Home » Hírek » Erdély » Bemutatta sepsiszentgyörgyi jelöltlistáját a Néppárt

Bemutatta sepsiszentgyörgyi jelöltlistáját a Néppárt

2012. 4. 20.
Megosztás:

Bemutatta sepsiszentgyörgyi jelöltjeit a városi tanácsba az Erdélyi Magyar Néppárt. A politikai alakulat a nemzeti elhivatottságra helyezte a hangsúlyt a jelöltállításnál. Az MPP-vel való összefogásról bizonyos településeken még folynak a tárgyalások – tudosít a Székelyhon hírportál.

Bemutatta sepsiszentgyörgyi jelöltlistáját a Néppárt
Nemes Előd és Bedő Zoltán. 15 tanácsosi hely a kitűzött cél (a Székelyhon.ro felvétele)


Szakmai és nemzeti elhivatottság

Nemes Előd, az EMNP háromszéki elnöke csütörtök délelőtt mutatta be a párt sepsiszentgyörgyi jelöltlistáját, melyet a városi közgyűlés szerda esti szavazatának eredményeként állítottak össze. Nemes Előd kiemelte: olyan személyek kerültek fel a listára, akik eddigi tevékenységük során közösségépítő munkát fejtettek ki. Ugyanakkor a szakmaiság mellett a nemzeti elhivatottságra is szükség van, így ennek szellemében alakult a lista.

„A széles körű szakmai lefedettségre törekedtünk, így tanárok, orvosok, művészek kerültek fel mind a városi, mind pedig a megyei listára, prioritást élvezve az egészségügyi szakemberek, hiszen ebben a szférában minőségi változásra van szükség. El kell kerülni azt, hogy az édesanyák más városba menjenek szülni, és éppen ezért hangsúlyt fektetünk a kórházi helyzet javítására, hiszen áldatlan állapotok uralkodnak az egészségügyben, és évek óta húzódnak a felújítások” – mondta Nemes Előd, saját életéből példázva azt, hogy ő maga is Kézdivásárhelyen született, mivel már akkor fertőzésveszélyes volt a szentgyörgyi kórház, és harminckét év után az ő két gyereke is máshol született, nem pedig a megyeszékhelyi kórházban. Ezeket az állapotokat orvosolná a Néppárt, ezért is választottak listájukra több neves orvost, akikkel együttműködnének a jövőben.

Orvosok, művészek és civilek az EMNP listáján

Nemes Előd a Székelyhon.ro-nak kifejtette: céljuk, hogy minél több helyet megszerezzenek a tanácsban, lehetőleg a többséget, így 11 helyet szeretnének megnyerni. Az EMNP jelenleg 500 fős tagsággal rendelkezik a megyében, ebből száz személy sepsiszentgyörgyi, Erdély-szerte pedig az egyik legerősebb szervezetnek számítanak.

A Néppárt helyi listáját Nemes Előd vezeti, őt követi Czegő Zoltán író, költő, harmadik helyen pedig Váncsa Albert testnevelő tanár áll. Tanácsosi szerepet vállalna a jövőben Jakabos Janka Krisztina vállalkozó is, aki gazdasági szakemberként segítené a tanács munkáját, hiszen nevéhez fűződik a Mikó Imre-terv, melynek ő a koordinátora. Dr. Tompa György főorvos és dr. Kovács István állatorvos is a városi lista jelöltje, Szakács Zoltán tanár pedig iskolaigazgatóként tanügyi kérdésekben jártas szakembernek számít. Váncsa Zsuzsa jogász, jogi szakértő és a Néppárt sepsiszentgyörgyi alelnöke szintén a városi tanács tagja lenne a jövőben, őt követi a listán Hajdu András pszichológus, aki szociális és vallási ügyekben otthonos. Bán Mihály tanár is a jelöltek között van, gazdasági szakértelemmel bír, valamint elismert Kelet-kutató.

A Néppárt háromszéki ismert és elismert művészeket is felkért, hogy vállaljanak közéleti szerepet, így helyet kapott a jelöltek között Ütő Gusztáv képzőművész, tanár, valamint Ferenczy Tibor és Bedő Zoltán közírók is. Az értelmiségiek mellett jelen van a munkásosztály is, hiszen a Néppárt úgy véli, fontos, hogy ez a réteg is képviseltesse magát a tanácsban. Dénes Sándor nyugdíjas, volt szakszervezeti elnök őket képviselné, valamint a szociális problémákat térképezné fel. Több vállalkozó is szeretne tenni a közért, így szerepelnek a városi jelöltlistán, ilyen Imreh-Zsombor Levente, Kolcza István, Kész-János Zsigmond. A gazdasági szférát Jakabos Janka mellett Szász Andrea Mónika és Bagoly György gazdasági szakértők képviselik, a civil szférát pedig Fábián László ifjúsági vezető, a Demokráciaközpont vezetője.

Fontos az összefogás a kampányban, de utána is

Nemes Előd, az EMNP háromszéki elnöke kiemelte: a Néppártnak fontos az összefogás, számukra partnerek kellenek mind a kampányban, mind pedig utána. Meglátása szerint a polgári párttal van esély az együttműködésre, hiszen mint fogalmazott: „Erdély a mi gyermekünk, nem mindegy, milyen alkukkal szabdaljuk, de ugyanakkor nem lehet az egész megyét egy kaptafára húzni”. Az MPP-vel való tárgyalásokkal kapcsolatban Nemes elmondta: még mindig folynak a megbeszélések, és van esély a megyei együttműködésre, de teljes szintű összefogásról nem lehet szó.

„Az önkormányzati választás az emberekről szól, és a közösséget kell szolgálni. Majdnem naponta egyeztetünk a Magyar Polgári Párt helyi vezetőivel, az ő elképzelésük szerint teljes megyei együttműködés kellene történjen, minden városban és községben, mi azonban úgy látjuk, az önkormányzati választás nem pártlogóról, hanem az emberekről szól. Mi nem teljes megyei összefogásban, hanem a helyi közösségek igényeinek megfelelő együttműködésben gondolkodunk” – mondta Nemes Előd. Az elnök azt is hozáttette, egyedi eset a sepsiszentgyörgyi, ahol a Néppárt Antal Árpád jelenlegi polgármestert támogatja, akinek megkérdőjelezhetetlen a munkája és az autonómiatörekvései is. Az EMNP-nek háromszéken 17 polgármesterjelöltje van, és 30 településen lesznek önkormányzati jelöltjei.

A megbeszélések még folynak a polgári alakulattal, jövő héten lesz teljes a kép, és akkor hozzák nyilvánosságra az esetleges közös jelöltek nevét.

[Forrás: Both Ildikó, Székelyhon.ro]
Gyorskereső
Videók
A Székelyek nagy meneteléséről a Duna Televízió Heti hírmondójában - 2013. október 27. Videógaléria