Home » Hírek » Erdély » A csíkszeredai EMNP szerint túl sok terhet hárítanak a lakosságra

A csíkszeredai EMNP szerint túl sok terhet hárítanak a lakosságra

2012. 8. 3.
Megosztás:

Az EMNP csíkszeredai szervezete elítéli a helyi önkormányzati képviselő-testület RMDSZ-es tagjainak szociális érzéketlenségét, mivel döntéseikkel drasztikus kiadásokra kényszerítik a lakosságot, rájuk terhelve a beruházások finanszírozását (a tömbházak hőszigetelése, valamint a víz- és csatornahálózat bővítése esetében) – hangzott el a csíkszeredai Néppárt csütörtökön megtartott sajtótájékoztatóján.

A Néppárt helyi szervezete ugyanakkor sajnálatosnak nevezte azt a tényt is, hogy az RMDSZ-es képviselők a legutóbbi önkormányzati képviselő-testületi ülésen lesöpörték az asztalról azt a javaslatot is, ami a városi tömegközlekedési járműveken térítésmentes utaztatásban részesítette volna a nyugdíjasokat.

Az EMNP szerint túl sok terhet hárítanak a lakosságra
György László, Soós Szabó Klára és Tőke Ervin.
Ellenállásba ütközött a nyugdíjas buszbérlet ötlete (a Székelyhon felvétele)


„A Néppárt nem ellenzi a tömbházak hőszigetelését, csak a lakosságra kivetett magas árakat kifogásolja” – hangsúlyozta Tőke Ervin. Csíkszereda önkormányzati képviselője kifejtette: a tömbházak hőszigetelésével kapcsolatban helyteleníti azt, hogy mindenkire egyformán a költségek húsz százalékát róják ki, ugyanis létezik olyan, általuk is támogatott lehetőség, amely szerint az alacsony jövedelműek csak tíz százalékot kellene befizessenek. A lakosságra jelenleg ráhárított 3500 lej körüli összeg egy kisnyugdíjasnak vagy egy alacsonyabb keresetű családnak rendkívüli tehernek számít. Ezért ellenzik a lakosság folyamatos és egyre növekvő anyagi megterhelését – nyomatékosította a képviselő.

György László, a Néppárt Hargita megyei szervezetének elnöke kifogásolta, hogy a Harvíz Regionális Víz- és Csatornaszolgáltató Vállalat a Csíki-medencét és környékét érintő beruházásainak önrészét a lakossággal kívánja megfizettetni, oly módon, hogy 2015-ig a jelenlegi ár sokszorosára emelik a víz- és csatornadíjakat. Csíkszeredában például három év alatt 1,84 lejről 3,30 lejre drágítják az ivóvíz köbméterét, a csatornadíjat pedig 1,15 lejről 2,20 lejre. A megyei elnök egy másik példát felhozva, nem tartja elfogadhatónak, hogy Csíkpálfalván, miután a helyi önkormányzat kiépíttette a település víz- és csatornahálózatát, a Harvíz Rt. átvéve a szolgáltatást, néhány éven belül nyolcszorosára emelje a díjakat.

Európa-szerte elfogadott gyakorlat, hogy a nyugdíjasok térítésmentesen utazhatnak a közszállítási járműveken, ezért a Néppárt Csíkszeredában is szerette volna ezt gyakorlatba ültetni, ezáltal is segítve az alacsony jövedelemmel rendelkező idősebb korosztályt – hangzott el. „Az RMDSZ-es képviselők szociális érzéketlenségükről téve tanúbizonyságot, lesöpörték az asztalról ez irányú javaslatunkat” – tudtuk meg Soós Szabó Klára képviselőtől. Kifejtette: hamis az az RMDSZ-es érv, miszerint nincs anyagi forrás minderre, ugyanis ha az önkormányzat visszaveszi a parkolási rendszer üzemeltetését, az abból származó profitból meglenne az elegendő összeg.

[Forrás: Létai Tibor, Székelyhon.ro]
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria