Home » Hírek » Románia » Băsescu meglepő bejelentése: Victor Pontát kérte fel kormányfőnek

Băsescu meglepő bejelentése: Victor Pontát kérte fel kormányfőnek

2012. 3. 19.
Megosztás:

Meglepő titokról lebbentette fel a fátylat Traian Băsescu az egyik kereskedelmi televízióban: az államfő a B1 csatorna vasárnap esti műsorában elárulta, hogy az Emil Boc vezette kormány február eleji lemondását követő egyeztetéseken felajánlotta Victor Pontának, a legnagyobb ellenzéki alakulat, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének a miniszterelnöki tisztséget. Bár Ponta hazugságnak nevezte a kijelentést, Băsescu a megbeszélés jegyzőkönyvével igazolta állítását.

A televíziós műsorban az államfő arról a meggyőződéséről beszélt, hogy az ellenzéki Szociálliberális Unió (USL) pártszövetség nem lesz képes annyi szavazatot szerezni az őszi parlamenti választáson, hogy egyedül kormányozzon, majd hozzátette: a február eleji megbeszélésen – amelyen a Boc-kormány távozása után az új miniszterelnök személyéről és az új kabinet összetételéről egyeztetett a parlamenti pártok vezetőivel – abban a meglepetésben volt része, hogy Ponta visszautasította a kormányfői felkérést.

„A Boc-kormány lemondását követően az egyeztetéseken két ízben is felajánlottam a kormányfői tisztséget. A nagy kérdés az, miért nem mondott igent. Helyette Antonescu és Constantin (Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt és Daniel Constantin, a Konzervatív Párt elnöke – szerk. megj.) válaszolt - mondta Băsescu. Mint ismeretes, az USL szövetség tagpártjainak vezetői együtt vettek részt az egyeztetésen.

Băsescu azt is elárulta, hogy a kormány fő erejét adó, korábban általa vezetett Demokrata-Liberális Párt (PDL) vezetőinek egy szűkebb körét már korábban tájékoztatta arról, milyen ajánlatot készül tenni Pontának. A Boc-kormány távozásáról is már 24 órával az esemény előtt tudtak, mint ahogy arról is, hogy amennyiben Ponta nem vállalja a kormányfői tisztséget, akkor a külügyi hírszerzés azóta kormányfővé választott vezetőjét, Mihai-Răzvan Ungureanut kéri majd föl kormányalakításra.

Victor Ponta ugyanakkor határozottan tagadta, hogy az államfő kormányalakításra kérte volna föl. „Băsescu hazudik! Nem ajánlotta fel a miniszterelnöki tisztséget. Döntésünket már a tanácskozás előtt bejelentettük: előre hozott választásokat akarunk, és csak akkor alakítunk kormányt, ha nyerünk” – írta Ponta még vasárnap este a Facebookon.

„Nem utasítottam vissza sohasem semmit, mivel nem volt hogy visszautasítanom azt, amit föl sem ajánlottak” – nyilatkozta Ponta a Mediafax hírügynökségnek. Emlékeztetett: Băsescu korábban azt mondta, hogy már decemberben döntött Ungureanu kormányfői kinevezéséről, és azt is leszögezte, hogy nem jelölne USL-est kormányfőnek.

„Ez amolyan vasárnap esti kocsmai kitaláció” – minősítette Ponta az államfő kijelentését.

Ponta hétfő délelőtt is tagadta, hogy Băsescu felkínálta volna neki a miniszterelnöki tisztséget, és felszólította az államfőt, hogy a többi pártvezetővel lezajlott tanácskozás jegyzőkönyvét is hozza nyilvánosságra. Szerinte ugyanis a kormánypártokkal folytatott megbeszélésen nem merült fel az ő kinevezésének a lehetősége, és azt is furcsának tartja, hogy az ő visszautasítását követően egy órával Ungureanu már meg is jelent az államfőnél, ami komolytalanná teszi az egész ügyet, hiszen olybá tűnik, mintha a jelenlegi kormányfő csupán az ő „pótléka” lenne, akit azért kellett fölkérni, mert Ponta nem vállalta. Az államfő azonban csak az USL-vezérekkel folytatott beszélgetésről készült jegyzőkönyvet mutatta be, amelyből egyértelműen kiderül: Băsescu fölvetette a beszélgetés során Ponta miniszterelnöki kinevezésének a lehetőségét.

[Forrás: Krónika]


Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria