Home » Hírek » Erdély » Az aradi vértanúkra emlékeztek Nagyváradon

Az aradi vértanúkra emlékeztek Nagyváradon

2013. 10. 7.
Megosztás:

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt nemzeti gyásznapunkon, az aradi vértanúk emléknapján közös megemlékezést szerveztek Nagysándor József honvédtábornok, aradi vértanú nagyváradi emléktáblájánál.

A koszorúzással egybekötött emlékünnepélyt megelőzően a nagyvárad-olaszi református templomban Nagy István teológiai professzor, a nagykőrösi tanítóképző nyugalmazott dékánja hirdetett Igét János evangéliuma (12,24–26.) alapján. A tudatos áldozatvállalás fontosságára hívta fel a figyelmet párhuzamba állítva Jézus áldozatát, melyből „élet fakadt” és az aradi vértanúk szabadságért és nemzeti függetlenségért hozott áldozatával. Példájuk arra kötelez bennünket, hogy magunk is áldozatos életet éljünk az ősi keresztény mondás máig érvényes üzenetének felismerésével, miszerint „az áldozatok vére magvetés” – hangsúlyozta az igehirdető. Rámutatott arra, hogy ma már nem az üldözőket kell leküzdeni, hanem napjaink legnagyobb ellenségét, a közönyt.

Az aradi vértanúkra emlékeztek Nagyváradon

Az istentisztelet után Tőkés László korábbi királyhágómelléki református püspök, európai parlamenti képviselő, EMNT-elnök mondott alkalmi beszédet. Emlékeztetett arra, hogy kereken 210 évvel ezelőtt született Nagyváradon Nagysándor József honvédtábornok Damjanich János harcostársa, aki a Kossuth Lajos által „magyar Golgotának” nevezett aradi vesztőhelyen társaival együtt életét áldozta a szabadságért. Aktuálpolitikai kérdéseket is érintő beszédében az erdélyi EP-képviselő említést tett arról, hogy Temesváron, „a forradalom városában” a városvezetés újra felállíttatná a magyarságot sértő Hűség szobrát, amelyet 1853-ban Ferenc József osztrák császár adományozott Temesvárnak hálája jeléül, amiért a város védői 1849-ben ellenálltak a magyar szabadságharcosok ostromának. Tőkés László véleménye szerint szégyenletes, hogy még ennyi idő után is harcolni kell a visszahúzó múlttal, és a városvezetés terve egyenlő „az árulók kitüntetésével”. Orbán Viktor magyar miniszterelnök egy korábbi váradi látogatásán mondott beszédére utalva Tőkés kifejtette: a magyarok számára a szabadság sohasem csupán annyit jelentett, hogy fellázadnak valami ellen, hanem főképpen azt, hogy kiállnak valami mellett. Most annak jött el az ideje, hogy kiálljunk a magyar történelmi régiók felszabdalása, Erdély altalajkincsének elrablása, folyóink megmérgezése ellen – fogalmazott Tőkés László, majd hozzá tette: példát kell vennünk hőseinkről és áldozatokat kell hoznunk az önrendelkezésért, illetve a bennünket megillető kisebbségi jogokért.

Az istentiszteletet követően a gyülekezet átvonult a Nagysándor József honvédtábornok közeli emléktáblájához, ahol Török Sándor, az EMNT Bihar megyei elnöke köszöntötte a megjelenteket.

Az aradi vértanúkra emlékeztek Nagyváradon

Kristófi Kristóf, az Erdélyi Magyar Néppárt váradi szervezetének elnöke nyitotta a felszólalók sorát, aki név szerint is felsorolta az aradi vértanúkat. Kifejtette: a 21 században is olyan hazafiakra van szükség, akik méltóak őseikhez és teljes szívvel képviselik a magyar szabadság, a magyar önrendelkezés ügyét.

Csomortányi István, a Néppárt Bihar megyei elnöke arról szólt, hogy minden századnak megvan a maga szabadságküzdelme, melynek mindenkoron az a legfőbb kérdése, hogy hiszünk-e saját erőnkben, képesek vagyunk-e kezünkbe venni saját sorsunkat, vagy külső hatalmakban bízva hagyjuk, hogy mások irányítsák sorsunkat. A néppárti elöljáró szerint Erdély jelenleg „gyarmati sorsban” él, „egy süllyedő ország balkáni tartománya” és ennek leküzdése csak akkor lehetséges, ha végre kezünkbe vesszük sorsunkat, és kiállunk az erdélyi és partiumi magyar önrendelkezés ügye mellé.

A tisztánlátás fontosságát emelte ki beszédében Zatykó Gyula, a Néppárt országos alelnöke is. „Ha tisztán látjuk múltunk értékeit, akkor van esély arra, hogy helyes cselekvésekkel építsünk rá jövendőt” – fogalmazott. Hozzáfűzte: fontos látnunk azt is, hogy milyen aljas módszerekkel és hamis vádakkal próbálják lejáratni, lelkileg és erkölcsileg megtörni azt, aki nem tetszik a hatalomnak. Zatykó ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy különbséget kell tennünk azok között, akik valóban dolgoznak a nemzetükért, és azok között, akik önérdekből úgy tesznek.

A beszédek után a megemlékezők elhelyezték a kegyelet virágait Nagysándor József emléktáblájánál, majd közösen elénekelték a Himnuszt.

A délelőtti megemlékezést számos kulturális program színezte: Márton F. Erzsébet színművésznő szavalattal örvendeztette meg a templomi gyülekezetet, majd az emléktáblánál Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas énekművész és a Váradi Dalnokok alkalomhoz illő dalokkal léptek fel.

 

Az Erdélyi Magyar Néppárt
partiumi sajtószolgálata

 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria