Home » Sajtóanyagok » Állásfoglalások, nyilatkozatok » Az Erdélyi Magyar Néppárt továbbra is szálka marad a hatalom szemében

Az Erdélyi Magyar Néppárt továbbra is szálka marad a hatalom szemében

2012. 2. 22.
Megosztás:

Gyanúsítottként rendelték be az Erdélyi Magyar Néppárt hat önkéntesét Dévára, a Hunyad Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnüldözési Osztályára december 2-án, pénteken. A fiatalok a Néppárt bejegyzéséért gyűjtöttek támogató aláírásokat még áprilisban. A képtelen vádak mögött az EMNP vezetősége az RMDSZ-es körök újabb politikai játszmáit gyanítja.

A feljelentő a bukaresti Adrian Drăghici ügyvéd, aki még július 11-én élt a büntetőjogi panasszal - derült ki pénteken délelőtt a dévai kihallgatáson. Szász Péter, az Erdélyi Magyar Néppárt egyik regionális szervezője – amúgy a beidézett aláírásgyűjtők egyike – elmondta: az önkéntes fiatalokat abszurd módon aláírás-hamisítással valamint az aláírásokért cserébe nyújtott pénzösszegek felajánlásával vádolják. Az RMDSZ vezetőivel jó kapcsolatokat ápoló Adrian Drăghici ügyvéd nevéhez fűződik a néppárt bejegyzési szándékát támadó feljelentés is, melyet a bejegyzési folyamat első szakaszában a Bukaresti Törvényszék elvetett. Mint köztudott, Drăghici ez év májusában közjegyzőnél hatalmazta fel Novák Leventét, Kelemen Hunor miniszteri tanácsadóját és Budai Richárdot, az RMDSZ bukaresti szervezetének elnökét a Néppárt bejegyzését támogató aláírási ívek tanulmányozására és fénymásolására.

A legújabb kivizsgálás fölösleges és elkésett voltát mutatja, hogy szeptember 15-én a Bukaresti Táblabíróság az aláírási ívek többszörös átvizsgálása után jogerős és végleges döntésében jóváhagyta az EMNP bejegyzését.

A rendőrségtől megtudtuk: utasítást kaptak – a jogállami gyakorlatokat megszégyenítő módon –mind a 812 Hunyad megyei aláíró beidézésére és kihallgatására. Ezen személyek állampolgári jogukkal élve aláírásukkal támogatták az Erdélyi Magyar Néppárt létrehozásának szándékát. A tömeges zaklatás gyanúját támasztja alá, hogy többeket közülük november folyamán máris berendelt a karhatalom, néhány aláírót pedig az otthonukban személyesen kerestek fel és írattak velük nyilatkozatot.

Nyilvánvaló, hogy a politikai színjáték dévai felvonása az aláírásgyűjtők megfélemlítését és az aláírók elbizonytalanítását szolgálja. A Hunyad megyei aláírás-gyűjtési mozgalmat az RMDSZ részéről már áprilisban éles hangú nyilatkozatok érték Winkler Gyula volt megyei képviselő valamint Dézsi Zoltán helyi prefektus részéről.

Az Erdélyi Magyar Néppárt nem a rendőrség és az ügyészség módszereit kérdőjelezi meg, sőt, együttműködésével támogatja annak munkáját. Ugyanakkor javasoljuk az adólejeinkből összeszedett nem kevés közpénzt felemésztő rendőrségi eljárás mögött álló, egyelőre arctalan politikai erőknek: felesleges és méltatlan önkénteseink és az aláírók hétköznapjainak háborgatása. Ha képtelenek a bennük feszülő energiákat az ország és polgárai helyzetének javítására fordítani, ebből származó frusztrációikat ne ártatlan polgárok zaklatásában éljék ki, támadásaikat pedig – ha ennek mindenképpen szükségét érzik – címezzék közvetlenül az Erdélyi Magyar Néppárt vezetőinek. Hunyad megyei támogatóinkat pedig arra kérjük, viseljék türelemmel és megértéssel az egyértelmű politikai indíttatású kivizsgálást, mert azon vagyunk, hogy ennek a nyilvánosság erejével véget vessünk.

Bizton állítjuk: ez a jogállamiságtól idegen karhatalmi praktika felesleges voltán túl a magyar közösség ügyét sem szolgálja. Az alakuló kongresszus előtt álló Erdélyi Magyar Néppárt célja ugyanis a hosszú távú párbeszéd és az együttműködés meghonosítása az erdélyi magyar politikában. A dévai ügyhöz hasonló módszerek azonban a közös munkához alkalmatlan légkört teremtenek, így az erdélyi magyar közösség egészének is ártanak.

[Forrás: az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóközleménye]
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria