Home » Hírek » Kárpát-medence » Az MRM támogatja Vajdaság köztársaságot

Az MRM támogatja Vajdaság köztársaságot

2012. 4. 3.
Megosztás:

A Magyar Remény Mozgalom (MRM) célja a délvidéki magyarság lehető legszélesebb önrendelkezésének kivívása. Minden olyan kezdeményezést és javaslatot, amely közelebb vihet bennünket ennek eléréséhez, üdvözlünk és támogatunk, attól függetlenül honnan származik és kitől ered. Ebből kifolyólag mindenképpen előremutatónak és támogathatónak tartjuk a Vajdasági Klub nevű szervezet azon kezdeményezését, hogy sor kerüljön Vajdaság alkotmányos revíziójára.

Mint ismeretes, a Vajdasági Klub nyilatkozata szerint Szerbia föderációként működne, amelynek egyik köztársasága Vajdaság (Délvidék) lenne. Az említett nyilatkozat szerint ,,Vajdaság 1918 óta, amikor a Jugoszláv Királyság részévé vált, magas árat fizet a Szerbiával való együttélésért, mert az gátolja fejlődését, gazdasági kiaknázását, ugyanakkor diszkriminatív módon viszonyul a tartományhoz. Vajdaság ma Szerbia belső gyarmata, az egyenrangúság hiánya pedig a tartós instabilitás forrása. Az új alapokra helyezett közös jövő csakis Szerbia és Vajdaság egyenlőségén és egyenrangúságán alapulhat”.

A fenti megállapítással aligha lehet vitatkozni. Tisztában vagyunk azzal, hogy egy ilyen föderáció a jelenlegi szerbiai politikai klíma mellett nem jöhet létre egyik napról a másikra, de kitartó törekvéssel és megfelelő társadalmi támogatottság mellett ez az elképzelés mégis megvalósítható. Ha Délvidék köztársasággá válna, az itteni magyarság önrendelkezéséért vívott küzdelmet könnyebben és gyorsabban vihetnénk sikerre. A délvidéki magyarok életszínvonala és jogai pedig jóval magasabb szintre kerülnének.
Ezzel a megoldással Szerbia sem járna rosszul, hiszen az erősebb Délvidék kétségkívül pozitív hatással lenne az egész föderáció fejlődésére. Jelenleg Délvidék gyengítése folyik, miközben Szerbia sem fejlődik, mi több, folyamatosan hanyatlik gazdasági értelemben és az élet más területein is.

Az MRM nevében,
László Bálint, elnök

[Forrás: Vajdaság MA]
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria