Home » Sajtóanyagok » Sajtószemlék » 2013. február 4.

2013. február 4.

2013. 2. 4.
Megosztás:

Beiktatták tisztségébe Kató Bélát, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökét
2013. február 1. – Krónika

Ünnepi istentiszteleten iktatták be pénteken tisztségébe Kató Bélát, az Erdélyi Református Egyházkerület 46. püspökét a kolozsvári Farkas utcai református templomban. A ceremónia elején a hat évre megválasztott püspök és az egyház vezető tisztségviselői letették az egyházi esküt. Együttműködést ígért az új püspöknek a magyar kormány képviseletében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Köszöntőbeszédében azt mondta, Kató Béla eddigi élete olyan alap, amelyre lehet építeni.

Kettős állampolgárság mint politikai innovációs tényező
2013. február 1. - borbolycsaba.ro

Egyre inkább terjed az Európai Unió országain belül a kettős állampolgárság megadása. Sok százezer moldvai román és erdélyi magyar is élt ezzel a lehetőséggel. Ezáltal biztosítva van számukra, hogy beleszóljanak az anyaországi politikai életbe. Van ennek egy olyan oldala is, hogy a 2014-es választások kampánya minden bizonnyal át fog szűrődni Erdélybe, vagy akár egész Romániába és a román lakosságban fel fog vetődni például az a kérdés, hogy ha Magyarországon nem csökkentették 25 százalékkel az állami fizetéseket, akkor Romániában miért volt erre szükség. Ami örvendetes az Európai Unióban ne csak az emberek, a tőke áramoljon egyre szabadabban, hanem a politikai elképzelések, közpolitikai megoldási javaslatok is. 

Marosvásárhely: minden tanintézményre kétnyelvű táblát függesztenek ki
2013. február 1. – transindex.ro

Hamarosan magyar és román nyelven is olvasható lesz a marosvásárhelyi óvodák és iskolák épületének homlokzatán az intézmény neve. A marosváráshelyi önkormányzat csütörtöki ülésén hozott ezzel kapcsolatos döntést.

Horia Grama: A románságnak jó a prefektuscsere
2013. február 1. – Erdély Ma

Nem leváltották, hanem előléptették Codrin Munteanut, és nem az RMDSZ akarata érvényesült, hanem a szociáldemokratáké – fejtette ki Horia Grama szoci­áldemokrata képviselő, aki szerint Munteanu főtitkári kinevezése javára válik a megyének, és nagy előnyt jelenthet az itt élő román közösség számára. Az RMDSZ a térség elszigetelését kockáztatja „provokációival”, a jelenlegi hatalom képviselői nyitottak az együttműködésre a megye fejlesztése érdekében – fejtegette.

Az MPP is üdvözli a prefektus leváltását
2013. február 1. – Bús Ildikó – szekelyhon.ro

Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Párt Kovászna megyei szervezetének elnöke sajtóközleményben fejtette ki, hogy üdvözli Codrin Munteanu leváltását, aki a magyarellenességéről híresült el beiktatása óta. „Munteanu elmúlt időszakban kifejtett tevékenységével, megnyilvánulásaival folyamatosan megsértette, semmibe vette a Kovászna megyei többségi magyarság jogait, nemzeti önérzetét, ellehetetlenítve a civilizált etnikumközi kapcsolatokat, egymás mellett élést” – írta az MPP Kovászna megyei szervezetének vezetője. 

Feljelenti az Antena3-at a megyei önkormányzat
2013. február 1. – Nagy D. István – szekelyhon.ro

Az Országos Audiovizuális Tanácshoz fordul Kovászna Megye Tanácsa az Antena3 hírtelevízió keddi, január 29-i, Mihai Gâdea vezette műsora kapcsán, melynek egyik szenvedő alanya pont a megyei közgyűlés elnöke volt. Az említett adás során a csatorna munkatársai, valamint a meghívottak egy része – köztük Codrin Munteanu eddigi prefektus – olyan hangnemben estek neki Kovászna Megye Tanácsa elnökének – akit élőben bekapcsoltak a műsorba – a székelyföldi területi autonómia kapcsán, amely szakemberek szerint kimeríti a gyűlöletbeszéd és uszítás fogalmát.

Antal szerint nincs másnak beleszólása, hogy kivel tárgyaljanak
2013. február 2. – Jánosi András – szekelyhon.ro

Antal István parlamenti képviselő pénteken, február 1-jén sajtótájékoztatón számolt be az RMDSZ-frakció képviselőházi, januári tevékenységéről, és állást foglalt a közelmúltban nagy port keverő RMDSZ–MSZP együttműködési megállapodás ügyében. 

EMNT-évforduló: Tőkés szerint az egyház nem lehet semleges a közéletben, a politikában
2013. február 2. – Krónika

Tőkés László szerint az egyház nem lehet semleges a közélet, a társadalom, a politika kérdéseiben. Az európai parlamenti képviselő szombaton beszélt erről a szatmárnémeti Láncos templomban, azon a hálaadó istentiszteleten, amelyen a Királyhágómelléki Református Egyházkerület tíz évvel ezelőtti bővített közgyűlésére emlékeztek. Az akkori közgyűlésnek „a romániai magyar nemzeti közösség önkormányzatának felállítására” tett javaslatát az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) zászlóbontásának tekintik.

Constantin Nita miniszter: területi autonómia kizárva
2013. február 2. – Erdély Ma

A tárcavezető megjegyezte, ő, aki a közelben, Brassóban lakik nem nézi jó szemmel Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök Székelyföld autonómiájára vonatkozó nyilatkozatait, de reméli, hogy ezek érzelmi indíttatásúak, és nem képviselik a teljes magyar közösség véleményét. Constantin Nita kifejtette, természetesnek tartja a helyi hatóságok autonómiáját, sőt előkészületben van a közigazgatási decentralizáció törvénye, a területi autonómia azonban szóba sem jöhet – hangsúlyozta. 

Dusa: intézkedni kell, ha megsértik a román állami jelképeket
2013. február 2. – Erdély Ma

Mircea Dusa Hargita megyei parlamenti képviselő úgy véli, fölösleges Székelyföld autonómiájáról vitázni, ez csak hangulatot kelt a két megyében. A székely zászló közintézményeken való kitűzéséről, amiről a központi sajtó sokat cikkezett az utóbbi időben, a miniszter azt mondta, a helyi közigazgatási- és kormány-intézményeknek a két megye gazdasági gondjaival kell foglalkozniuk, nem pedig idejétmúlt kérdésekkel. 

Veszélyezteti-e Románia területi egységét egy irodalmi rendezvény?
2013. február 2. – Erdély Ma

A megfélemlítés szándéka állhat a gyergyószentmiklósi Wass Albert-emlékest miatt indított ügyészségi eljárás mögött, mondják a rendezvény szervezői. A kezdeményezőket, és a résztvevők egy részét is kihallgatta már a rendőrség. A legtöbb kérdés arra vonatkozott, hogy a rendezvényen volt-e szó Románia egységének megbontásáról, Erdély elcsatolásáról?

Az EMNT meghirdette az autonómia évét
2013. február 3. – Krónika

Az autonómia évének nyilvánította az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) a 2013-as esztendőt. Tőkés László EMNT-elnök javaslatát kézfelemeléssel szavazta meg szombaton a Válaszd az életet, válaszd az autonómiát című, Szatmárnémetiben tartott konferencia közel négyszáz fős hallgatósága. A volt püspök arra kérte az autonómia híveit, töltsék meg tartalommal az autonómia évét, szervezzenek rendezvényeket az autonómia szolgálatában.

Normalitást szeretne az RMPSZ a csángó oktatási programban
2013. február 3. – R. Kiss Edit – szekelyhon.ro

A normalitást szeretnék megalapozni, és oktatási programként, annak megfelelően kívánják vezetni a Moldvai Csángómagyar Oktatási Programot – mondta Burus-Siklódi Botond, az RMPSZ vezetője, aki a szekelyhon.ro kérésére a program átvétele óta eltelt egy évet értékelte.

Fegyelmi eljárások az MPP-ben?
2013. február 4. – Krónika

A Magyar Polgári Pártban (MPP) helye van a véleménynyilvánításnak, de az alapszabály mindenkire vonatkozik – hangsúlyozta Biró Zsolt elnök a politikai alakulat hétvégén, a Hargita megyei Szentábrahámon tartott bővített elnökségi ülésen. Az MPP közleménye szerint az elnökség úgy döntött, az ügy tisztázása érdekében a következő ülésre meghívják a nyilatkozat kezdeményezőit. 

Lelépés. Díjjal?
2013. február 4. – Rostás Szabolcs – Krónika

A Krónika vezércikke hangsúlyozta, hogy „A kutyából nem lesz szalonna alapigazságát a román politika autonómiaellenességére átültetve joggal merül fel tehát a kérdés: miért engedett mégis Victor Ponta az RMDSZ hónapokkal ezelőtt, választási  kampányszlogenként is megfogalmazott követelésének?”.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria