Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2013. március 11.

2013. március 11.

2013. 3. 11.
Megosztás:

Németh Zsolt: a magyar kormány támogatja az autonómiatüntetés szabadságát
2013. március 8. – Krónika

A magyar kormány „nyilván nem tüntet”, hanem tárgyal a román féllel, ugyanakkor támogatja az autonómiáért tüntetés szabadságát - mondta Németh Zsolt, a magyar külügyminisztérium parlamenti államtitkára. Németh Zsolt a Kossuth Rádióban azt mondta: ha a határon túli magyarok autonómiát akarnak - „területit, kulturálisat, székelyek vagy a partiumbeliek vagy éppen a vajdaságiak - a magyar kormánynak alkotmányos kötelezettsége, hogy ezeket a célkitűzéseket támogassa”.

Ezrek az önrendelkezésért
2013. március 11. – Krónika

Többezres tömeg vett részt tegnap délután a Székely Szabadság Napjaként meghirdetett, zavargásoktól mentesen lezajlott marosvásárhelyi autonómiatüntetésen. A megyeszékhely külvárosában lévő postaréti Székely Mártírok Emlékművéhez Székelyföld egész területéről autóbuszokkal érkeztek a tüntetők, akik elsősorban székely zászlókat hoztak magukkal, de megannyi magyar és árpádsávos zászló is feltűnt a tömegben. A demonstrációt szervező Székely Nemzeti Tanács elnöke, Izsák Balázs felszólalásában leszögezte: a székelység azt üzeni a bukaresti kormánynak, hogy a nyolc székely székből álló Székelyföld autonóm közigazgatási egységgé akar válni.

Martonyi: Erdély Magyarországhoz való visszacsatolása teljes képtelenség
2013. március 10. – Krónika

Erdély Magyarországhoz való visszacsatolása teljes képtelenség - mondta Martonyi János a román Digi24 hírtelevízióban. A magyar külügyminiszter arra a felvetésre válaszolt így, hogy Romániában sokan attól tartanak: Budapest az autonómiatörekvések támogatásával Erdélyt szeretné visszaszerezni.

Kelemen Hunor Orbán Viktorral tárgyalt
2013. március 8. – Erdély Ma

Orbán Viktor miniszterelnök péntek délután hivatalában fogadta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét – tájékoztatta a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-t. Havasi Bertalan közleményében úgy fogalmaz: a Kelemen Hunor által kezdeményezett megbeszélésen áttekintették a romániai magyarságot érintő legfontosabb aktuális kérdéseket, így az alkotmánymódosítás, a régiók átszervezése, illetve a kisebbségi jogok érvényesülésének témakörét.

Nem kifogásolta az autonómiát Ponta az ATV-ben
2013. március 9. – transindex.ro

„Határozottan igen” – válaszolta Victor Ponta arra a műsorvezetői kérdésre, miszerint létezhet-e autonómia egy olyan államban, mely nemzetállamként határozza meg magát? A kormányfővel készített interjút tegnap este sugározta a magyarországi ATV televíziócsatorna. A beszélgetés román nyelvű átiratából kiderült, az autonómiára vonatkozó kérdésre adott pozitív válasz után Ponta azonnal decentralizációról kezdett el beszélni.

Victor Ponta a békés együttélés fontosságát hangsúlyozta az MSZP rendezvényén
2013. március 10. – Krónika

A magyarok és a románok közötti békés együttélés fontosságát hangsúlyozta Victor Ponta miniszterelnök Budapesten, a Magyar Szocialista Párt évértékelő nagygyűlésén elmondott beszédében. A kormányfő szerint a magyaroknak és a románoknak is látniuk kell, „tudunk együtt élni, lehetünk barátok, és tudunk együtt dolgozni a közös jövőnkért”. Ponta budapesti látogatása ellen a Jobbik szervezett tiltakozást, a jobboldali párt szerint Ponta minden megnyilvánulásával a magyarság ellen lép fel, az MSZP pedig hazaárulást követett el azzal, hogy meghívta a nagygyűlésére.

Székely autonómia – Megmozdulások észak-amerikai nagyvárosokban
2013. március 10. – Erdély Ma

Észak-Amerika több nagyvárosában tartottak vasárnap megmozdulásokat a székely autonómia ügye melletti szolidaritás jegyében. New Yorkban csaknem 250-en tüntettek békésen Románia főkonzulátusa előtt - mondta az MTI-nek az eseményt szervező Baumeister László Wilhelm.

Clevelandben, a Vatikán által tavaly újranyittatott Szent Imre magyar katolikus templom területén mintegy másfél százan gyűltek össze, hogy támogassák Székelyföld autonómiájának ügyét - tájékoztatta telefonon azt MTI-t a Csíkszeredából származó Csibi Lóránt, az esemény szervezője, a városban működő Bocskai Rádió főszerkesztője.

Los Angelesben a San Fernando-völgyi magyar református templomban közös imával és verses-zenés műsorral hívták fel a figyelmet a  székely autonómia ügyére. Az eseményen mintegy hetvenen vettek részt.

Washingtonban egy körülbelül 20 fős csoport székely zászlókkal és egy angol nyelvű, Autonómiát Székelyföldnek felirattal tartott flashmob-megmozdulást a Fehér Ház közelében. A részvevők közül többen székely népviseletben vagy a csíkszeredai hokicsapat mezében jelentek meg. 

Székely autonómia – Szimpátiatüntetés Münchenben
2013. március 10. – Erdély Ma

Tüntetést tartottak Székelyföld autonómiájáért vasárnap Münchenben a román főkonzulátus előtt. A Hunnia Baráti Kör szervezésben tartott demonstráción a vártnál jóval többen, mintegy 250-en vettek részt – tájékoztatta telefonon az MTI-t Hahn-Seidl Alida, a németországi magyar civil szervezet tagja, a tüntetés egyik szervezője. 

Székely autonómia - Szimpátiatüntetést tartottak Zürichben is
2013. március 11. A Zürichi Magyar Egyesület szervezésében a svájci nagyvárosban is szimpátiatüntetést tartottak vasárnap a székelyföldi autonómiáért küzdőkkel.

A szervezők MTI-hez eljuttatott közlése szerint a svájci magyarság tagjai közül - a marosvásárhelyi nagygyűléssel egy időben - 350-en gyűltek össze a zürichi Bürkliplatzon, hogy egyetértésüket és támogatásukat fejezzék ki Székelyföld önrendelkezésének érvényesítéséért vívott harcában. A résztvevők székely zászlókat lobogtattak, továbbá magyar, német és román feliratú transzparensekkel vonultak fel.

Továbbiakban tartottak tüntetést Londonban, Hágában, Bécsben és Brüsszelben is. 

Cseke Attila: előbb a decentralizáció, utána a régiók
2013. március 8. – maszol.ro

A közigazgatási átszervezés első szakaszának a decentralizációnak kell lennie – ezt az álláspontot képviseli majd Cseke Attila a regionalizálást előkészítő országos konzultatív tanácsban, melyben parlamenti és önkormányzati politikusok mellett szakemberek is részt vesznek. A Bihar megyei képviselőt ezen a héten delegálta az RMDSZ a kormány által létrehozott testületbe. Cseke Attila a maszol.ro-nak pénteken elmondta: a decentralizációhoz nem szükséges alkotmánymódosítás, csupán törvénymódosítás, és ennek meg kell előznie „a különböző régiós térképekről zajló vitákat”.

Molnár Zsolt a krassó-szörényi magyarok képviseletét is felvállalja
2013. március 8. – Nyugati Jelen

A romániai magyar közösségek legitim érdekképviseletét a Romániai Magyar Demokrata Szövetség látja el, ennek értelmében a Szövetség képviselőházi és szenátusi választottjai azoknak a megyéknek a közvetlen képviseletét is felvállalják, ahonnan a tavalyi parlamenti választásokon nem sikerült képviselőt delegálniuk a Román Parlamentbe. A krassó-szörényi magyar közösségek képviseletét Molnár Zsolt Temes megyei parlamenti képviselő vállalta fel a 2012–2016-os parlamenti ciklusban. 

Tisztújítások a Kovászna megyei EMNP-ben
2013. március 8. – Erdély Ma

A megye minden településén tisztújító közgyűlést tart az Erdélyi Magyar Néppárt. A sepsiszentgyörgyi szervezetet Nemes Előd korábbi megyei elnök vezeti, a háromszéki elnöki tisztségre Derzsi Sámuelt javasolják. 

Felmérés: Székelyföldön békében él egymással a két nemzet
2013. március 9. – Erdély Ma

Bukarestből gerjesztik az ellentéteket véli a Hargita Megyei Önkormányzat által megrendelt reprezentatív felmérés, amelyben többek között arra keresték a választ, milyen a magyar-román viszonyt. Mind a magyarok, mind a románok úgy vélik, hogy a bukaresti politikusok és a központi román sajtó a felelős a konfliktusok miatt. 

Bende Sándor az elnök 62 „pozitív kritikával”
2013. március 9. – Balázs Katalin – szekelyhon.ro

„Véget értek a hajszák, munkaidő jön” – jelentette be a szombati Gyergyó területi RMDSZ-szervezet tisztújító közgyűlésén Bende Sándor, az újraválasztott elnök. Bendét 89 személy segítette újabb mandátumhoz, 62-en Moldován Józsefre szavaztak. 

Nem tetszik a székelyek története...
2013. március 9. – Erdély Ma

Egy Hargita megyei állampolgár az oktatási minisztérium szakvéleményét kérte a székelység történetével foglalkozó tankönyv használatáról a megye iskoláiban, mert megítélése szerint az románellenes, a magyar revizionizmus szellemében eltorzítja a történelmi eseményeket, és szöges ellentétben áll a hivatalos román történetírással. A feljelentő a kötelező harmincnapos válaszadás utolsó napján kapott levelet a minisztérium kisebbségi igazgatóságától, melyben tudatták vele, hogy „a könyv mind tudományos, mind a történelmi valóság tekintetében megfelel az elvárásoknak”.

Tőkés: érthetetlen az MSZP, Victor Ponta és az RMDSZ barátkozása
2013. március 10. – Krónika

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke érthetetlennek nevezte, hogy a Magyar Szocialista Párt (MSZP) azzal a Victor Ponta pártelnök-kormányfővel barátkozik, akinek hatalomra kerülése óta - Tőkés megítélése szerint - magyarellenes hangulat alakult ki Romániában. 

Blaga: nem tárgyalunk az alkotmány első cikkelyéről!
2013. március 10. – transindex.ro

A PDL nem fog tárgyalni az alkotmány első cikkelyének egy esetleges módosításáról – jelentette ki szombaton Vasile Blaga. Az újabb mandátumért induló pártelnök mindezt Csíkszeredában jelentette ki, ahol pártjának helyi szervezete előtt mutatta be programját.  Blagát megkérdezték, hogyan látja a magyar-román kapcsolatokat az utóbbi hetek történéseinek fényében. A politikus erre azt válaszolta, Románia egységes nemzetállam, és az alkotmánynak erről a cikkelyéről a PDL nem tárgyal. 

Borboly részt vesz az autonómiatüntetésen
2013. március 10. – transindex.ro

"Köszönöm mindenkinek a visszajelzést! Megyek" - írta szombat este Facebook-kommentjében Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke nemrég jelentette be, Facebookon kéri ki a választók véleményét abban a kérdésben, hogy részt vegyen-e a marosvásárhelyi autonómiatüntetésen. A szavazógép állása szerint 158 személy voksolt amellett, hogy Borboly részt vegyen a tüntetésen. A részvétel ellen 9 személy szavazott. 

Izsák Balázs: az autonómiatüntetés nem bal- vagy jobboldali
2013. március 10. – Erdély Ma

Fontos Székelyföld területi autonómiája, és a Marosvásárhelyen megrendezendő tüntetésnek nincs ideológiai behatárolódása – mondta el az MNO-nak Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke. Beszélt arról is, Szanyi Tibor tájékozatlan, jobb lenne, ha nem nyilatkozna többet a határon túli magyarokról. 

Tőkés: kivel tart az RMDSZ?
2013. március 10. – Gáspár Botond – szekelyhon.ro

Az RMDSZ legfelsőbb vezetése elszakadt a bázistól, a lakosságtól, és egyre többen nem osztják a csúcsvezetésnek azt a véleményét, hogy nem vesznek részt az autonómiatüntetésen – jelentette ki Marosvásárhelyen az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Tőkés László. 

„Ha részt veszünk, akkor nincs olyan erő Bukarestben, amely figyelmen kívül hagyjon”
2013. március 10. – Gáspár Botond – szekelyhon.ro

Az utcai tömegrendezvény a részvételi demokráciának legitim mozgalmi eszköze. A marosvásárhelyi autonómiatüntetés üzenete egyértelmű, világos, európai, és nincs helye a szélsőségnek, illetve a riogatásnak – vélte az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Toró T. Tibor.

Hogyan tovább?
2013. március 11. – Balogh Levente – Krónika

A Krónika vezércikke hangsúlyozta: „Újabb autonómiatüntetésen vagyunk túl. A romániai magyar közösség ismét több ezres megmozduláson jelezte a bukaresti hatalom felé, hogy a román állam területi épségének megkérdőjelezése nélkül ugyan, de saját ügyeiben, az általa többségben lakott régióban önrendelkezést követel. Ugyanakkor remélhetőleg senki sem hiszi azt, hogy ez elegendő volt a célok eléréséhez. Mint ahogy azt sem, hogy néhány további, Erdély vagy a Partium valamely pontján megtartott tömegmegmozdulás eredményes lehet. A tüntetések ugyanis önmagukban óhatatlanul rutinszerűvé válnak, és devalválják a közvetíteni kívánt üzenetet”.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria