Home » Hírek » Erdély » A nagyváradi Néppárt feltárná a tanügy visszáságait

A nagyváradi Néppárt feltárná a tanügy visszáságait

2013. 2. 28.
Megosztás:

A tanüggyel kapcsolatos problémák, észrevételek, esetleges jogsérelmek bejelentésére szeretne lehetőséget biztosítani az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi szervezete a Bihar megyei szülőknek, pedagógusoknak és diákoknak.

Ennek érdekében hozta létre a tanugy.bihar@neppart.eu drótpostacímet, melyen – akár névtelenül is – lehet bejelentéseket tenni, illetve kérdéseket intézni a Néppárt szakértőihez. Mindezt Nagy Zoltán, a párt nagyváradi szervezetének alelnöke tudatta a sajtó képviselőivel a szerdán megtartott nagyváradi sajtótájékoztatón.

A nagyváradi Néppárt feltárná a tanügy visszáságait
Nagy Zoltán és Kristófi Kristóf

 
A pedagógusként is aktív néppárti alelnök rámutatott a tanügyben tapasztalható kaotikus helyzetre, és felhívta a figyelmet a túlközpontosított rendszer működésképtelenségére. Nehezményezte, hogy miközben a minisztériumban egyre csak nő a busásan megfizetett alkalmazottak száma – néhány hónap alatt harminc új alkalmazottal lettek többen –, addig az éhbérért dolgozó pedagógusokat egyre csak leépítik az iskolákban. Véleménye szerint ezekkel az intézkedésekkel a gyerekek oktatásának minősége romlik.

Kristófi Kristóf váradi Néppárt-elnök a méltánytalanul megemelt beltelekadó kapcsán elmondta: örömmel tapasztalták, hogy sokan csatlakoztak a Néppárt felhívásához, és nyújtottak be fellebbezést a városházára földterületük használati besorolásának önkényes megváltoztatása ellen. Információi szerint mintegy ötszázan éltek a fellebbezés jogával, aminek köszönhetően az illetékesek újragondolják a 2013/10-es határozatot. Az üggyel foglalkozó munkacsoport javaslataival csak részben tud egyet érteni Kristóf Kristóf, aki maga is részt vett az egyik ülésen. Aggasztó, hogy köteleznék a tulajdonosokat arra, hogy határidőn belül iratokkal bizonyítsák az önkormányzatnál, ha tévedés történt földterületük használati besorolásával kapcsolatosan. Kristófi úgy vélekedett, hogy ezzel csak feleslegesen útra teszik a lakosságot, miközben ilyen saját felelősségre kitöltött nyilatkozat csak akkor szükséges, ha változás történik a telek besorolását illetően. Hátrányban vannak azok a tulajdonosok, akik külföldön élnek és nem követik nyomon a váradi önkormányzat adózás körüli önkényeskedéseit – mutatott rá a váradi elnök, ugyanakkor azt is nehezményezte, hogy aki nem tesz eleget a városháza felhívásának, és nem tisztázza földterülete besorolását, az öt évre visszamenőleg építkezési telek után adózik. 

A sajtótájékoztató utolsó témája a március 15-ei megemlékezés miatt kialakult területfoglalási herce-hurca volt. Mint ismeretes, a Bihar megyei RMDSZ minden évben megpróbálja ellehetetleníteni a Néppárt, illetve az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által szervezett megemlékezést a Szacsvay-szobornál. Idén hiába kapták meg a kért idősávban a területfoglalási engedélyt, mivel a főjegyző egy adminisztrációs hiba miatt visszakérte azt, és törvényellenes módon megváltoztatta rajta az időpontot. Így a „nemzeti oldal” csak 14–16 óra között emlékezhet meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseiről, mely időpontban – munkanap lévén – a nagyváradiak többsége nem tud részt venni a megemlékezésen. Kristófi elmondta: a Néppárt jogi lépéseket helyezett kilátásba, mivel egyértelmű a hatalmi visszaélés. Az önkormányzat az RMDSZ területfoglalási kérvényét bírálta el kedvezően, holott ők később nyújtották azt be, mint a Néppárt. Ráadásul az illetékesek megtagadták a területfoglalási engedélyekről döntő bizottság gyűlése jegyzőkönyvének a kiszolgáltatását (mely egyébként közérdekű adatnak minősül), arra hivatkozva, hogy „az nem tartozik a Néppártra”.

[Forrás: az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi szervezetének sajtóközleménye]
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria