Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2013. január 5-7.

2013. január 5-7.

2013. 1. 7.
Megosztás:

Meg sem fordult Ponta fejében az önálló székelyföldi régió létrehozása
2013. január 5. – transindex.ro

Az ország területi-közigazgatási átszervezését a jelenlegi nyolc gazdasági régió jogi személyiséggel való felruházásában, vezetőinek közvetett módon való megválasztásában látja megvalósíthatónak Victor Ponta. A kormányfő csütörtökön egyeztetett az államfővel a közigazgatási átszervezés első lépéséről. Ponta ugyanakkor határozottan elzárkózott a székelyföldi régió megalakításának gondolatától. „Részünkről fel sem merült a Hargita–Kovászna–Maros régió lehetősége. Az egyetlen verzió, amelynek nagy esélyt adok, az a jelenlegi nyolc régió” – mondta.

Victor Ponta kormányfő tanácsadója lesz Frunda György
2013. január 6. – Krónika

Victor Ponta miniszterelnök személyes tanácsadója lesz jogi, kisebbségi és külpolitikai kérdésekben Frunda György, az RMDSZ egyik legismertebb politikusa - jelentette be egy tévéműsorban a kormányfő. Frunda György, aki a decemberi választásokon nem jutott szenátori mandátumhoz, elmondta: a kormányfő már a választások után felajánlotta neki a posztot, amelynek elfogadásáról az érintett az RMDSZ elnökével is egyeztetett. Reményét fejezte ki, hogy Ponta igénybe veszi majd tanácsait, amikor az alkotmánymódosítást készítik elő.

Borboly: a székely zászlót egyetlen bíróság sem tudja eltörölni
2013. január 4. – Erdély Ma

Jogerősen megsemmisítette a Maros megyei táblabíróság Hargita megye önkormányzatának azon határozatát, amely a megye jelképévé tette a székely zászlót. A lobogók azonban maradnak akkor is, ha ezért a luxemburgi bírósághoz kell fordulni, állítja Hargita megye tanácsának elnöke, és akkor is, ha miattuk büntetéssel fenyegetik a zászlót használók intézmények vezetőit. 

Udvarhelyi kezdeményezés: „Magyarul csak helyesen, szépen!"
2013. január 4. – Erdély Ma

A Magyarul csak helyesen, szépen! címet kapta az a kezdeményezés, amellyel az EMNT udvarhelyszéki szervezete és a Civil Kurázsi Egyesület rukkoltak elő. A hosszú távú program kezdeményezőinek célja, hogy a magyar nyelv helyes, igényes és minél szélesebb körben való használatára sarkallják a lakosságot, a közintézményeket, illetve a helyi cégeket, termelőket, kereskedőket. 

USL-RMDSZ alku: a félig döglött macska
2013. január 4. – Szigeti L. Péter – manna.ro

A Manna publicistája szerint „a Crin Antonescu, Borbély László, Kelemen Hunor és Victor Ponta által ellenjegyzett szöveg gáz. Gáz egyrészt azért, amit Eckstein-Kovács Péter is számon kért az RMDSZ-en, és amiért Facebook-oldalán bejelentette: legközelebb inkább otthon marad, mintsem hogy részt vegyen az SZKT soron kívüli ülésén. Az RMDSZ évek óta és az utóbbi hónapokban egyre inkább legitimációs válságban van. Kelemen szövetségi elnökké választásakor azt ígérte, átláthatóvá teszi a döntéshozást, tesz azért, hogy demokratikusabb legyen a döntéshozás. Ez a szándéknyilatkozat, amiről nem tudtak a döntéshozók maguk sem, nem ezt igazolja”.

Szovátán népszerű az állampolgársági iroda
2013. január 4. – Gligor Róbert László – szekelyhon.ro

Míg nyáron hetente csupán két-három család kopogtatott be az ajtón, télen már napi öt-hat is – mondta el Kálmán Erika, aki másfél év óta dolgozik a Teleki Oktatási Központban két éve működő irodában. Mivel a Kis-Küküllő mentén nincs más hasonló iroda, Kálmán Erika minden hétfőn Erdőszentgyörgyre is kiutazik, ott is nagy az érdeklődők száma. Mivel az irodavezető Makfalván lakik, otthon is többen felkeresik, tehát a vidék érdeklődőinek megvan a lehetőségük az ügyintézésre.

Székelyföldi kártya diákoknak – Az első évben háromezer igénylőre számítanak
2013. január 4. – Erdély Ma

Egyre többen érdeklődnek a Székelyföldi diákigazolvány iránt. A dokumentumot a Centrum Studiorum Egyesület vezette be Sepsiszentgyörgyön. A diákigazolvány Székelyföld egész területén biztosít kedvezményeket a fiataloknak.

Tőkés László: legyen 2013 az autonómia éve!
2013. január 4. – Krónika

Legyen 2013 az autonómia éve a magyar nemzeti közösség számára! - javasolta Tőkés László európai parlamenti képviselő, az EMNT elnöke az Erdélyi Magyar Néppárt vezetőivel közösen tartott pénteki nagyváradi sajtóértekezletén. Az autonómia évében a kezdeményezők a működő európai autonómiák bemutatását, a közösségi önrendelkezés és föderális államberendezkedés népszerűsítését szolgáló akciókat akarnak szervezni Romániában és az egész Kárpát-medencében.

Nacionalista demagógiával vádolja Tőkés Lászlót az EP szocialista frakciójának román alelnöke
2013. január 6. – Krónika

Közleményben ítélte el Corina Crețu, az Európai Parlament szocialista frakciójának alelnöke Tőkés László EP-képviselő azon kezdeményezését, hogy nyilvánítsák 2013-at az autonómia évének a magyar közösség számára Romániában és az egész Kárpát-medencében. „Tőkés László azon igyekezete, hogy nacionalista demagógiára használja ki a magyar közösség gondjait, semmilyen megoldást nem nyújt a magyar nemzetiségű román állampolgárok valós problémáira, és ellentétesek az európai gazdasági és intézményi integrációval” - olvasható az EP-képviselő közleményében.

Geréd Beátrix a statisztikai hivatal ideiglenes elnöke
2013. január 5. – Erdély Ma

Az RMDSZ által támogatott Geréd Beátrix lesz a statisztikai hivatal ideiglenes elnöke. Kinevezése nem jelenti azt, hogy az RMDSZ belépett a kormányba – nyilatkozta Victor Ponta kormányfő péntek este. Geréd Beátrix eddig a hivatal egyik alelnöki tisztségét töltötte be.

Az Erdélyi Magyar Néppárt vezetői szerint az RMDSZ „megkozmetikázta” az USL-vel kötött titkos paktum szövegét
2013. január 5. – Erdély Ma

Az Erdélyi Magyar Néppárt ez évi első sajtótájékoztatóján Toró T. Tibor elnök elmondta: 2013 a Néppárt első „békeéve” lesz, amikor nem kell választási kampány kihívásaival szembenézni, ezért több időt lehet szervezet- és közösségépítésre fordítani. Mivel a tavaly februárban megszervezett Országos Küldöttgyűlés keretében csak egy évre választották meg a néppárti vezetőket, így a szervezetek működésének kiértékelése után, még az év elején sor kerülhet a helyi, megyei és országos szintű tisztújításokra ֪– tájékoztatott Toró.

Nem titkos, hanem bizalmas volt az RMDSZ-USL megállapodás
2013. január 6. – Nyugati Jelen

Ha a közigazgatási felosztást elrontják, az évtizedekre tönkre tehet minket – jelentette ki Markó Béla szenátor pénteken, az Erdélyi Magyar Televízió (ETV) „Többszemközt” című műsorában. Nem titkos, hanem bizalmas volt az a megállapodás, amely az RMDSZ és a Szociálliberális Unió között született- mondta az RMDSZ volt elnöke, aki leszögezte: teljesen helyénvalónak tartja a megállapodás aláírását, hiszen ez alapvetően az erdélyi magyarság érdekét szolgálta.

Átadták a magyar közmédia által gyűjtött adományt Böjte Csabának
2013. január 6. – Krónika

Mintegy 92,6 millió forint adományt adtak át a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) képviselői vasárnap Böjte Csaba szerzetesnek, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítójának Budapesten. Böjte Csaba az adomány átadását követően elmondta: Isten hisz bennünk, mert ha nem hinne, nem teremtett volna meg bennünket. Isten bízik bennünk, a Kárpát-medencei magyarságban, bízzunk tehát mi is magunkban, az összefogásban, a jó szóban, a kimondott szó erejében, a szeretet világot formáló végtelen hatalmában.

Autonómiatüntetés Marosvásárhelyen
2013. január 6. – Gáspár Botond – szekelyhon.ro

Székelyföld autonómiája érdekében szerveznek tüntetést március 10-én 17 órától a marosvásárhelyi Székely Vértanúk emlékművénél. A kampány lejártával minden politikai szereplőt és szimpatizánst vár a Székely Nemzeti Tanács az autonómiatüntetésre. A rendezvényt Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke is megerősítette. Mint pénteken, a Tőkés Lászlóval közösen tartott nagyváradi sajtótájékoztatón elmondta, a tüntetést közösen szervezik az SZNT-vel.

Sikeres lesz a „hadjárat” a magyar feliratokért?
2013. január 6. – Hajnal Csilla – szekelyhon.ro

Egy közösségi oldalon létrejött csoport tagjai azt szeretnék elérni, hogy több magyar nyelvű felirat legyen a marosvásárhelyi Auchan hipermarketben, ugyanis a tavalyi arculatváltás óta a vezetőség kevesebb hangsúlyt fektet a kétnyelvűségre. Online aláírásgyűjtésükről tájékoztatatták az Auchan vezetőségét is, akik megígérték, hogy intézkednek az ügy érdekében.

Régiótalálkozót tartott az MPP
2013. január 7. – Krónika

Székelyföldi régiótalálkozót tartott a Magyar Polgári Párt (MPP) Hargita megyei szervezete pénteken Gyimesközéplokon. A találkozón jelen voltak a marosi, illetve a háromszéki vezetők is. A székelyföldi rendezvényt Salamon Zoltán Hargita megyei elnök nyitotta meg kiemelve, hogy elsősorban nem a múlttal kell foglalkozni, hanem a jövőépítést, a meglévő szervezetek megerősítését, újak létrehozását kell szem előtt tartani, ugyanakkor felhívta a figyelmet a magyar alakulatok közös cselekvésének fontosságára is.

„Az RMDSZ-t nem lehet térdre kényszeríteni”
2013. január 6. - Szőcs Levente - Népszabadság

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Kelemen Hunor szerint a magyar politikumnak is része van abban, hogy pártja négy mandátummal kevesebbet szerzett az idei parlamenti választásokon. Bár volt megállapodás az RMDSZ és Ponta között azt az USL felrúgta, hiszen már nem volt szükség a párt támogatására a megszerzett kétharmadot követően. Az elkövetkező négy év nem lesz könnyű, de a pártelnök reménykedik, hogy az eddig megszerzett jogok nem fognak csorbulni.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria