Home » Hírek » Erdély » A román zászló kitűzését kéri a Hargita megyei prefektus

A román zászló kitűzését kéri a Hargita megyei prefektus

2013. 10. 9.
Megosztás:

Magyarország lobogójának levételére és a román zászló kitűzésére szólította fel levélben Jean Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa az Erdélyi Magyar Néppárt Hargita megyei vezetőségét.

A román zászló kitűzését kéri a Hargita megyei prefektus

A prefektus szerint a Néppárt nem tartja be a román zászló kitűzésére vonatkozó jogszabályokat, és figyelmeztetett, hogy ha nem tesznek eleget a felszólításnak, 2500 és 5000 lej közötti pénzbírságot róhatnak ki, ugyanakkor bűncselekménynek is minősül a zászló kitűzésének megtagadása. „Minden közintézménynek Hargita megyében is tiszteletben kell tartania a törvényt, ez kötelező, nem fakultatív” − fogalmazott a prefektus.

Sorbán Attila, a Néppárt Hargita megyei szervezetének elnöke az esettel kapcsolatban kifejtette: a párt tiszteletben tartja a törvényt, de ebben az esetben félreértésről van szó. Mint mondta, a Petőfi Sándor utcai épület, amelyre a felszólítás vonatkozik, nem a Néppárt székháza. Hozzátette, a polgármesteri hivataltól kaptak egy helyiséget a párt számára, kissé távolabb, de ott nincs tevékenység, nincsenek meg a körülmények. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal (EMNT) érvényben levő megállapodásuk alapján használhatnak bizonyos helyiségeket a jelzett épületben, amelynek homlokzatára a magyar nemzeti színű zászló is ki van tűzve. „Ez nem Magyarország zászlaja, hanem a magyar nemzeti lobogó, mert címer van rajta, amely az állami zászlón nincs” – pontosított Sorbán.

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria