Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2013. március 27.

2013. március 27.

2013. 3. 27.
Megosztás:

Milliók az RMDSZ-nek
2013. március 26. – Krónika

Idén is az RMDSZ kapja a legnagyobb összeget abból a pénzalapból, amelyet a 2013-as költségvetés az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala rendelkezésére bocsátott a kisebbségek támogatása céljából, és az összeg is nagyobb, mint az elmúlt két évben kapott pénz. Az összeg elosztásáról kormányhatározat rendelkezik. Az összesen 81,3 millió lejből (2012-ben 79,2, 2011-ben pedig 73,7 millió lej volt a támogatás) az RMDSZ több mint 18 millió kap (2012-ben a szövetségnek jutó összeg 17,1, tavalyelőtt pedig 15,98 millió lej volt).

EMNP: a létező regionális identitások alapján kell meghúzni a régióhatárokat
2013. március 26. – Krónika, Erdély Ma, MTI, manna.ro, szekelyhon.ro, Szabadság, Magyar Hírlap

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szerint a Romániában ma is élő regionális identitások alapján kell meghúzni a régióhatárokat a küszöbönálló közigazgatási átszervezésben. Toró T. Tibor, az EMNP elnöke egy csíkszeredai sajtótájékoztatón mutatta be pártja elképzeléseit a romániai közigazgatás átszervezésére vonatkozóan. Az EMNP szakértői csoportja által elkészített tervezet Romániát 12 régióra és három „metropoliszrégióra” osztaná. 

Kétnyelvű tábla-akciót indít Marosvásárhelyen a CEMO
2013. március 26. – transindex.ro

Újabb, kétnyelvűséggel kapcsolatos akciót indított el a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO), amelynek révén hozzájárulna Marosvásárhely egynyelvű - román - nyelvi tájképének megváltoztatásához. A CEMO kétnyelvű kaputáblák felszerelésére buzdítja a város nagyjából száz, belvárosi utcájában lakókat. „Kétnyelvű kaputáblák Marosvásárhelyen” elnevezésű akciójuk során önkénteseik felkeresik a magánházak tulajdonosait - román és magyar anyanyelvűeket egyaránt - akik számára felajánlanak két különböző típusú, kétnyelvű feliratot tartalmazó kaputáblát: „Vigyázz! Autóbejárat!” és „Vigyázz! Kutya” szövegezéssel. 

Pert nyert Brassai Attila professzor a MOGYE ellen
2013. március 26. – transindex.ro, Erdély Ma, Marosvásárhelyi Rádió, maszol.ro, Krónika

Pert nyert Brassai Attila professzor a MOGYE ellen abban az ügyben, amelyben az orvosi egyetem vezetősége azzal vádolta meg az oktatót, hogy megsértette az akadémiai közeg iránti lojalitást, amikor az EP-ben szólalt fel a MOGYE-charta kapcsán – jelentette be kedden Marosvásárhelyen Kincses Előd, Brassai Attila ügyvédje. „A marosvásárhelyi fellebbviteli bíróság nem adott helyet a MOGYE óvásának és az 1000 lejes perköltség megtérítésére kötelezte az egyetemet” - mondta Kincses. 

Hajpánt-ügy: írásbeli megrovásban részesült az iskola vezetőség
2013. március 26. – transindex.ro, szekelyhon.ro, manna.ro, maszol.ro, Erdély Ma, MTI, Nyugati Jelen, Krónika, Népszabadság

Írásbeli megrovásban részesítette a Kovászna Megyei Főtanfelügyelőség a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Iskolacsoport igazgatóját és két aligazgatóját a hajpánt-ügyben történő téves eljárásuk miatt. A kovásznai vegyes tannyelvű iskola azok után került a figyelem középpontjába, hogy osztályfőnöke elvette Sabina Elena diáklánytól a hajába kötött trikolór szalagot, amellyel március 15-én jelent meg az iskolában. A lányt az incidens után az igazgatóságra hívatták, ahol több kérdést is feltettek neki, annak kiderítésére, hogy mi motiválta gesztusát. 

Magyar megyék, román régiók
2013. március 26. – Erdély Ma, hvg.hu

Markó Béla írása az árpádsávos lobogós, románellenes bekiabálásokkal fűszerezett tüntetésről, a forintcsinálta erdélyi politikusokról, a romániai magyar érdekvédelem elmúlt huszonhárom évének lenullázásáról és Bukarest centralizációs törekvéseiről. 

Szabó Ödön a HTMP-ről: ötletemet valaki jónak találta
2013. március 26. – maszol.ro

„Lám, azt ötletemet valaki mégis jónak tartotta” – jelentette ki a maszol.ro-nak kedden Szabó Ödön a Határon Túli Magyarok pártjának bejegyzéséről. Az RMDSZ-es képviselőt azért keresték meg, mert tavaly szintén felvetette egy Magyarországon bejegyzendő határon túli párt létrehozását. „Én egy olyan kezdeményezésre gondoltam, amit az RMDSZ vállaljon fel, de örülök, hogy ez megfogalmazódott másokban is, ha nem is éppen úgy, ahogy én elképzeltem” – mondta Szabó Ödön, aki a HTMP elnökét, Egri Pétert nem ismeri. A képviselő tudomása szerint a mostani pártbejegyzéshez az RMDSZ-nek semmi köze nincs. Ezt megerősítette a maszol.ro-nak Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára is. 

A HTMP a maszol.ro-n keresztül keresné meg az RMDSZ-t
2013. március 26. – maszol.ro

A maszol.ro-n keresztül venné fel a kapcsolatot Szabó Ödön Bihar megyei RMDSZ-es képviselővel Egri Péter, a Határon Túli Magyarok Pártjának (HTMP) elnöke. A Magyarországon bejegyzett alakulat vezetője kedden délután e-mailben válaszolt a portál megkeresésére, megelőlegezve, hogy a közeljövőben egy hosszabb lélegzetű interjúban is kész ismertetni a HTMP terveit. 

Széleskörű ügyfélfogadási programot tartanak az RMDSZ marosvásárhelyi szervezeténél
2013. március 26. – transindex.ro

„Az RMDSZ februárban indította el Mikó Imre kisebbségi jogvédelmi szolgálati programját, amely fogadóórák keretén belül nyújt segítséget azoknak, akiket magyar nemzetiségük miatt hátrányos megkülönböztetés ért, vagy kisebbségjogi tanácsadásra, -orvoslásra szorulnak. A kezdeményezés számos megyében ingyenes fogadóórákkal is kiegészült, ahol jogászok, ügyvédek, önkormányzati képviselők, politikusok várják az érdeklődőket”- mondta Kovács Péter főtitkár, majd hozzátette, "a jogi tanácsadással egyidejűleg, minden megyei és területi RMDSZ szervezetnél bővítettük az ügyfélfogadási programot, amely során a vezetőség tagjai, megyei- és városi tanácsosok naponta rendelkezésére állnak mindazoknak, akik problémával fordulnak hozzájuk". 

Udvarhelyi a legfiatalabb kártyaigénylő
2013. március 26. – Simon Eszter – szekelyhon.ro

Egy udvarhelyi hétéves tanuló a legfiatalabb a székelyföldi diákigazolványt (Sic Card) igénylők között, neki még ezen a héten ünnepélyes keretek között átadják első hivatalos dokumentumát. Székelyudvarhelyen eddig 160-an kérték az ingyenes kártyát, melyek segítségével a diákok különféle kedvezményekben részesülnek Székelyföldön. 

Testvérkapcsolat határtalanul
2013. március 26. – Péter Beáta – szekelyhon.ro

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Határtalanul! elnevezésű pályázatának köszönhetően harminc tatabányai diák és négy kísérőtanár vendégeskedett a csíkszeredai Kájoni János Szakközépiskolánál az elmúlt napokban. A Tatabányai Integrált Szakiskola, Középiskola és Kollégium Tagintézménye a Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközép- és Szakiskola diákjai voltak a vendégek, akik az itteni népszokásokkal, hagyományokkal, gasztronómiával ismerkedtek és gyűjtőmunkát végeztek. 

Az EPP az MKP kérésére az RMDSZ támogatásával elítélte Robert Ficót
2013. március 26. – maszol.ro, Krónika

Közleményben ítélte el az Európai Néppárt politikai közgyűlése a felvidéki Magyar Közösség Pártja javaslatára Robert Fico szlovák miniszterelnök nemrégiben tett kisebbségellenes kijelentéseit.  A határozati javaslatot Csáky Pál, az MKP elnökségi tagja terjesztette elő, ezt követően Vincze Loránt, az RMDSZ nemzetközi titkára szólalt fel. Beszédében elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy európai tagállam miniszterelnöke másodrangú állampolgároknak nevezte a magyarokat. 

A gyermek az anyanyelvén tudja a legkönnyebben felépíteni tudását
2013. március 26. – Demény Ágnes – Nyugati Jelen

Minden magyar gyermek számít címszó alatt az RMDSZ idén másodjára indítja útjára országos beiskolázási kampányát, amely arra biztatja a magyar és etnikai szempontból vegyes családokat, hogy írassák magyar osztályba gyermekeiket. „Az RMDSZ Arad megyei szervezete fontosnak tartja, hogy növekedjen az Arad megyei magyar oktatásban részt vevő tanulók száma, és lehetőség szerint, minden magyar gyermek anyanyelvén tanuljon. Első körben az előkészítő, illetve az I. osztályba készülő gyermekeket, illetve azok szüleit célozzuk meg” – mondta el Hadnagy Dénes, a megyei beiskolázási kampány irányítója, az RMDSZ Arad megyei választmányának titkára, az oktatási bizottság tagja. 

Bővíti kínálatát a CEMO
2013. március 27. – Krónika

Átalakította és kibővítette a nyelvi jogokhoz, illetve a kisebbségi érdekérvényesítéshez kapcsolódó, ingyenes jogsegély-szolgáltatását a 2007-ben alapított marosvásárhelyi Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO). Az ügyfeleket hetente három alkalommal fogadják. A felvilágosítási, illetve tájékoztatási igényeket és panaszokat, sérelmeket a fogadóórák keretében beszélik meg, és ingyenes jogi tanácsadást is biztosítanak, szükség esetén pedig beadványszerkesztést, fellebbezés megírását és egyszerűbb ügyekben hatóság előtti képviseletet vállalnak – tájékoztatott a CEMO vezetője, Szigeti Enikő. A szervezet ingyenes jogsegély-szolgáltatását márciusban és áprilisban a Kisebbségi Jogvédő Intézet támogatja, azután pedig önkéntes alapon folytatják. 

Államosítás Biharban?
2013. március 27. – Krónika

Visszaperelné a Bihar Megyei Tanács azt a telket, amelyet a restitúciós törvény alapján még 2003-ban visszakapott a Királyhágómelléki Református Egyházkerület. A per elindításáról tegnapi rendes ülésén szavazott a testület, az RMDSZ-es tanácsosok ellenszavazatai mellett. A Barátka község területén található telket korábban már megpróbálta visszaperelni a megyei önkormányzat, ám a bíróság akkor az egyház javára döntött.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria