Home » Hírek » Románia » Bemutatta kormányát Victor Ponta

Bemutatta kormányát Victor Ponta

2012. 5. 2.
Megosztás:

Ismertette kedden este kormányának névsorát Victor Ponta kinevezett miniszterelnök, aki hangsúlyozta: a leendő kabinetet nem az államelnöki hivatalból és nem a Szociálliberális Uniót (USL) alkotó három párt székházából irányítják majd. Az új kormánynak a tizenhat tárcavezető mellett öt tárca nélküli miniszter is tagja. Victor Ponta a törvények szigorú alkalmazását, a korrupció visszaszorítását, az igazságügyi reformot, a közigazgatás politikamentessé tételét nevezte az új kormány legfőbb feladatainak. A kinevezett kormányfő reméli, hogy a parlament május 7-én bizalmat szavaz kabinetjének.

A Ponta-kormány tagjai:

Victor Ponta (PSD) – miniszterelnök

Florin Georgescu (PSD) – pénzügyminiszter és kormányfő-helyettes. Közgazdász, 1992 és 1996 között pénzügyminiszter, 2004-től a Román Nemzeti Bank kormányzó-helyettese.

Ioan Rus (PSD) – belügyminiszter. Korábban is betöltötte a tisztséget, a Năstase-kormányban, 2003-ban kormányfő-helyettes.

Victor Paul Dobre (PNL) – közigazgatási miniszter. 1996 és 2000 között Galac megye prefektusa, 2006-tól a PNL alelnöke.

Andrei Marga (PNL) – külügyminiszter. A kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) korábbi rektora, 1997 és 2000 között oktatásügyi miniszter.

Daniel Constantin (PC) – mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter. 2010-től a Konzervatív Párt (PC) elnöke, 2009 áprilisától fél évig a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Alap vezetője.

Cornel Dobriţoiu (PNL) – védelmi miniszter. Tábornok, a védelmi minisztérium államtitkára, 2006-ban egy hónapig miniszterhelyettes.

Dan Nica (PSD) – távközlési miniszter. 2000 és 2004 között vezette a távközlési szaktárcát.

Mircea Diaconu (PNL) – kulturális miniszter. Színész, szenátor, a bukaresti Nottara Színház igazgatója, 2004-től a PNL alelnöke.

Eduard Hellvig (PNL) – régiófejlesztési és turisztikai miniszter. 2004 és 2008 között Bihar megyei parlamenti képviselő, 2011-től a PNL főtitkára.

Daniel Chiţoiu (PNL) – gazdasági miniszter. Közgazdász, Giurgiu megyei képviselő, 2004 és 2008 között az Országos Adóhivatal elnöke.

Corina Dumitrescu (PSD) – oktatásügyi miniszter. A Dimitrie Cantemir Egyetem rektora.

Titus Corlăţean (PSD) – igazságügyi miniszter. 2003-2004-ben a határon túli románokért felelős államtitkár, korábban EP-képviselő , 2008-tól Brassó megyei szenátor.

Rovana Plumb (PSD) – környezetvédelmi miniszter. A PSD nőszervezetének elnöke, 2004-től parlamenti képvisdelő, majd 2008-tól EP-képviselő.

Mariana Câmpeanu (PNL) – munka- és családügyi, valamint szociális védelmi miniszter. Közgazdász, korábban az Országos Nyugdíjpénztár, majd a Tăriceanu-kormány munkaügyi minisztere.

Vasile Cepoi (PSD) – egészségügyi miniszter. Jelenleg az egészségügyi tárca államtitkára.

Ovidiu Silaghi (PNL) – közlekedési és infrastruktúra-ügyi miniszter. 2007 áprilisától 2008 decemberéig a kis- és középvállalkozásokért, kereskedelemért és turizmusért felelős miniszter.

Liviu Marian Pop – társadalmi párbeszédért felelős tárca nélküli miniszter. Tanár, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek elnöke.

Lucian Isar – az üzleti szférával foglalkozó tárca nélküli miniszter. Gazdasági elemző, banki szakember (Bancpost).

Mircea Duşa (PSD) – a parlamenti kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszter. Közgazdász, második képviselői mandátumát tölti, 2001 és 2004 között Hargita megye prefektusa.

Leonard Orban (pártfüggetlen) – európai ügyek minisztere. 2011-től tölti be a tisztséget, korábban Traian Băsescu államfő tanácsosa, Románia uniós csatlakozási tárgyalásainak vezetője.

Victor Alistar – a kormányzati stratégiákért felelős tárca nélküli miniszter. A Transparency International Románia ügyvezető igazgatója.

[Forrás: Krónika]


Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria