Home » Hírek » Erdély » Mennyiért adta el közösségünket az RMDSZ a román és a magyar szocialistáknak?

Mennyiért adta el közösségünket az RMDSZ a román és a magyar szocialistáknak?

2013. 1. 30.
Megosztás:

A választási vereségeket halmozó bihari RMDSZ megújulás helyett folyton csak bűnbakot keres, a magyar-magyar együttműködéstől pedig folyton elzárkózik, mi több, gáncsoskodik a Néppárt ellen. Továbbá a szervezetben olyan korrupt politikusok vannak, akik hol a romániai, hol a magyarországi szocialistákkal kötnek titkos paktumokat. A bihari Néppárt nyilatkozatban mutatott rá a helyi állapotokra.

Mennyiért adta el közösségünket az RMDSZ a román és a magyar szocialistáknak?

Az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezete a Bihar megyei RMDSZ múlt heti választmányi gyűléséről szóló sajtóbeszámolók alapján sajnálattal állapítja meg, hogy a Kiss Sándor által „szakszervezetnek” mondott érdekszövetség két elvesztett választás után sem tudta levonni a helyes következtetéseket, és a kudarcok okainak feltárása, illetve a Kiss Sándor–Biró Rozália-féle tandem tizenkét évnyi hibás politikájával való számvetés helyett továbbra is bűnbakot keres.

Mennyiért adta el közösségünket az RMDSZ a román és a magyar szocialistáknak?
Kristófi Kristóf, nagyváradi Néppárt-elnök és Csomortányi István partiumi szervezési igazgató.
Már ősszel is több alkalommal közölték: maffiamódszerekkel akadályozzák a Néppártot (archív) 


Emlékeztetünk arra, hogy tavasszal hiába kerestük a megegyezés lehetőségét a Bihar megyei RMDSZ-szel a lehetséges együttműködést illetően, csak elutasításba ütköztünk. Kiss Sándor azon hamis állítását azonban határozottan cáfoljuk, miszerint a választások alatt, vagy azt megelőzően bármilyen Néppárt–RMDSZ találkozóra sor serült volna, hiszen ettől elzárkóztak. Habár többször is jeleztük ebbéli igényünket, egyszer sem voltak hajlandóak tárgyalóasztalhoz ülni a Néppárt elöljáróival. 

A Bihar megyei RMDSZ miközben a „Minden magyar számít” jelszóval vezette félre közösségünket, addig a legelképesztőbb módszerekkel próbálta ellehetetleníteni – a megyében egyébként közel tízezer szavazatot szerzett – Néppárt munkáját. Eszköztárukból nem hiányzott a hivatali visszaélés, rágalmazás, hazudozás és megfélemlítés sem. Miközben pontosan tudták, hogy Cseke Attila esélytelen polgármester-jelölt, minden idők legdrágább választási kampányával vezették félre a váradiakat.  Ennek ellenére Ilie Bolojan Cseke Attilához viszonyítva a szavazatok több mint háromszorosát szerezte. 

Felmerül a kérdés: a Bihar megyei RMDSZ, gyaníthatóan több millió euróra rugó kampányköltségeinek mekkora hányadát fedezték közpénzből? A demokrácia és a szabad választás jogával összeegyeztethetetlennek tartjuk azt a sokszor hangoztatott hazugságot, hogy a Néppártra adott voksok értelmetlenek lennének. E logika mentén mondhatnánk, hogy az RMDSZ-re adott szavazatok román pártokra mentek és értelmetlenek, hiszen nem kerültek kormányra, mégis maradéktalanul kiszolgálják a szociál-liberális kormányt önkormányzataikban. Határozottan hisszük, hogy mindenki véleménye és döntése számít, és érték, még akkor is, ha az nem felel meg egyes RMDSZ-es vezetők érdekeinek.  

Két választás eredményeképpen a bihari RMDSZ elbukta Nagyvárad alpolgármesteri székét, elbukott több mandátumot a nagyváradi és a megyei tanácsban, továbbá elbukott egy képviselői helyet a parlamentben. Köztudomású, hogy Kiss Sándor illetve Szabó Ödön – mérhetetlen gőgjük ellenére – kegyelemkenyéren jutottak ismét bársonyszékekhez.  Mint ahogy azt is mindenki tudja, hogy Kiss Sándornak a megyei tanácson belül kimutyizott alelnöki kinevezéséhez mai napig nem tartozik aláírási jog. A választási kudarcért nem a Néppártot kell hibáztatniuk, hanem az elmúlt tizenkét év hibás politikáját, amelyben a bihari magyarságot nemzeti közösség helyett gazdasági vállalkozásként kezelték. 

Az elmúlt időszak sikerpropagandája ellenére a megyei tanács román képviselői is arról beszélnek, hogy a magyar községekben általános a szegénység, és hivatalaik a korrupció melegágyai. 

Az elmúlt év bűnlajstromának legfajsúlyosabb eleme a helyi RMDSZ és a román utódkommunista PSD közötti titkos paktum. A gumigerincűség mintapéldája volt az, ahogyan az Európai Néppárt családjába tartozó RMDSZ, a szintén ehhez a pártcsaládhoz tartozó Traian Băsescu államfő tervezett leváltásához nyújtott segítséget a román utódkommunistáknak. De ez az árulás sem volt elég ahhoz, hogy Bukarestben jól jövedelmező bársonyszékeiket megtarthassák, hiszen miután szolgalelkűen megfeleltek a titkos paktumnak, mégsem kellettek a kormányalakításhoz elvtársaiknak. Közösségünk Bukarest felé történő kiárusítása – a történtek ellenére – folyamatosan zajlik. Emlékezzünk csak arra, hogy az RMDSZ zokszó nélkül végrehajtotta önkormányzataiban a Ponta-kormány által kért, maximális adóemelést.  Ráadásul egyetlen szó nélkül asszisztál az új kormány adópréséhez. Említhetnénk a használtautó-illetéket, a jogosítványcserék körüli botrányt, vagy legújabb elemként a vizitdíjat, melyet szintén RMDSZ-es egészségügyi miniszterek készítettek elő. 

Közösségünk kiárusítása nem áll meg az országhatároknál: az elmúlt hónapban az RMDSZ vezetői együttműködési megállapodást írtak alá a Magyarországot nyomorba döntő magyar utódkommunistákkal, az MSZP-vel. Azzal a párttal, amely a kettős állampolgárság ellen kampányolt, és 2004. december 5-én az egyetemes magyarság egységét majdhogynem szétzúzta. Szabó Ödönék csak akkor beszélnek egységről, amikor a párt, illetve önös érdekeik így kívánják, viszont amikor a nemzet egységéről van szó, különállásban gondolkodnak.  Gondoljunk csak arra, hogy az RMDSZ, a közelgő magyarországi választásokra az MSZP-vel összejátszva, egy esélytelen, önálló pártot szeretne bejegyeztetni. 

Felszólítjuk a Bihar megyei RMDSZ-t: valljanak színt! Hozzák nyilvánosságra a román szocialistákkal kötött helyi paktumukat, valamint a magyar utódkommunistákkal – Bajnai Gordon és Surányi György őszi váradi látogatásakor – kötött titkos megegyezést! Jogunkban áll tudni azt, hogy mennyiért adták el közösségünket a román és a magyar szocialistáknak?! Továbbá tisztelettel kérjük vezetőiket, fejezzék be a bűnbakkeresést, hiszen sem a Néppárt, sem a választók nem felelnek az RMDSZ hibás politikai döntéseiért: mi, közösen, elszenvedői vagyunk azoknak.
 
[Forrás: az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezete]
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria