Home » Sajtóanyagok » Állásfoglalások, nyilatkozatok » Házkutatás a Néppárt kovásznai kampányirodájában – véletlen egybeesés vagy megfélemlítő akció?

Házkutatás a Néppárt kovásznai kampányirodájában – véletlen egybeesés vagy megfélemlítő akció?

2013. 1. 25.
Megosztás:

Január 24-én, csütörtök este hat rendőr tartott házkutatást az Erdélyi Magyar Néppárt kovásznai kampányirodájában – írja Papp Előd sajtónyilatkozatában. A Néppárt székelyföldi alelnöke kifejti: bár támogatják a nyomozóhatóság és az igazságszolgáltatás munkáját, de a kampányban a nyakukra küldött tüzetes átkutatás mögött megfélemlítő akciót sejtenek. A dokumentum alább olvasható.

Házkutatás a Néppárt kovásznai kampányirodájában – véletlen egybeesés vagy megfélemlítő akció?

Január 24-én, csütörtök este hat rendőr jelent meg az Erdélyi Magyar Néppárt kovásznai kampányirodájában. A rendőrök házkutatási paranccsal érkeztek, és elmondták, hogy a Néppárt által kibérelt irodahelyiséget is magában foglaló ingatlan tulajdonosa ügyében vizsgálódnak, aki ellen 2011-ben indult bűnvádi eljárás. A házkutatás során csempészett cigarettát és alkoholt kerestek, és mindent átkutatták az irodában, az üres számítógépdobozoktól az asztalokon levő írószeres tárolókig, még a szemeteszsákokban is könyékig turkáltak. Tüzetesen átkutatták a Néppárt kampányanyagait – plakátokat, szórólapokat stb. – tartalmazó dobozokat is.

Az Erdélyi Magyar Néppárt teljes mértékben tiszteletben tartja a rendőrség, a nyomozóhatóság és az igazságszolgáltatás munkáját, bátorítja a hatékony bűnüldözést, és reméli, hogy a kovásznai házkutatás ennek jegyében történt.

Azt azonban furcsának találjuk, hogy éppen egy polgármester-választásra készülő párt irodájában, kampányidőszakban jelenik meg a karhatalom és tart házkutatást.

Ha a kovásznai rendőrségi akció valódi célja a megfélemlítés, akkor a lehető leghatározottabban el kell ítélnünk azt, és fel kell szólítanunk az illetékeseket, hogy hagyják abba az 1989 előtti időket idéző módszerek alkalmazását.

Románia demokratikus jogállamként határozza meg önmagát és az Erdélyi Magyar Néppárt is szeretné annak tekinteni. Amennyiben a csütörtöki házkutatás valóban megfélemlítő célzattal, esetleg politikai megrendelésre történt, akkor a jogállamiság és a demokrácia elvei és értékei alapjaikban rendülnek meg. Ebben az esetben bármikor elveszítheti a jogbiztonságát bárki, aki – a demokratikus játékszabályok tiszteletben tartásával – nem feltétlenül támogatja a hatalom, illetve a hatalomhoz közeli erők álláspontját.

2013. január 25.

Papp Előd, székelyföldi alelnök
Erdélyi Magyar Néppárt

[Forrás: az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóközleménye]
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria