Home » Hírek » Románia » A BNR vigyáz az árfolyamra

A BNR vigyáz az árfolyamra

Elfelejtették azt a tényt, hogy a Román Nemzeti Bank (BNR) célkitűzése az árak stabilitása mindazok, akik az elmúlt időszakban arról beszéltek, elérheti az 5 lejt az euró árfolyama – jelentette ki tegnap Adrian Vasilescu, a jegybankelnök tanácsosa.

Mint hangsúlyozta, a központi pénzintézet mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az árak stabilak maradjanak, ugyanis a BNR célkitűzése, hogy az éves szintű infláció, illetve a pénzhígulás éves átlaga közel egyenlőek legyenek, ami pedig azt feltételezi, hogy egyik hónapról a másikra nem lehetnek semmilyen árképzésben nagy kilengések. Vasilescu rámutatott, ez a tény a piac stabilitásának a jele.

Elmondása szerint ugyanakkor immár 14 hónapja tart az a trend, miszerint közel egymáshoz a két gazdasági mutató értéke. „A jegybankot nagymértékben foglalkoztatja, hogyan alakul az árfolyam. Bár nincs erre célkitűzés, csak az inflációs ráta alakulása van előre meghatározva” – emelte ki a jegybankelnöki tanácsos.

Amint arról beszámoltunk, enyhe csökkenéssel idén májusra az infláció éves rátája 1,79 százalékra esett vissza az előző havi 1,8 százalékról. Ez az érték újabb történelmi minimumot jelent az elmúlt 23 év tükrében. Az idei év első öt hónapjában egyébként a lej értékvesztése havi átlagban 0,3 százalékos volt, miközben a tavalyi év azonos periódusában még 0,6 százalékon állt.

Eközben egyébként immár ötödik napja erősödött tegnap a román fizetőeszköz az euróhoz képest. A Román Nemzeti Bank által megjelölt referencia-árfolyam tegnap 4,4587 lej/euró volt, ami 0,07 banival, azaz 0,02 százalékkal alacsonyabb az előző napi kurzusnál, ami 4,4594 lej/euró volt. Az amerikai dollárral szemben azonban ezzel párhuzamosan veszített értékéből a román fizetőeszköz, a jegybank 3,5628 lej/dolláros árfolyamot jelölt meg, ami 1,77 banival, azaz 0,5 százalékkal magasabb a hétfői 3,5451 lej/dollárnál. Az arannyal szemben is gyengülést mutatott a lej, a grammonkénti 182,2558 lej/arany kurzus ugyanis 9,194 banival, azaz szintén 0,5 százalékkal volt magasabb az egy nappal korábban megjelölt 181,3364 lej/arany árfolyamnál.

[Forrás: Krónika]


Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria