Home » Hírek » Románia » 2019-re halaszthatja Románia az euró bevezetését

2019-re halaszthatja Románia az euró bevezetését

Románia négy évvel elhalaszthatja az euró bevezetését az eredetileg 2015-re kitűzött céldátumhoz képest. Victor Ponta miniszterelnök tanácsadója szerint ugyanis irreális az eredeti céldátum fenntartása.

Az Antena 3 kormányközeli forrásokra hivatkozva közölte hétfőn, hogy Románia 2019-re halaszthatja az euró bevezetésének időpontját azt követően, hogy az eurózónában egyre nagyobb problémát vet fel Görögország helyzete, valamint a többi tagállam adósságválsága. 

Daniel Daianu, Ponta gazdasági tanácsadója kifejtette: véleménye szerint Romániának halasztania kell az euróövezeti csatlakozást, hiszen a túl korai integráció egyenlő lenne az "öngyilkossággal". Daianu szerint a román gazdaság az alacsony termelékenység miatt nem elég versenyképes ahhoz, hogy helytálljon az euróövezetben, másrészt az eurózóna jelenlegi belső problémái is indokolják a halasztást - magyarázta a tanácsadó.

A 2008-ban kitört nemzetközi válság ellenére az elmúlt években Románia fenntartotta a 2015-ös csatlakozási céldátumot. Traian Băsescu államfő a bevezetés eredeti ütemterve mellett érvelve korábban kifejtette: Romániának azért hasznos a céldátum fenntartása, mert arra ösztönzi a politikusokat, hogy óvakodjanak a túlzott költekezéstől, és egyensúlyban tartsák a makrogazdaságot.

[Forrás: MTI/transindex.ro]

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria