Home » Hírek » Erdély » Baróti Néppárt: nem történt jogsértés a székely és a magyar zászlók kifüggesztésével

Baróti Néppárt: nem történt jogsértés a székely és a magyar zászlók kifüggesztésével

2013. 1. 30.
Megosztás:

Az Erdélyi Magyar Néppárt baróti szervezetének, valamint az EMNT-irodának is helyet biztosító épület homlokzatára a Néppárt helyi képviselői január 25-én, pénteken kitűzték a székely, illetve a magyar zászlót. A helyi rendőrség rövidesen a székháznál érdeklődött.

Hétfőn megjelent egy rendőr, aki arra figyelmeztette Szép Bélát, a Néppárt baróti szervezetének elnökét, hogy egy „idegen ország” zászlója mellé a román nemzeti lobogót is ki kell tűzni.

Baróti Néppárt: nem történt jogsértés a székely és a magyar zászlók kifüggesztésével
Közösségeink lobogói Baróton. Idegen országok miatt aggódik a rendőrség...


Az elnök elmagyarázta, hogy sem a székely, sem pedig a címeres magyar zászló nem egy ország hivatalos lobogója, hanem mindkettő egy nemzetiség jelképe, így nem törvényellenes az elhelyezésük. Később két másik rendőr is felkereste az irodát, ott azonban akkor már nem tartózkodott senki.

A Néppárt baróti szervezete hangsúlyozza: a székely és a magyar zászló kifüggesztése előtt átnézték a vonatkozó törvényes előírásokat. Az 1994/75-ös törvény 7. cikkelye szerint más zászlókat valóban csak a román nemzeti lobogóval együtt lehet kifüggeszteni, de csak akkor, ha más államok hivatalos zászlójáról van szó. Az előírás tehát nem vonatkozik a székely zászlóra, sem a címeres magyar lobogóra, amely 1919 és 1946 között volt Magyarország hivatalos jelképe.

Mivel jogsértés nem történt, a két zászló a továbbiakban is az épület homlokzatán marad. Ha a rendőrség esetleg büntetést helyez kilátásba az ügy kapcsán, a Néppárt baróti szervezete jogi szakemberekkel konzultál, és kész bíróságra vinni az ügyet.

[Forrás: az Erdélyi Magyar Néppárt baróti szervezete]
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria