Home » Hírek » Románia » A gyereknevelési segély ismét a fizetés 85%-a lehet?

A gyereknevelési segély ismét a fizetés 85%-a lehet?

Mariana Câmpeanu munkaügyi miniszter tegnap kijelentette, elemzi annak lehetőségét, hogy a gyereknevelési segély értéke ismét a fizetés 85 százalékát tegye ki.

Câmpeanu hangsúlyozta, hogy a Munkaügyi Minisztérium honlapján tegnap közvitára bocsátott sürgősségirendelet-tervezetek egyike sem utal a gyereknevelési segélyre, de ő szándékszik ezt elemezni.

„Dolgozom az ügyön, és elemzem, van-e arra lehetőség, hogy a segély ismét a fizetés 85 százalékát tegye ki” – jelentette ki Câmpeanu.

Amikor 2010-ben csökkentették a közalkalmazottak bérét, 15 százalékkal csökkentették a gyereknevelési segélyt is, azaz az utolsó 12 hónap átlagbérének 85 százalékából levontak 15 százalékot. Azt is előírták ugyanakkor, hogy a segély értéke nem haladhatja meg a havi 3400 lejt.

Később a kormány törvénymódosítással kétfajta gyereknevelési segélyt vezetett be a 2011. januárja elseje után született gyerekek esetében: egy 12 hónapost és egy kétévest.

Az új rendszer értelmében, ha a szülő az egyéves szabadságot választja, az utolsó 12 hónap átlagbérének 75 százalékát kapja meg, nem kevesebb, mint 600, és nem több, mint 3400 lejt. Ha hamarabb visszatér munkahelyére, havi 500 lej pótlékban is részesül.

Ha a kétéves szabadságot választja a szülő, átlagbérének a 75 százalékát kapja, amelynek összege azonban nem haladhatja meg a havi 1200 lejt. Ebben az esetben nem kap pótlékot, ha hamarabb visszatér munkahelyére.

[Forrás: Médiafax/erdely.ma]

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria