Home » Hírek » Erdély » Az egységes közösségi erőt mutató fellépés biztosíthat megfelelő eredményt

Az egységes közösségi erőt mutató fellépés biztosíthat megfelelő eredményt

2013. 7. 16.
Megosztás:

Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke, Jakab Attila, a Néppárt székelyudvarhelyi szervezetének elnöke és Nagy Pál, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) udvarhelyszéki elnöke Székelyudvarhelyen számolt be a sajtó képviselőinek a július 20-i autonómiatüntetésről.

Az egységes közösségi erőt mutató fellépés biztosíthat megfelelő eredményt

Zakariás Zoltán, Nagy Pál

A Néppárt és az EMNT helyi vezetői sajtótájékoztatójukon kifejtették: a március 10-i autonómiatüntetés megmutatta egyrészt, hogy közösségünk aktívan részt kíván venni önrendelkezési jogaink kivívásában, másrészt a visszhangja megerősíthet abban, hogy a közösséget is aktívan bevonó akciók szervezése szükséges kiegészítője a parlamenti tevékenységnek, hiszen az elmúlt több, mint két évtized eredményei bebizonyították annak elégtelen voltát. Úgy gondolják, hogy ma, amikor magyar közösségünk jövőjére nézve nagy horderejű kormányzati döntések vannak soron – alkotmánymódosítás, az ország közigazgatási átszervezése – minél szélesebb körben szükséges hallatni a közösség tiltakozó hangját, demokratikus eszközökkel, állandó megfelelő nyomást gyakorolva a törvényhozásra, a döntések jó irányba való eltolása érdekében. Ennek megfelelően minden magyar érdek-képviseleti szervezet aktívan részt kell vegyen a tiltakozó akciók szervezésében. A Néppárt és az EMNT által július 20-án 20 órára, a román kormány régiósítási tervei ellen meghirdetett tiltakozó gyűlések ebbe a sorozatba illeszkednek. Ezért arra kérik a közösség tagjait, hogy 20 percet áldozzanak saját településükön annak a véleményüknek a kinyilvánítására, hogy a jövőben Székelyföld egy egységes régiót képezzen. Ezt Székelyudvarhelyen az Emlékezés Parkjánál való megjelenéssel és egy aláírásgyűjtő ív aláírásával tudja mindenki megtenni – hangzott el a sajtótájékoztatón. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra is, hogy Udvarhelyszék több településén, így Szentegyházán, Parajdon, Bögözben, Homoródszentmártonban, Zetelakán, Kissolymoson is szerveznek hasonló tiltakozó gyűléseket.

Az egységes közösségi erőt mutató fellépés biztosíthat megfelelő eredményt

Zakariás Zoltán, Jakab Attila

A szervezők felkérnek minden politikai és civil szervezetet, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez és mozgósítsa tagjait a minél nagyobb számú jelenlét biztosítása érdekében. A Néppárt és az EMNT is mozgósítani fog a jövőben minden olyan tiltakozó eseményre, amely az elindított tiltakozó akciók sorozatába illeszkedik. Ebben a kérdésben csak az egységes, nagy közösségi erőt mutató fellépés biztosíthat megfelelő eredményt – nyomatékosították a sajtótájékoztatón.

 

Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria