Home » Hírek » Erdély » Toró: az autonómiamozgalmak jegyében fog telni az esztendő

Toró: az autonómiamozgalmak jegyében fog telni az esztendő

2013. 1. 14.
Megosztás:

Nehéz évet tud maga mögött a Néppárt, de a nehézségek nem tántorították el, hanem még kitartóbb küzdelemre sarkalják – jelentette ki Toró T. Tibor az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács újévi fogadásán, január 13-án, Nagyváradon.

2013 az első békeév lesz a párt életében, amikor nem kell a választási kampányok szorításában cselekedni, így több időt lehet szervezet- és közösségépítésre fordítani – fogalmazott a Néppárt elnöke a díszeseményen mondott pohárköszöntőjében A politikus kifejtette: az autonómia-mozgalmak jegyében fog telni az esztendő. Céljuk „visszahozni a mozgalom igazi fényét”, és „erősíteni a részvételi demokráciát”. A küzdelem csak akkor lehet eredményes, ha az erdélyi magyar közösség csatlakozik a kezdeményezéshez, és részt vesz az ennek érdekében szervezett megmozdulásokon – hangsúlyozta Toró.

Toró: az autonómiamozgalmak jegyében fog telni az esztendő
Toró: a Néppárt a részvételi demokráciát fogja erősíteni


Tőkés László EP-képviselő, az EMNT elnöke, a Néppárt védnöke az est házigazdájaként újévköszöntő beszédében az óévre emlékezve kiemelte: 2013 az Autonómia Éve lesz, amelynek „hivatalos” meghirdetését az EMNT megalakulásának tízedik évfordulójával kötik egybe. Erre február 2-án, a szatmárnémeti Láncos-templomban kerül majd sor, ahol tíz évvel ezelőtt, 2003 februárjában a Királyhágómelléki Református Egyházkerület rendkívüli közgyűlése határozott az EMNT megalakulásáról.

Toró: az autonómiamozgalmak jegyében fog telni az esztendő
Tíz éves lesz a Tőkés László által életre hívott EMNT


Tőkés László a posztkommunista visszarendeződés veszélyeire figyelmeztetve elmondta: Románia rekordtartó a volt kommunista országok között azzal, hogy újra és újra a posztkommunisták kerülnek hatalomra. Az egyházak politikai szerepvállalását illetően az egykori királyhágómelléki püspök kijelentette: nem nyugodhatunk bele, hogy történelmi egyházainkat „leszerelték”, „lefegyverezték” és „megalázták”.

Toró: az autonómiamozgalmak jegyében fog telni az esztendő
A resicabányai magyar óvodának gyűjtöttek az est résztvevői.
5500 lejjel gazdagodott a nehéz sorsú szórványközösség


Tőkés Beszédében kitért a kárpát-medencei, illetve erdélyi megosztottság kérdésére is. A néhai Makkai Sándor püspököt idézte, aki úgy fogalmazott: „Erdély ügye nem politikai, hanem erkölcsi kérdés”. Mi ennek szellemében politizálunk – mondotta az EMNT elnöke. Hozzátette: minél nagyobb a megosztás, annál nagyobb erőfeszítéseket kell tennünk annak leküzdésére.

[Forrás: Néppárt.eu/Tőkés László EP-képviselő sajtóirodája]
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria