Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2013. január 23.

2013. január 23.

2013. 1. 23.
Megosztás:

Laczikó Enikő Katalint nevezték ki az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának élére
2013. január 22. – Krónika

Az RMDSZ által jelölt Laczikó Enikő Katalint nevezte ki hétfőn Victor Ponta miniszterelnök a kisebbségek ügyeit irányító Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala élére. Laczikó Enikő Katalin korábban a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztériumban dolgozott tanácsadóként abban az időszakban, míg Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a tárcát vezette. A minisztériumban jogi kérdésekkel foglalkozott.

Antal Árpád: nem értékelhető pozitívan az MSZP nemzetpolitikája
2013. január 22. – transindex.ro

Sepsiszentgyörgyről nem értékelhető pozitívan az MSZP nemzetpolitikája - mondta Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint a szövetség székelyföldi szervezetei, de maga az RMDSZ sem vállal szerepet abban, hogy az MSZP tisztára mossa magát Erdélyben. A politikus a Sláger Rádiónak elmondta, az RMDSZ sokszínű, és a szövetségen belül vannak olyan politikusok, akiknek az MSZP szimpatikus, és vannak olyanok, többek között ő is, akik a Fidesszel ápolnak szorosabb kapcsolatot. 

Sógor fiatal önkormányzati képviselőket utaztat Brüsszelbe
2013. január 22. – maszol.ro

Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő és a Magyar Ifjúsági Értekezlet pályázatot hirdet fiatal önkormányzati vezetők, képviselők és köztisztviselők számára helységük vagy szűkebb régiójuk fejlesztési terveinek elkészítésére. A pályázat szakmai hátterét a Pont pályázati tanácsadó csoport biztosítja. 

Ragaszkodik a székely zászlóhoz a háromszéki tanácselnök
2013. január 22. – maszol.ro

„A székely emberek szívéből nem lehet körlevelekkel kiirtani a szülőföld- és a székely szimbólumok szeretetét” – reagált kedden Tamás Sándor háromszéki tanácselnök a Kovászna megyei prefektus hétfői gesztusára. Codrin Munteanu körlevélben szólította fel a polgármestereket, hogy a székely zászlót ne tűzzék ki a polgármesteri hivatalok homlokzatára, mivel szerinte ez törvénytelen.

A háromszéki SZNT üdvözli Tamás Sándornak a székely zászló kitűzésére vonatkozó kérését
2013. január 22. – transindex.ro

A Székely Nemzeti Tanács háromszéki területi szervezeteinek elnökei közleményben üdvözlik Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnöknek azon kérését, hogy a megye polgármesteri tűzzék ki a hivataluk épületeire a székely zászlót. Az SZNT reményét fejezte ki a tekintetben, hogy az elöljárók nem fognak jelentőséget tulajdonítani Codrin Munteanu prefektus körlevelének.

Arad megyével ismerkedett a főkonzul
2013. január 22. – Balta János – Nyugati Jelen

Arad megyei körúton vett részt az elmúlt hét végén Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának főkonzulja, Magdó János, akit Bognár Levente megyei RMDSZ-elnök, aradi alpolgármester is elkísért. 

Három-négy hét múlva lesz választás a marosvásárhelyi RMDSZ-kerületekben
2013. január 22. – Gáspár Botond – szekelyhon.ro

Az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének újraszervezése jelenleg a tagnyilvántartás felújításának szakaszában tart – mondta el az RMDSZ Maros megyei ügyvezető alelnöke, Brassai Zsombor. Az ideiglenes mandátummal felruházott öttagú átszervezési bizottság döntése értelmében a korábbi tizenhárom marosvásárhelyi körzet helyett nyolc területi egységet, úgynevezett kerületet határoztak meg, figyelembe véve a marosvásárhelyi szavazóirodák határait, valamint a lakosság létszámát. A kerületekhez tartozó utcákat a következőkben közlik. 

Tamás Sándor is részt vesz az autonómiatüntetésen
2013. január 22. – Bús Ildikó – szekelyhon.ro

Tamás Sándor, az RMDSZ Kovászna megyei elnöke is egyetért a Székely Nemzeti Tanács által szervezett marosvásárhelyi tüntetéssel, és ő maga is részt vesz a megmozduláson. Az elnök kiemelte, valószínű, hogy mindenki ott lesz, akinek fontos az autonómia ügye, hiszen ez különösen fontos a székelység számára. Az elnök annak ellenére is elmegy tüntetni, hogy a szervező Székely Nemzeti Tanács lecövekelt az Erdélyi Magyar Néppárt mellé. 

Magyar nyelvre is le kell fordítani a Maros megyei prefektúra honlapját
2013. január 22. – transindex.ro

Helyt adott az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Kerekes Károly képviselő panaszának, mely szerint a Maros megyei magyar kisebbség diszkrimináció áldozata, mivel a prefektusi hivatal internetes oldalának tartalma kizárólag román nyelven érhető el. A CNCD döntése következtében a Maros megye prefektusi hivatalnak magyar nyelvre is le kell fordítania az internetes oldalán közölt információkat.

Az ügyészség vizsgálja a Wass Albert-megemlékezést
2013. január 22. – Balázs Katalin – szekelyhon.ro

„Információgyűjtés zajlik egyelőre, ennek alapján derül ki, indul-e nyomozás, bűnvádi eljárás a rendezvényszervezők ellen” – tájékoztatott Irinel Valeriu Crudu ügyész a január 8-án Gyergyószentmiklóson tartott Wass Albert-megemlékezéssel kapcsolatosan, ismertetve a vonatkozó jogszabályokat is. 

Winkler: az RMDSZ legfontosabb külpolitikai célja idén az európai kisebbségvédelmi keretszabályozás
2013. január 22. – transindex.ro

Az RMDSZ számára az idei év legfontosabb külpolitikai célja a kisebbségi európai polgári kezdeményezés elindítása és az európai kisebbségvédelmi keretszabályozási csomag – a Minority SafePack – elfogadása lesz - olvasható Winkler Gyula közleményében. E szerint az egy héttel ezelőtt a dél-tiroli Bozenben, az RMDSZ szövetségi elnöke, a Dél-tiroli Néppárt elnöke és az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöke által aláírt együttműködési megállapodás az alapító partnereknek közös vállalását és elkötelezettségét jelenti az összeurópai kisebbségi szolidaritás mellett.

Autonómia-konferenciát tart az EMNT Szatmárnémetiben
2013. január 22. – transindex.ro

Az EMNT ünnepi istentiszteletet és Válaszd az életet! – Válaszd az autonómiát! címmel autonómia-konferenciát tart február 2-án, szombaton, Szatmárnémetiben, a mozgalom elindulásának tizedik évfordulóján. A Láncos templomban 11 órától tart ünnepi istentiszteletet Tőkés László püspök, az EMNT elnöke, európai parlamenti képviselő, majd 13 órától autonómia-konferencia kezdődik Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnökének vezetésével.

Nemzetegyesítő Himnusz
2013. január 23. – Krónika

Szinte fel sem lehet sorolni a kulturális eseményeket, amelyekkel a tegnapi nap folyamán – sőt az elmúlt napokban – a magyar kultúra napját ünnepelték Erdély- és Partium-szerte. Régi és újonnan alapított díjakat adtak át, maratoni felolvasást szerveztek, koncertekkel, színházi előadásokkal ünnepeltek, Budapesten pedig a Himnusz új felvételeit adták át. 

Kifogásolt Kós-névhasználat
2013. január 23. – Krónika

Kós Béla, Kós Károly unokája tiltakozik a nagyapja nevét viselő, az RMDSZ által alapított kolozsvári alapítvány politikai tevékenysége miatt. A Markó Béla volt szövetségi elnök vezette szervezet a múlt héten megállapodást kötött az MSZP alapítványával.

Szanyi lebarmozta a kolozsvári tüntetőket
2013. január 23. – Krónika

Zsigeri barmoknak nevezte a Facebookon Szanyi Tibor azokat az MSZP-ellenes tüntetőket, akik Kolozsváron tiltakoztak a szocialisták elnökségi ülése miatt. Az országgyűlési képviselő tegnap a Hír Tv-nek már azzal magyarázkodott, hogy a jelzőt nem az Erdélyi Magyar Ifjak szervezetére értette, hanem kizárólag azokra, akik nem akarták beengedni az MSZP-s politikusokat a Kós-alapítvány rendezvényére.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria