a székely zászlók használatának ügyében – erről beszélt Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön az m1 Az Este című műsorában. „Magyarország nem arra törekszik, hogy ebből európai ügy legyen. Az egész ügy a Székelyföldről indult és fontos, hogy ez így is maradjon” – jelentette ki Németh Zsolt, hozzátéve, hogy „Magyarország nem kívánja internacionalizálni az ügyet”.

Szanyi: aki annyira magyarnak érzi magát, adja vissza a román állampolgárságát
2013. február 7. – transindex.ro

Szanyi Tibort "felháborítja a képmutatás", ami az erdélyi magyarok "lerománozását" illeti - mondta el a magyar országgyűlési képviselő az ATV-ben. A képviselő szerint az állampolgárság egy nemzethez való tartozást is kifejez, és ha valaki kettős állampolgár, akkor két nemzethez tartozik, "Ha valaki annyira magyarnak érzi magát, akkor adja vissza a román állampolgárságát, ettől még élhet ott, ahol eddig, az Európai Unióban vagyunk" - tette hozzá.

A Békés Megyei Önkormányzat is kitűzte a székely zászlót
2013. február 7. – transindex.ro

A Békés Megyei Önkormányzat, szolidaritást vállalva romániai testvérmegyéivel, Hargita és Kovászna megyével, kitűzte a székely zászlót, és erre buzdítja a békési településeket is - közölte a Békés megyei közgyűlés fideszes elnöke csütörtökön az MTI-vel.

Ponta fenntartja, hogy Budapest „arcátlankodik”
2013. február 7. – maszol.ro

A miniszterelnök szerint a magyarországi választási kampánnyal hozhatók összefüggésbe a magyar politikusok legutóbbi nyilatkozatai a székely zászló kitűzésével kapcsolatban. Victor Ponta csütörtökön elmondta, továbbra is provokációnak tartja Németh Zsolt államtitkár kijelentéseit. „Tudom, hogy nem diplomatikus a megfogalmazásom, de fenntartom, hogy a budapesti politikusok arcátlanul viselkedtek Romániával szemben” – nyilatkozta Ponta, aki szerint a budapesti állásfoglalások ártanak a romániai magyar kisebbségeknek és a szélsőségesek malmára hajtják a vizet. 

Borbély: Bukovinában is használnak helyi zászlókat
2013. február 7. – transindex.ro

"A 14. század óta létezik a székely zászló, azóta számos helyre kifüggesztették, ezúttal középületekre is" - mondta el szerda este Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke az Antena 3 hírtelevíziónak nyilatkozva. "Az ügy a Kovászna megye prefektus hozzáállása miatt robbant ki, aki 25 eljárást kezdeményezett a székely zászló kifüggesztése miatt. Kovászna és Hargita megyében mindig is szokás volt a székely zászló használata, nem gondolom, hogy ez bárkit zavart volna. Bukavinában is tudok helyi zászlókról, ez egy természetes hagyomány" - mondta a politikus. 

Németh Zsolt: diplomáciai lépéseket teszünk székelyzászló-ügyben
2013. február 7. – transindex.ro

Csütörtökön Magyarország diplomáciai lépéseket tesz a székelyzászló-ügyben, a magyar kormány párbeszéd útján keresi a megoldást a helyzetre - mondta Németh Zsolt, a magyar külügyminisztérium politikai államtitkára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Frunda: a magyarok nem akarják kiszakítani Erdélyt Romániából
2013. február 7. – transindex.ro

„Határozottan támogatom a területi autonómiát, a helyi közigazgatási értelemben vett területi autonómiát. Úgy gondolom, hogy az MPP és a szimpatizánsai ott tévednek, hogy csupán Székelyföld területi autonómiájáról beszélnek” - jelentette ki szerda este Frunda György az Antena3 hírtelevízióban. A székelyzászló-ügyben megszólaltatott kormányfői tanácsadó elmondta, igaza van Traian Băsescunak, ugyanolyan autonómiára van szükség Caracalban is, mint Marosvásárhelyen. 

Băsescu majd akkor nyilatkozik székely zászlóügyben, ha a magyar államelnök is megszólal
2013. február 7. – transindex.ro

Traian Băsescu államelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján nem fejtette ki a véleményét a székely zászló üggyel kapcsolatban. Azt mondta, ez a kormány és a külügyminisztérium feladata, nem válaszol egy nagykövet felvétésére. Csak akkor reagál, amennyiben a magyar államelnök is megszólal a témában és az álláspontja nem lesz elfogadható. 

Eckstein: ha kiutasítják Füzes Oszkárt, Magyarország is megteszi ezt a román nagykövettel
2013. február 7. – transindex.ro

Eckstein-Kovács Péter szerint nem lehet székely zászló-botrányról beszélni, ez egy pontatlan kifejezés. A székely szimbólumok évszázadok óta ismertek, és ezek használatát nem lehet megtiltani - véli. Eckstein a B1 TV-nek nyilatkozva azt mondta, a diplomácia az adok-kapokról szól, ha kiutasítják Magyarország romániai nagykövetét, akkor 5 percre rá ezt Magyarország is megteszi a román nagykövettel. 

Borbély: a székelységnek joga van a székely zászló kifüggesztésére
2013. február 7. – transindex.ro

Nincs szükség felesleges feszültségkeltésre a kisebbségi jelképek használatának akadályozása ügyében - hangsúlyozta Borbély László csütörtökön. A képviselőház külügyi bizottságának elnöke kijelentette: a székelységnek joga van a székely zászló kifüggesztésére. 

Magyar alelnökjelöltek a Nemzeti Liberális Párt (PNL) sepsiszentgyörgyi elnöki posztjára
2013. február 7. – Erdély Ma

Tegnap 18 óráig nyújthatták be a dokumentációt azok, akik a Nemzeti Liberális Párt (PNL) sepsiszentgyörgyi elnöki posztjára pályáznak. A kisebbik kormánypárt megyeszékhelyi vezetését mindössze egy ember szeretné megszerezni. A határidő lejártáig csak Mădălin Guruianu volt elnök, városi tanácsos nyújtott be pályázatot az elnöki tisztségre. A hat alelnöki pályázat között két magyar nevet találunk: a Cziprián-Kovács Lorándét és a Szabó Tiborét. 

Lucian Măndruţă hazaszeretetre tanítja a románokat
2013. február 7. – maszol.ro

Újabb magyarbarát bejegyzést tett közzé szerda este Facebook-oldalán este Lucian Măndruţă , miután pár órával korábban a székelyek iránti szolidaritása jeléül „kitűzte" a Facebook-oldalára a székely zászlót. A népszerű televíziós újságíró ezúttal a valódi hazaszeretetről ír. 

Frunda: nem volt szerencsés Németh Zsolt nyilatkozata
2013. február 7. – transindex.ro

Nem konzultált az utóbbi egy napban kibontakozó román-magyar diplomáciai konfliktusról a kisebbségi ügyekben illetékes tanácsadójával a miniszterelnök. „Victor Pontával az elmúlt 24 órában nem beszéltem" – nyilatkozta csütörtökön a maszol.ro-nak Frunda György. A jogász-politikus a maszol.ro-nak elmondta: nem tartja szerencsésnek Németh Zsolt keddi budapesti nyilatkozatait sem, amelyek heves ellenreakciót váltottak ki Bukarestben, olyannyira, hogy szerda este a román külügyminiszter kilátásba helyezte a magyar nagykövet kiutasítását. „Az ilyen jellegű kijelentések nehéz helyzetbe hozzák a romániai magyarság képviseletét, amikor a magyarság jogaiért harcol a bukaresti parlamentben" – fogalmazott Frunda György. 

Johannis szerint mesterséges botrány a székelyzászló-ügy
2013. február 7. – transindex.ro

A Német Demokrata Fórum (NDF) elnöke csütörtökön közölte: nem ért egyet az etnikai alapú autonómiával. Klaus Johannis ugyanakkor nagyszebeni sajtótájékoztatóján bírálta a román és a magyar diplomatákat a székely zászló kitűzésével kapcsolatos vitájuk miatt. Az NDF vezetője mesterségesen szított botránynak nevezte a székelyzászló-ügyet. Szerinte mindkét félnek visszafogottabban kellett volna állást foglalnia ebben a kérdésben. „Ez rosszat tett a román-magyar kapcsolatoknak. Szomszédok vagyunk, ekként kéne viselkednünk" – mondta Nagyszeben polgármestere.

Pusztulnak a dévai magyar temetők
2013. február 7. – maszol.ro

Az iratok eltűnésével együtt folyamatosan tűnnek el a régi síremlékek is a dévai református és római-katolikus temetőkben. Erre hívta fel a figyelmet az a beszélgetés, amelyet Déván tartott a Bethlen Gábor helytörténeti kör Barra Árpád nyugalmazott tanár meghívásával, kedd délután. A helytörténész több évtizede figyeli a helybéli református temető sorsának alakulását. 

A románok fóruma betiltatná az etnikai alapon működő pártokat
2013. február 7. – Rákosi Katalin – szekelyhon.ro

A Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma kéri a román parlamentet, az elnöki hivatalt és a kormányt, hogy az alkotmány módosításakor tiltsák meg az etnikai alapon szerveződő pártok működését. A Civil Fórum csütörtöki közleményében arra is kéri a központi illetékeseket, hogy a régióátszervezéskor ne engedjen az etnikai alapon történő területi- adminisztartív átalakítást szorgalmazó belső és külső nyomásnak, mert az „a szomorú emlékű sztálinista Magyar Autonóm Tartomány újraszületéséhez vezetne”. Ugyanakkor azt javasolják, hogy a Magyarországgal való kapcsolattartásban Románia kövesse az EU-tagország Szlovákia példáját, ahol a kormány mindig „határozottan és méltóságteljesen viselkedett, amikor Magyarország bele akart avatkozni belügyeibe”.

A médiacirkusz ellen tiltakozik Antal Árpád
2013. február 7. – Bús Ildikó, Rákosi Katalin – szekelyhon.ro

Sajtóértekezleten ismertette álláspontját csütörtökön a székely zászló körül kialakult médiacirkusszal kapcsolatosan Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, aki a Facebook-oldalán is arra buzdítja ismerőseit, hogy használják a jelképeiket. Antal Árpád ingyenreklámnak tartja az országos román médiában zajló cirkuszt a székely zászlóval kapcsolatban, mivel meglátása szerint ma már az utolsó kis moldvai faluban is ismerik ennek köszönhetően a székely zászlót. 

Mikó Imre-szolgálat Sepsiszentgyörgyön is
2013. február 7. – Bús Ildikó – szekelyhon.ro

Jogsegélyszolgálatot hozott létre az RMDSZ azoknak a magyar magánszemélyeknek, illetve intézményeknek a támogatására, akiket nemzetiségük miatt ért hátrány Romániában. A szolgálat Sepsiszentgyörgyön is beindult, az RMDSZ keretén belül működő irodának két munkatársa van, akik fogadják az érdeklődőket, panaszosokat. A szolgálattal kapcsolatosan Antal Árpád kifejtette, csatlakoztak az országos RMDSZ által indított hálózathoz, Szentgyörgyön már elindult a tevékenység, legfőbb célja pedig az, hogy lehetőséget biztosítson a helyi magyar embereknek, hogy bármilyen sérelmet, ami őket éri, jelezzék, hogy majd ezeket összesítve bemutathassák a megfelelő hatóságoknak.

Megbüntették Csíkmadaras polgármesterét a magyar zászló használata miatt
2013. február 7. – Rédai Attila, Rédai Botond – szekelyhon.ro

Személyesen szabott ki Bíró László csíkmadarasi polgármesterre négyezer lejes bírságot Jean-Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa azért, mert a községházára kitűzte a címeres magyar lobogót. A prefektus eljárása némileg meglepő, mert korábbi, a Székelyhon.ronak tett nyilatkozatában úgy pontosított, hogy a székely zászlót és a címeres magyar lobogót nem tekinti olyan állami jelképeknek, amelynek használata a romániai közintézményeken korlátozva volna.

Hatósági fellépést helyezett kilátásba a belügyminiszter
2013. február 7. – Krónika

Más államok zászlóinak Románia területén való kifüggesztésével kapcsolatban helyezett kilátásba hatósági fellépést csütörtökön Radu Stroe belügyminiszter, akit a Mediafax hírügynökség idézett.

Murok-díjat kapott Szanyi Tibor
2013. február 7. – transindex.ro

„Bármilyen különös is, de egy erdélyi magyar, legyen az jobboldali vagy baloldali elkötelezettségű, legyen az liberális, anarchista vagy szélsőjobbos, legyen az művelt vagy műveletlen, magas vagy alacsony, pusztán attól, hogy átlépi a román-magyar határt, nem válik románná. Nem válik nagyobb magyarrá sem, románná viszont végképp nem” – írja a Transindex indoklásában, amiért Murok-díjjal jutalmazta Szanyi Tibort. 

Antal: autópálya helyett cirkuszt kapnak az emberek
2013. február 7. – maszol.ro

A székely zászló elleni médiacirkusszal a valós problémákról próbálják elterelni a figyelmet, véli Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, aki csütörtöki sajtótájékoztatóján kifejtette: ijesztő volt azt látni, ahogy a magyar közösséget ilyen méltatlan médialincselés érte, és ahogy ezt az akciót az Antena3 televízió irányítja. 

Otthonuk bejáratához tűzték ki a lobogót
2013. február 7. – Létai Tibor – szekelyhon.ro

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) csíkszéki szervezetének több tagja tűzte ki otthonának bejáratához csütörtökön a székely zászlót, ezzel is bátorítva Székelyföld minden polgárát, hogy félelem nélkül használják a lobogót. 

Borbély: az RMDSZ ragaszkodik a saját régióátszervezési tervéhez
2013. február 7. – transindex.ro

Az RMDSZ továbbra is ragaszkodik az általa benyújtott régióátszervezési tervhez, amely egy régióként kezeli Hargita, Kovászna és Maros megyét - mondta Borbély László. A parlamenti képviselő szerint a szövetség szakemberei jelenleg egy tanulmányon dolgoznak, amely további gazdasági és szakmai érvekkel támasztja alá az RMDSZ régióátszervezési tervét, és ennek eredményeit a következő hetekben fogják bemutatni. 

Tőkés: Ponta vessen véget a magyarellenes kampánynak!
2013. február 7. – transindex.ro

Victor Ponta felelőssége tudatában vessen véget a felfokozott magyarellenes, idegengyűlölő kampánynak - írja Tőkés László sajtóközleményében. Tőkés szerint Románia területi épsége, szuverenitása, valamint az állami jelképek státusza attól nem sérül, ha a magyar közösség saját nemzeti szimbólumait is használja, ellenkezőleg, ezáltal csak gazdagodik, színesedik az ország. 

Az MPP hálás Németh Zsoltnak a zászlóügyben tanúsított magatartásáért
2013. február 7. – transindex.ro

Az MPP közleményben fejezi ki köszönetét Németh Zsoltnak, a magyar külügyminisztérium parlamenti államtitkárának és Szabolcs Attilának, Budafok-Tétény polgármesterének, hogy a „székely zászló kitűzésével szolidaritást vállaltak a székelyföldi településekkel, és támogatták az MPP-t a székely szimbólumok használatáért folytatott küzdelmében.” 

Románia „mumusa”: az etnikai alapú régiók
2013. február 7. – maszol.ro

Miközben csütörtökön Antal Árpád polgármester kifejtette, hogy régióátszervezéskor nem lehet figyelmen kívül hagyni az etnikai jelleget, a székelyföldi románok szervezete az etnikai alapú területi egységek tilalmát kezdeményezte. Az IRES felmérése szerint a társadalom nagy része tart a magyarok elkülönülésétől. 

EMNP és EMNT: ismét románoztak a szocialisták
2013. február 7. – maszol.ro

Közleményben tiltakoztak szerdán Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei szervezetei amiatt, hogy – mint fogalmaznak – „lerománozták Ady Endre és Arany János városainak magyarjait a szocialisták”. 

Mit gondolnak a román véleményformálók a zászló-cirkuszról?
2013. február 7. – transindex.ro

A székely zászló ügye kapcsán tegnap kirobbant magyar-román diplomáciai botrány a bukaresti napilapokban, hírportálokon sem maradt visszhang nélkül. A Gândul, a România Liberă, a Hotnews és az Adevărul véleményformáló újságírói is kommentálták a történteket és várható hatásukat. Többnyire egybecsengő véleményük, hogy a zászló-botrány nem más, mint az etnikai kártya előhúzása, amellyel egyrészt az aktuálpolitikai történések háttérbe szorítását próbálják elérni a politikusok, másrészt így próbálnak többletszavazatokhoz jutni. 

Antal: nincs közigazgatási újraszervezés etnikai szempontok nélkül
2013. február 7. – Nagy D. István – szekelyhon.ro

A régiósítás nem történhet meg az etnikai szempontok figyelembe vétele nélkül, hiszen minden eddigi közigazgatási átszervezés alkalmával jelen volt, illetve a nemzetközi egyezmények is megkövetelik – véli Antal Árpád. 

Mozgósításra szólít a háromszéki MPP
2013. február 7. – Nagy D. István – szekelyhon.ro

A Marosvásárhelyre március 10-re tervezett autonómiatüntetést tekintik valóban jelzésértékűnek a háromszéki MPP vezetői, ezért arra kérik az összes politikai és civil alakulatot, a történelmi egyházakat, hogy minél hatékonyabban mozgósítsanak. 

Több oldalról támadott régióátszervezés
2013. február 8. – Krónika

Az év végére működőképes régiókat akar a kormány – erősítette meg csütörtökön Liviu Dragnea régiófejlesztési miniszter, aki egyben cáfolta, hogy a szerda este bemutatott régiótérkép végleges. A Krónika által megkeresett RMDSZ-es politikusok nem mondanak le terveikről.

A zászló mi vagyunk
2013. február 8. – Benkő Levente – Krónika

Benkő Levente szerint „Az ország valós bajairól hivatott elterelni a figyelmet a Bukarestből irányított székelyföldi zászlóháború. A mondvacsinált ügyet csúsztatásokkal, hamisításokkal, sőt hazugságokkal megfűszerezve tálaló televíziók műsora láttán a kétharmadhoz közeli többségű kormányzat felszusszanhat, hiszen a valós gazdasági és társadalmi gondokra nincs megoldása, sem pénze, a magyarokkal szembeni izmozással ködösítve a tisztánlátást”. 

Utcanevek kerestetnek Sepsiszentgyörgyön
2013. február 8. – Krónika

Referendumot ír ki a sepsiszentgyörgyi önkormányzataz utcanévadásról. Antal Árpád polgármester csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta, bár a Hargita, Kovászna és Maros Megyei Románok Civil Fóruma újra tiltakozik az utcanévadás ellen, nem mond le arról, hogy az önkormányzat megváltoztassa az utcák nevét.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria