Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2013. március 18.

2013. március 18.

2013. 3. 18.
Megosztás:

Molnár Zsolt: szolidaritást vállalunk Székelyfölddel
2013. március 14. – Erdély Ma

„Szolidaritást vállalunk Románia régiófelosztásában Székelyfölddel, támogatni fogjuk a három székely megyét abban, hogy az ország területi felosztásában egy régiót alkossanak”- mondta el Molnár Zsolt, az RMDSZ Temes megyei képviselője március 14-én, a Temesváron tartott sajtótájékoztatón. Molnár továbbá kihangsúlyozta, hogy a történelmi régiók mentén, magas belső kohézióval rendelkező régiók hatékonyabban állnak helyt az európai versenyben, ezért a Bánságnak és Székelyföldnek hasonló érdekei vannak a régióátszervezés kapcsán.

Mit üzen Klaus Johannis Semjén Zsoltnak?
2013. március 14. – maszol.ro

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) alelnöke, Klaus Johannis nem tartja különösebben jónak Semjén Zsolt részvételét a székelyföldi március 15-i rendezvényeken, de reményét fejezte ki, hogy a magyar miniszterelnök-helyettes békítő szellemben szólal majd fel. Klaus Johannis Nagyszeben német nemzetiségű polgármestere - akit nemrég választottak a PNL alelnökévé - csütörtöki sajtótájékoztatóján kifejtette: a román-magyar viszonyt nem lehet egyik napról a másikra rendezni. A rendezéshez mindkét ország felelős megközelítésére és időre van szükség - idézte az Agerpres hírügynökség a polgármestert.

Betelepítéssel mentenék a szórványt a Bihar megyei Bélfenyéren
2013. március 14. – Erdély Ma

Magyarokat telepítene a Bihar megyei Bélfenyérre a helyi katolikus lelkész. Kiss Márton atya így mentené meg a pusztulástól a dél-bihari falut, a szórványban lévő magyarokat pedig az elrománosodástól.

Borboly a megyei tanácsok szövetségének alelnöke maradt
2013. március 14. – maszol.ro

A Megyei Tanácsok Országos Szövetségének egyik alelnökévé választották csütörtökön Borboly Csabát. Hargita Megye Tanácsának elnöke korábban is ezt a tisztséget töltötte be a szervezetben.

RMDSZ-feljelentés tévés uszítás miatt
2013. március 15. – Krónika, transindex.ro, maszol.ro

Az RMDSZ Mikó Imre jogvédelmi szolgálatához érkezett lakossági észrevétel alapján a párt feljelentést tesz Radu Banciu televíziós műsorvezető ellen, aki március 12-i, a b1-es csatornán sugárzott, Lumea lui Banciu című műsorát rágalmazó, propagandisztikus, magyarellenes retorikára élezte ki, ezzel pedig nyíltan támadta az erdélyi magyarságot, gyűlöletre uszítva a többségi lakosságot.

Alakul az autonómiatanács
2013. március 15. – Krónika, Erdély Ma, MTI, Nyugati Jelen

Megalakult Zilahon a Partiumi Autonómiatanács (PAT) kezdeményező bizottsága – közölte csütörtökön az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT). A testület, a partiumi autonómia ügyét képviselni hivatott PAT április végére várható alakuló üléséig kidolgozza a működését előkészítő terveket.

Társadalmi vita kezdődhet az új román restitúciós törvénytervezetről
2013. március 15. – Erdély Ma, MTI

Társadalmi vitára bocsátotta a román kormány a kommunizmus idején elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatására vonatkozó új törvénytervezetet, amelyet a kabinet parlamenti vita nélkül akar elfogadni március végén. A román restitúciós hatóság honlapján közzétett tervezet általános elvként fogalmazza meg, hogy a természetbeni visszaszolgáltatást kell alkalmazni ott, ahol ez még lehetséges.

Székelyföldet járhatjuk be virtuálisan Sepsiszentgyörgy központjában
2013. március 16. – transindex.ro

Idén a szokásos március 15-i megemlékezés mellett Sepsiszentgyörgy központjában újabb körképet vehettek birtokba a megyeszék lakói. A városközpontban a virtualisszekelyfold.ro honlapon is megtekinthető panorámákból válogatott szabadtéri kiállítás Székelyföld különböző helyszíneit ábrázolja.

SAR: káoszhoz vezetnek a jelenlegi régiók
2013. március 16. – maszol.ro

Az RMDSZ szakértői anyagaival egybecsengő véleményt fogalmaz meg a jelenlegi romániai fejlesztési régiókról és ezek befagyasztásának következményeiről szóló jelentésében a Román Akadémiai Társaság (SAR) elnevezésű független elemzőcsoport (think tank). A román szakértők többek között megállapítják: káoszhoz vezet és az ország szociális és gazdasági integritását veszélyezteti, ha a kormány 2014-2020 között megőrzi a jelenlegi régiós felosztást. A tanulmány adatokkal bizonyítja, hogy 2007 óta jelentős gazdasági fejlődési különbségek mutatkoztak az egyes régiókon belüli megyék, illetve a régiók között is, és ez a tendencia folytatódik.

Semjén az MPP-sekkel is találkozott Sepsiszentgyörgyön
2013. március 17. – transindex.ro

Nemzetpolitikai kérdésekről egyeztetett Semjén Zsolt magyar kormányfő-helyettes és Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke - áll az MPP sajtóirodájának közleményében. A március 15-i nemzeti ünnep alkalmával székelyföldi látogatáson tartózkodó magyar miniszterelnök-helyettes a Magyar Polgári Párt küldöttségével találkozott a sepsiszentgyörgyi ünnepi rendezvényeket követően. A megbeszélésre Kulcsár-Terza József, Kovászna megyei elnök és Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke kísérte el az MPP elnökét.

Izsák: nemzetközi egyezményekkel ellentétes Kovászna és Hargita megye szétválasztása
2013. március 17. – transindex.ro, Erdély Ma

Minden magyar közösségnek megköszönte a támogatást és további segítséget kért jogaiért küzdő székelyföldieknek a Székely Nemzeti Tanács elnöke. Március 10-én az autonómiatóntetésen "meg tudtuk közösen mutatni, hogy népünknek van ereje nemet mondani, ha Románia kormánya fel akarja számolni létezésének maradék intézményi kereteit, és továbbra is elutasítja a demokráciához oly nélkülözhetetlen párbeszédet a székelység képviselőivel" - áll Izsák Balázs nyílt levelében.

Rossz fordítás vezetett a kritikához
2013. március 18. – Krónika

A román szakemberek nem férhetnek hozzá korrekt fordításban a székelység történetét bemutató kézikönyvhöz, ez lehet az oka az általuk megfogalmazott bírálatoknak – véli Orbán Zsolt, A székelység története című kézikönyv társszerzője. A csíkszeredai történész cáfolta a könyvet ért kritikákat, miszerint a kiadvány románellenes lenne.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria