Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2013. január 17.

2013. január 17.

2013. 1. 17.
Megosztás:

Döcögve halad a MOGYE-n a szeptemberi megállapodás végrehajtása
2013. január 16. – Krónika

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) honlapján 87 tanári és tanársegédi állást hirdetett meg az elmúlt napokban; csak tíz állás esetében tüntették fel, hogy magyar nyelven oktató szakembert keresnek. A magyar oktatói igények rendezését az intézményen belüli román-magyar konfliktust rendező tavaly szeptemberi megállapodás rögzítette. Eszerint a magyar rektorhelyettes hivatott dönteni a magyar tagozaton meghirdetendő állásokról, és a magyarokat megillető tanársegédi állásokra csakis magyarul tudó oktatókat lehet alkalmazni.

Elhunyt Csép Sándor, az erdélyi magyar közélet emblematikus alakja
2013. január 16. – Krónika

Hosszú betegség után életének 75. évében szerda reggel Kolozsváron elhunyt Csép Sándor, televíziós szerkesztő, riporter, politikus, az erdélyi magyar közélet kiemelkedő alakja. 1999-től 2003-ig a Romániai Magyar Újságírók Egyesületének elnöke, utóbb az audiovizuális sajtóért felelős alelnöke, 2008-tól a Kolozs megyei MPP elnöke volt.

Hibát hibára halmozott a marosvásárhelyi RMDSZ
2013. január 16. – transindex.ro

Az évek óta rosszul működő, szervezeti struktúrájában jelentősen meggyengült szervezet ügyében hiba lenne bűnbakot keresni, a változtatás szükségességének felismerése fontosabb – vélik RMDSZ-en belül. 

Maros megyében közösségi RMDSZ kell?
2013. január 16. – Erdély Ma

Parázs vita alakult ki az RMDSZ-ben a szövetség marosvásárhelyi szervezetének az átszervezését illetően. Az érintett felek egymásra mutogatnak és cáfolják, hogy ők lennének a felelősek a helyi szervezet kudarcaiért. Kovács Péter, főtitkár, RMDSZ: „Meggyőződésem az, hogy az RMDSZ számára csak egyetlenegy út van: megerősíteni a társadalomszervezési tevékenységet, minél inkább visszahozni azt a szövetséget, amely a ’90-es években működött. Nyitottabb RMDSZ-re van szükség, nyitottabbnak kell lennünk a fiatalok irányába, nyitottabbak kell legyünk az újak irányába”. 

Három erdélyi tervezet készül az európai kisebbségvédelemre
2013. január 16. – Erdély Ma

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közösen, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) önállóan próbál élni az európai polgári kezdeményezés lehetőségével annak érdekében, hogy az Európai Unió alkosson jogszabályt a nemzeti kisebbségek védelméről. 

Frunda György: ugyanaz vagyok, aki voltam
2013. január 16. – maszol.ro

Románia nemzetállamiságának alkotmányba foglalása szimbolikus, nemcsak azért, mert nem fedi a valóságot, hanem azért is, mert nincsenek sem politikai, sem jogi következményei – jelentette ki a maszol-ro-nak adott interjúban Frunda György, a kormányfő tiszteletbeli kisebbségügyi tanácsosa. Az RMDSZ volt szenátorát új szerepköréről kérdezték. 

Bevinni a köztudatba az autonómia eszméjét
2013. január 16. – Balta János – Nyugati Jelen

Dr. Burián Sándor, az Erdélyi Magyar Néppárt Arad megyei elnöke az elmúlt évi tevékenységet elemezte, illetve vázolta az idei terveket, elképzeléseket. 

Mesterházy: az MSZP elnézést kér 2004. december 5-ért
2013. január 17. –Krónika

Új alapokra kívánja helyezni a külhoni magyarsággal kapcsolatos politikáját a Magyar Szocialista Párt, amely szerdán „történelmi jelentőségűnek” nevezett elnökségi ülést tartott Kolozsváron. Mesterházy Attila MSZP-elnök elnézést kért azoktól a határon túli magyaroktól, akiket alakulata megsértett a 2004. december 5-i népszavazáskor a kettős állampolgárságot elutasító álláspontjával. A kincses városban kora este rendezett fórumon mintegy félszáz tiltakozó állta el az MSZP-s politikusok útját, akiknek csak rendőri kísérettel sikerült bejutni a rendezvénynek otthont adó épületbe.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria